• kimi sözlük yazarlarına açık bir sözlük fasilitedir bu. misal, bir zamanlar (çok değil 6 ay önce) yönetime "moderatör ara yüzü"nü görebilecek kadar -yani yeterince- yakın bir sözlük yazarı tarafından benim kişisel tarihçem öğrenilmiş ve yine bana karşı tehdit (!) unsuru olarak kullanılmıştı. gerçek..
  • sözlüğün üzerinde dolaşan bir heyuladır. ekşi sözlük darbe piyesi sırasında bizi en çok heyecanlandıran ise bu heyulanın halka daha doğrusu kişilerin kendilerine açılıyor olmasıydı. güzel bir hayaldi ancak hemen unutuldu. darbenin eleştirileri de, "böyle şaka mı yapılır," "moderasyon bizi debil yerine koyuyordan" öteye gitmedi.

    moderasyonun bizi debil yerine koyduğu bir şey varsa o da, kişisel tarihçelerin kendine şeffaflaşması olasılığını ciddiye alıp, gerçekleşmesi için baskı yapmayacağımızı düşünmüş olmasıdır. moderasyon, hatta herhangi bir otorite figürünü o kadar güzel içselleştiriyoruz ki, devrimsel olasılıklar bile bize ancak piyeslerle gösterilebiliyor. kısacası piyesin ironisi, iyiye değişimi kendimize layık görmeyişimizin ta kendisi.

    sonuçta son yazar alımlarıyla gelen taze kana, bir ayda sozlugun devrimcisi kesilen zihniyete acil ihtiyacımız var.
  • son dönemdeki, "anneeee bende balon istiyorum, onlara anneleri hem balon alıyor, hem şeker yiyolar, ben balon isteyince almıyosun" tartışmalarıyla beraber tekrar halka açılarak borsada işlem görmesi tartışmaları alevlendi. bu yazar tarihçesinin erişilebilir olmasından kişisel olarak ciddi çekincelerim var. kişisel tarihçemde "efendi çocuk" yazıyorsa kafama sıkarım. açık konuşuyorum kafama sıkarım! zaten gerçek hayatta "bilmem ne değil ama efendi çocuk" cümlesindeki bilmem ne yerine yüzlerce kelime gelebiliyor, bir de sözlük içerisinde efendi olamam. şu güzelim özgür platformda elimden geldiğince yaptığım piçliklere rağmen efendi olmayı bünyem kaldırmayabilir.

    ekleme : evet, haklısın onun da etkisi var.
    (bkz: hatunların efendi adam yerine piç tercihi)
  • bir moderatorun, bir yazarin tarihcesinden bir parcayi sozluge entry olarak girmesinden daha korkunc bir hata dusunemiyorum. bugun bunu yapanin yarin bir sozluk yazarinin baska bir kisisel bilgisini, alakasiz bambaska insanlara vermeyeceginin hic bir garantisi yok.

    artik hak veriyorum feeling the blanks'in, moderator'lerin, yazarlarin kisisel bilgilerini gormemesi icin verdigi ugraslara.
  • her yazarın kendi tarihçesini görmesinin sözlüğün selameti açısından olumlu olacağını düşünüyorum. hatta daha da ileri giderek, moderatorlerin sözlük hakkında birtakım konuları konuştuğu maillist'te, her yazarın diğer tüm yazarların tarihçesini kabak gibi görmesi gerektiği fikrini savunmaktayım (bu önerime henüz pek destek alamadım). ancak tüm moderatorler, her yazarın en azından kendi tarihçesini görebilmesi gerektiğinde hemfikirler. tarihçelerin yazarlara açılması çok kısa vadede olmasa dahi bir gün olacak. hemen olamamasının tek sebebiyse, sözlüğü kodlayan abilerin "yapılacak işler" listesindeki sırasının henüz gelmemiş olması. sırası geldiğinde, bu olacak yani. tabii birtakım değişikliklerle.

    * tarihçeler yazarlara açıldıktan sonra tarihçeye not alan moderatorün nick'ini yazar göremeyecek. bu, alınan her nottan veya yapılan her işlemden sonra mevzunun kişişisel tartışmaya dönüştürülmemesi için gerekli. bu yüzden yazarın entry'sini silen/entry'sini taşıyan moderatorün nicki de yazara gözükmeyecek. yapılan tüm işlemler ekşisözlük veya moderasyon gibi ortak bir nick tarafından yapılmış gibi gözükecek. yazarın yapılan işleme itirazının olması durumunda bu itirazını iletmesi elbette mümkün olacak, ancak diğer çoğu şey gibi bunun da suistimal edilmesi halinde yazarın cezalandırılmasından başka çıkar yol gözükmüyor bu aşamada.

    * moderatorlerse, yazarlardan farklı olarak, işlem yapan diğer moderatorun nick'ini görebilecek. bu, yapılan işlemin hatalı olması halinde hatayı hangi moderatorun yaptığının diğer moderatorlerce tespiti için gerekiyor.

    tarihçelerin yazarlara açılmasının iki temel amacı var:

    1- yazarlar yaptıkları kritik hataların ne olduğunu hemen ve kesin olarak görebilecekler. moderasyonca hangi hataların daha tolere edildiğini, hangilerininse temel hatalar olarak görüldüğünü bilecekler. şunu farkedecekler mesela: silinen her entry yazarın tarihçesini etkilemiyor. temel hatalar veya yazarın daha önceden yapmış olup da tekrarlamakta ısrar ettiği hatalar tarihçeyi etkiliyor. silinen çoğu entry sadece silindiğiyle kalıyor, tarihçelere işlenmiyor.

    2- yazar/moderator ayrımı algısı netleştirilecek. sözlük yazarları, moderatorleri sözlük hiyerarşisinde kendilerinden daha tepeye, en yukarıya yerleştirme eğiliminde oldular hep. bu yüzden moderator tarafından entry'si silinen bir yazar, durumunu belki de babası tarafından harçlığı kesilen bir çocuğunkiyle özdeşleştiriyor ve otoriteye itiraz etme ihtiyacı hissediyor. bunun altında yatan düşünce yapısını anlayabiliyorum, ama bu bunun yanlış olduğu gerçeğini değiştirmiyor. zira moderatorler mevzuya tamamen formel bir bakış açısıyla bakmaktalar. moderator, yazar temel bir hata yapmışsa tarihçeye bir not ekliyor, aksi takdirde herhangi ekstra bir şey yapmıyor. sadece entry'yi hatayı düzeltmesi için yazara geri yolluyor. yazarlar yapılan hataların tarihçelere etkilerinin nasıl olduğunu gördükçe, sözlük formatını yalayıp yutmuş şahıslar olan moderatorlerin bakış açılarını daha iyi anlayarak varsa format konusundaki eksiklerini gidererek mevzuyu daha iyi kavrayacaklar ve moderatorler ile kendileri arasındaki, tamamen yazarların bakış açısı sebebiyle kurulmuş olan uçurumu kapatabilecekler. dünyaya ve sözlüğe barış gelecek, her şey şahane olacak. tabii bunun için ben diyeyim üç, siz diyin beş vakte ihtiyaç var.
  • ya ben dünya'nın en dikkatsiz insanıydım ve az önce farkettim ya da ben butonunda böyle bir sekme belirdi. hayırlısı olsun bakalım.
  • hassiktir dedigim bok. senelerdir sir gibi saklanan sey, holy grail'den daha fazla gizeme sahip bu muthis sey, gorunur oldu. lan, yoksa?
  • bana "ulan moderatör mü oluyoruz" diye sordurmuştur.
    kimdir nedir'in yeni özelliği..
hesabın var mı? giriş yap