• 15 yıldır aktif bir şekilde kullandığım gelmiş geçmiş en iyi müzik platformudur. müzik arşivime inanılmaz cevherler katmış, müzik avcılığı nasıl yapılır öğretmiş, perspektifimi açmış ve çok güzel insanlarla tanıştırmıştır. kullandıkları algoritma hâlâ tüm stream müzik platformlarına bin basar. ancak eski arkadaşlarımın profillerine baktım, herkes yıllar öncesinden terk etmiş buraları. last.fm zengin arşivi ve muhteşem algoritmasına rağmen spotify gibi havalı fakat berbat içerik ve algoritması olan stream müzik kanallarına mağlup olmuştur. bunun nedeni günümüz dinleyicilerinin daha rafine ve hızlı ortamları tercih etmelerinden kaynaklanıyor. kimse bir web sitesine girip digging yapmıyor artık. spotify'ın hazır listelerini ve discover weekly'yi tercih ediyorlar. bu da niteliksiz dinleyici kitleleri yaratıyor. spotify'da da iyi bir arşiv yapmak mümkün mü? elbette mümkün. fakat bu ancak müzik keşfetmeyi öğrenebilmiş insanların yapabileceği bir şey. last.fm bize müzik keşfetmenin bir "digital digging" olduğunu ve buna zaman ve emek vermenin gerektiğini öğretti. plak şirketine kadar arama yapar, bu sefer plak şirketlerinden bir ekolün takipçiliği yapılırdı. 4ad, creation records, subpop records, sacred bones records gibi plak şirketlerinin diskografilerine tapardık biz.

    spotify, apple music vb. günümüz popüler stream müzik kanalları çöptür demiyorum. fakat bu kanalları iyi kullanabilmek için last.fm'den ehliyet almak gerekiyor.
  • 15 yıldır kullanıyorum. dile kolay. 15 yıl. vazgeçmedim inatla. en sevdiğim, en sevmediğim insanlar hepsi bir arada, burada. en sosyal olunan dönem elbette sosyal medya öncesiydi. sonra herkes kabuğuna çekildi. şarkı keşfetmek de spotify'lara evrildi. müzik keşfetmek için değil de haftalık, aylık, yıllık liste takibi için kullanılıyor bu site. z kuşağı bu siteden bihaber. e haklılar da. kimse liste takibi yapmak için bu siteyi keşfetmez.

    oysa insanlar burada tanışıyordu, arkadaş oluyordu, hatta evleniyordu. çirkin espriler, ufak ufak yanlamalar... ortak payda müzik keşfetmek ve sosyalleşmekti.

    şu hali aşırı üzüyor beni. herkes kabuğuna çekilmiş. duvarını kapatan kapatana. 20'li yaşlarında olup da last.fm kullanmamak nasıl bir his çok merak ediyorum.

    last.fm bitecekse bitsin ama alternatifi çıkacaksa da çıksın. bu arafta hal can sıkıcı. ben yine 20'lerimdeki gibi shout atmak istiyorum saçmasapan. biriyle aynı şarkıyı aynı anda dinlediğimi keşfedip heyecanlanmak, saçmalamak istiyorum.

    bence yalnız değilim.
  • benim için asla ama asla ölmeyecek müzik platformu.

    uzun süredir kullanıyorum last fm'i ( 12 yıl olmuş) bir şeylerin arşivciliğini benim yerime yapan bir program olması bana iyi hissettiriyor aynı zamanda belleği destekleyen bir tarafı olduğunu düşünüyorum, hala kullananlar benimle aynı fikirde olacaktır. anılar siliniyor bellekten bir süre sonra ama müzik hep orada, 2011 yılının haziran ayında çalan radiohead- go slowly'nin bir anlamı oluyor arşive bakınca.
  • yıllar sonra sonunda pro hesap sahibi olduğum müzik kütüphanesi.

    bir süredir almayı düşünüyordum fakat last.fm ödemeyi paypal ile kabul ediyordu. bugün google pay ve kredi kartı gibi opsiyonları görünce abandım direkt.

    pro hesap ile sonunda skroplamalarımı elle düzeltmeye başladım; sağolsun spotify yıllardır "remastered", "20th anniversary edition" gibi şarkı ve albüm isimleriyle bütün istatistikleri piçe çevirmişti. elle düzenlerken eğer seçerseniz gelecekteki dinlemelerde şarkı düzenlediğiniz şekilde skroplanıyor. buna benzer farklı birçok özellik var, hepsini kurcalamadım. ama ayda 2,5 euro'ya değer mi derseniz bilemem. benim için pro üyeliğin asıl amacı yıllardır kullandığım, saatlerimi geçirdiğim bu siteye ufacık bir katkıda bulunmak oldu, biraz vefa borcu gibi.
  • 2008 yılından beri üyeyim, dile kolay 12 yıllık skroplamam var.
    hayatımdan bir iz gibi, beni tanımak istiyorsan 12 yıllık müzik geçmişime bak.
    benim için çok zor geçen zamanlarda dinlediğim müzikler, çok mutluyken, aşıkken, kayıplar yaşamışken vs... o kadar çeşit var ki.
    dönüp baktığımda iyi ki üye olmuşum diyorum.
    spotify çıkınca pabucu dama atıldı ama skroplamayı hiç bırakmadım ve bırakmayacağım.
  • kimilerince kalitesiz olarak gorulen ya da salt populer oldugundan iyy ne igrenc tepkilerine maruz kalan sanatcilarin dinlenmesi halinde bizi rezil rusva edecek,yerin dibine girme prosesimizi olumumuzden once baslatacak internet sahifesidir.last.fm'in reel islevi budur,akilli ve bilincli last.fm kullanicisi sayfa sayfa gezecek,kim ne dinlemis,kim ne dinlememis diye kendine sorular soracak,kalitesiz ya da populer bir sanatcinin eserini scrobble ettiginizde ise sizi maskara edecektir,o anda kendinizi sirkte top ceviren fok gibi hissetmeniz dogaldir.cunku muzik sadece dinlenebilen ve bu dinletiden his yaratma kaygisi tasiyan bir sanat dali degildir,muzik bir statu semboludur,sizi rezil de eder,vezir de eder.

    iste bu yuzden,ola ki bir gun ibrahim tatlises dinleyeceginiz tutar ya da cok populer diye kalitesiz adledilen bir grubun sarkisi size cok anlam ifade eder de dinlemek zorunda kalirsaniz id3 tag'lerini kapatin da ona buna rezil rusva olmayin.onun yerine bir kac cok az bilinen grup ya da sanatci ismi bulun,ozellikle 3-4 dakika olan sarkilarindan birini bilgisayariniza indirin.evde yokken,uyurken hatta tatile giderken bu sanatcimizin sarkisini repeat'e alip winamp'i mute edin.goreceksiniz,karizmaniz tavan yapacak,cumle alem size hayran olacak,profil profil gezen last.fm kullanicisi sizinle tanismak icin can verecektir.bunu yapan arkadaslarim var,100 metre yakinima geldiklerinde titremeye basliyorum,oyle strong bir presence'lari var ki,hayatimda gordugum en kaliteli insanlar olduklarini dusunuyorum.zaten last.fm de salt bu yuzden dusunulmus ve harekete gecirilmis bir projedir,aman diyeyim,onerilerime kulak veriniz.
  • eskiden aktif sosyal medya olarak kullanırken,
    artık nostalji amaçlı kullandığım site.
    (bkz: her yazardan 1 albüm tavsiyesi) başlığı gündem olunca aklıma geldi,
    arşivde yıl yıl en çok dinlenen albümlere ayrı olarak da bakılabiliyormuş.
    sen ne güzel sitesin be!

    platonik aşklardan, boşanmaya, iş kurmaktan, şehir değiştirmeye hayatın zaman tüneli gibi. akşam akşam şekilden şekile girdim.
    müzik gerçekten de zihinde anılarla bütünleşiyor.

    bugünden 16 yaşıma kadar yıl yıl en çok dinlediğim albümler:
    (tekrarlananlar olunca bir sonrakini yazdım)
    2021 ólafur arnalds - ...and they have escaped the weight of darkness
    2020 lana del rey - norman fucking rockwell
    2019 cigarettes after sex - cigarettes after sex
    2018 the last shadow puppets - the age of the understatement
    2017 bonobo - days to come
    2016 the black keys - el camino
    2015 moloko - statues
    2014 fever ray - fever ray
    2013 the knife - deep cuts
    2012 brazzaville - brazzaville in istanbul
    2011 oi va voi - laughter through tears
    2010 morcheeba - dive deep
    2009 dolores o'riordan - are you listening?
    2008 metric - grow up and blow away
    2007 muse - black holes and revelations

    türkçe albümler:
    2021 jakuzi - hata payı
    2020 adamlar - rüyalarda buruşmuşuz
    2019 can kazaz - sürsün bahar
    2018 büyük ev ablukada - fırtınayt
    2017 redd - mükemmel boşluk
    2016 ogün sanlısoy - akustik
    2015 hüsnü arkan - kırık hava
    2014 baba zula - kökler
    2013 bandista - daima (gezi öncesi yükselen solculuğum*)
    2012 kazım koyuncu - viya
    2011 yavuz çetin - satılık
    2010 yasemin mori - hayvanlar
    2009 vega - hafif müzik (bkz: vega dinleyen insanların ortak özelliği)
    2008 anima - animasal (gençler bilmez bu grubun solisti ceylan ertem idi)
    2007 deja-vu - kendin coş (ergendik*)
  • 2009'dan beri kullanıyorum, yıllardır şu "remastered" ya da "deluxe edition" olayını düzeltmediler. veriler piç oluyor. x şarkısını ya da albümünü 100 kere dinlemişsiniz ama bir kısmı "x" diye bir kısmı "x - remastered" diye skroplanıyor, spotify sağolsun.
  • tüm bu sıkıcılığına rağmen kendilerinden haz alabileceğiniz durumlar silsilesi vardır:

    a) kullandığınız internet tarayıcısına web scrobbler eklentisini kurmak ve desteklenen web sitelerinde dirsek çürütmek (ishkur's guide to electronic music, aphex twin, accuradio ve benzeri nice istasyondan/siteden skrop elde edebilmek mümkün). yapmanız gereken iki şey var: eklentiyi kurmak ve last.fm'inizi bağlamak. tadını çıkarmaya bakın!

    b) finale for last.fm ile tanışma vakti! profilinizi görüntüleme, haftalık chart'ınızı sütun grafik şeklinde alabilme, ios kullanıcısıysanız favori parçanızı, artistinizi, albümünüzü belli bir zaman dilimi ölçütünde araç takımı olarak ekleme (bunun dışında birkaç araç takımı daha var. ilgilisi kurcalayabilir, yardımcı olurum); kolaj oluşturma, herhangi bir parçayı manuel olarak ya da uygulama içerisinden dinleterek skroplayabilme; parça, albüm ve sanatçı bilgisini görebilme, spotify database'inde bulunmayan albümleri bütünüyle ya da opsiyonel olarak skroplayabilme gibi özellikleri mevcut.

    c) fmbot'a merhaba! sunucunuza ekliyorsunuz, keyfinize bakıyorsunuz. komutları öğrenene kadar sitenin yakasını bırakmıyorsunuz. bir noktadan sonra istemsizce ezberleyeceksiniz.
    burada tavsiye niteliğinde eklemek istediğim bir not var: chart'ınızı 10x10'a kadar oluşturabilmek mümkün. hazır böyle bir imkân sunulmuşken yanına sırasıyla "s, nt, r" eklerseniz chart'ınız albüm kapağı olmayan görsellerin atlandığı, adlarının olmadığı ve renk sırasına göre dizildiği bir hâl alıyor; bu vesileyle daha zarif görünüyor. tabii, bunun harici yine zaman damgası eklenebiliyor. elde edilen chart tivit olarak çakılabilir, eşe dosta atılabilir. biz az manyağı olmadık.

    ps. ürün yerleştirme yoktur. hepsi last.fm deneyimimi daha iyi bir hâle getirmek ve düşük bütçeli gönül eğlendirmeme yaptığım katkıların bir getirisidir. kâfidir.
  • 8 yılı devirdiğim site. ilk zamanlar keşif için kullanıyordum herkes gibi; tabii müthiş bir açlık, kim ne dinliyor, bunu dinlerken neleri kaçırıyorum gibi meraklarla onlarca artist grup dinliyorsun.

    şimdiki işleviyse tamamen arşiv. düşünsenize 8 yıldır dinlediğim her şey günü gününe burada. sadece bu yüzden bile çok kıymetli. bence.
hesabın var mı? giriş yap