• birkaç kademeli öğrenim yolu en kolayı. bunlar:

    - latin alfabesiyle birebir aynı okunup yazılan harfler (a, k, o, m, t, e)
    - görünüşleri latin ama okunuşları alakasız harfler (y, h, x, c, b vs)
    - yunanca harfler (pi, gamma, rho vs, hepsi yunanca okunuşlarının ilk harfi)
    - ibraniceden gelen harfler (ş, ts sesleri)
    - geri kalan birkaç egzotik harf (ters n vs)

    bu şekilde yarım saatte öğrenmek mümkün. internet bu tarz tutorial'larla dolu. latin alfabeleri gibi kiril alfabeleri de dilden dile ufak farklılıklar gösterebiliyor. hangi dil için öğrendiğinize göre ona dikkat etmekte fayda var. çoğu yerde rus kiril alfabesi öğretiliyor. ayrıca klavye düzenini kiril yaparsanız çoğunlukla o harfin kiril karşılığını basıyor (mesela s'ye basarsanız c yazıyor). o da kolaylık.

    şu kaynak süper mesela: https://web.archive.org/…24/http://ehpes.com/levin/
  • latin alfabesindeki ile aynı yazılıp okunan harfler: a, e, k , m, o, t

    burada kafanızın karışmaması için dikkat etmeniz icap eden ufak bir ayrıntı şu: kiril alfabesinde küçük 't' harfi, bazen kıvrımlı 'm' şeklinde yazılır ancak t'dir o. zira hakiki 'm' harfi kiril alfabesinde kıvrımlı değil, keskin bir m olarak yazılır. şekil a'yı inceleyebilirsiniz.

    şimdi sırada, latin harflerine benzeyen ancak farklı seslere karşılık gelen harfler var.

    büyük 'b' diye yazılır -> 'v' okunur
    büyük 'h' diye yazılır -> 'n' okunur.
    'p' diye yazılır -> 'r' okunur.
    'c' diye yazılır -> 's' okunur
    küçük 'y' diye yazılır -> 'u' okunur.
    'x' diye yazılır -> 'h' okunur.

    hepimiz yunan alfabesine okul yıllarımızda karşılaştığımız bilimsel sembollerden ötürü az çok aşinayızdır. iyi haber: kiril alfabesinde, yunan alfabesindeki harfler ile benzeşen harfler de mevcut.

    büyük gama diye yazılır -> 'g' okunur.
    büyük fi diye yazılır -> 'f' okunur.
    pi diye yazılır -> 'p' okunur

    tebrikler, hiç efor sarf etmeden 15 harfi cebe attınız bile.
    diğer harfler de bunlar:

    b
    z
    j
    ya
    yo
    i
    y
    l
    d
    ts
    ç
    ş
    şt
    e (bu e'yi telaffuz ederken ağzınızı biraz daha geniş açın)
    yu

    bunların haricinde, soft sign,hard sign ve bl gibi telaffuz edilmeyen harfler var. buyrun size açıklamaları: soft sign ve hard sign + bl.

    peki kiril alfabesi bilmenin size ne faydası mı olacak? gittiğiniz tüm slav ülkelerinde etraftaki tabelaları rahatlıkla okuyabileceksiniz. "bilmediğim bir dildeki yazıyı okusam ne olur?" demeyin. slav dillerinde eski fransızcadan ve ingilizceden geçme olduğu için anlayabileceğiniz bayağı sözcük var. mesela rusya'ya da gitseniz, makedonya'ya da gitseniz information "informatsiya"dır. elbette belarusçadan bulgarcaya, bulgarcadan sırpçaya ufak değişiklikler olabilir lakin diğer dillerden geçme olan "internet" gibi global kelimeleri yine de okuyunca anlarsınız. ilaç almanız gerektiği zaman, almancadaki apotheke sözcüğünden slav dillerindeki apteka'nın eczane olduğu çıkarımını rahatlıkla yapabilirsiniz. öğrenmekte fayda vardır, zira yalnızca 15-20 dakikanızı ayırmanızı gerektiren basit bir yatırım.

    edit: bazı harflerin ülkeden ülkeye değişiklik gösterebildiğini not etmekte fayda var, sonraki entrylerde ayrıntılar verilmiş.
  • ortaokul ve lise yillari boyunca sira ustune e$$ek kadar kopyalar do$ememi saglayarak beni mezun eden alfabedir.
  • latin ve yunan harflerinden oluşturulduğunu biliyordum ama birkaç tane ibranice harf barındırdığını bilmiyordum. tam bir derleme albüm olmuş.
  • günlük tutmak için çok ideal bir alfabe. bu alfabe sayesinde ne kardeşim ne de annem günlüklerime erişemedi.
  • aslında öğrenmesi çok kolaydır. insanın en az on beş dakikasını alır. iki yıl kursa giden bir adama mesela şimdi vereceğim linkteki teknikleri öğretsen sana küfür eder neden bana bunu baştan öğretmedin diye.

    kaynak:

    http://imgur.com/gallery/bciptu5
    ya da https://0imgur.com/gallery/bciptu5

    şunun bir de japonca alfabesi versiyonunu yapsalar pek bir şahane olurdu veya asya dillerinden öğrenmesi en zor dil olan çin alfabesi. mis valla.
  • krill harfleri gördüğüm gibi aklıma seks geliyor lan.. belki kardeşlik, emek, hak yazıyor.. bu kadar bilinçaltı olur mu amk..
  • grek alfabesinden harfler içerir. bir sürü harf latin alfabesi ile aynıdır. öğrenmesi çok kolaydır.
  • kısacık bir zamanda çözüp, okuduğunuz azeri metnini anladığınızda kendinizi çok önemli bir iş yapmış gibi hissettiğiniz alfabe.
  • latin harfleriyle aynı olup da okunuşları farklı olan harfleri başta biraz kafa karıştırsa da çok kolay öğrenilebilen bir alfabe. harf taklidi yapıp da aslında hece olan harfleri (ters r (ya), yan yatmış crop circle (yu), e (ye), e umlaut (ye) ve harf olmayıp da peşine takıldığı harfi yumuşatan veya sertleştiren harfleri (b ve tepeden kuyruklu b) de öğrendikten sonra çok kısa sürede şakır şakır okunabiliyor. ünlü markaların/terimlerin (mc donalds, subway, kfc, restoran (pectopah)) rusça isimleri ile sürekli karşılaştığınız ortamlarda, orijinalini biliyor olmanın sağladığı kolaylık ile de yeni öğrenilen harflerin rusça okunuşları kolayca pekişiyor. bir hafta on gün gibi kısa bir sürede "okuyorum, ama okuduğumu anlamıyorum" diyebilecek duruma gelebiliyorsunuz, ki bu çoğu kişinin zaten yabancısı olmadığı bir durum.
hesabın var mı? giriş yap