• hayallerimdeki fakülte. 2009da girmeyi başarmak en büyük dileğim, yorumları okuyunca daha bi "ahh bee" oluyorum. hadi be 2 yıl, gözlerimi kapayıp açsam geçmiş olur musun ?

    edit: evet gerçekten oldu, en büyük dileğim yazmışım, artık benimsin...
  • bina cozumlerinde tuvaletler manzarasiz yonde olur diye ogretilip, tuvaletlerinden istanbul bogazi seyredilen mimarlik fakultesi. cok guzeldir orada bulunmak, o havayi solumak.
  • sahane bir fakultedir. itu'de okuyorsaniz ve bu fakulte oğrencisi değilseniz allah bir kere burdan ders almanizi nasip etsin. itu'de cağdaslik ve medeniyet gorun. bir eeb oğrencisi olarak her donem elimden geldiğince ders almaya calistim, mutluyum.
  • bu bölümle ilgili o kadar doluyum ki anlatamam. itina ile mahvedildi bu fakülte. eğitimi, hocaları, bizzat binanın kendisi parça parça edildi. o kadar üzülüyorum ki, yıllarım geçti benim o binada. her taşkılalının kopmaz bir gönül bağı vardır, eminim. bu yazacaklarım genel olarak taşkışla ile bağlantılı olmakla beraber, mimari tasarım temelli bir yazı olacak. (diğer kürsüler bu kadar dağılmadı henüz)

    olanları basitçe anlatmak istiyorum aslında; 2012-2013'e kadar olan süreçte dolu dolu ve inanılmaz yoğun, komple mimarlık eğitiminin verildiği, öğrencilerin inanılmaz çalıştığı ve çalışırken eğlendiği, onlarca teknik gezinin olduğu, projelerinin bazılarının yurtdışı gezileri ile bağlanıp yapıldığı, hem ortabahçe şenlikleri hem arka bahçe şenlikleri ile yıl sonlarının neşe bulduğu, sinema gösterimlerinin olduğu, kıyafet balolarının olduğu, onlarca workshop'a ev sahipliği yapan, taşkışla partilerin olduğu öğrencilerine en büyük yuvaydı bu bu fakülte. en son hatırladığım iyi dönemi, kaliteli dönemi 2012-2013 öğretim dönemiydi.

    sonra olaylar gelişti tabi; direkt geziye bağladığım bir süreç değil bu yanlış anlaşılmak istemem. parkı canlandırmak için taşkışlalı öğrenciler haftalarca etkinlik düzenlediler, workshoplar yapıldı. hep beraber eğlenildi ama gezi dönemi olaylar patladığında dekan kapılarını kapattı öğrencilerine defolun gidin amaçlı birkaç laf söyledi ve mezuniyetin ilk defa okulda yapılmasına izin vermedi. yine aynı dönemde yönetim kısmı fazlaca taraflı olduğu için ve okul içerisinde bürokratik olarak işler tıkandığı için zannediyorum oldukça büyük bir kopuş yaşandı hocalar arasında ilk dalga profesörler ayrıldı. sonrasında ise özellikle mimari tasarım kürsüsü 70%lik bir oranda boşaldı. başka okullara geçiş yaptılar dayanamayıp. 15 temmuz sonrasında ise itülü bile olmayan bir adamı tobb'dan getirip dekan yaptılar. o olayla beraber de kalan kısım ayrıldı zaten çünkü yürümüyordu hiçbir iş. mimarlık eğitimi usta-çırak ilişkisi ile öğrenilen bir eğitim. siz ustalarınızı kaybederseniz eğitimde kopukluk yaratırsınız. itü mimarlıkta da tam olarak bu oldu. yıllardır okulda ders veren yabancı hocalar bile istifa edip gittiler. her şeyi bırakıp gittiler çoğu küskün gitti. 35-40 yıllık itülü insanlar küskün ayrıldılar. şu an bana sorsalar itü mimarlık yazsın mı kızımız, oğlumuz. yazsın diyemem.

    2019 yılında okula gittiğimde gördüğüm ise şu; sürekli kontenjanı artırılmış, yeterli donanımı olmayan, yeterli hocası olmayan bir fakülte. tüm şenlikler iptal edilmiş, partiler elbette yok, balo zaten yok, sinema yok, gezilerin 90%ı iptal, workshoplar nadir olduğu zaman da dekanın ve kalan hocaların çoğunun umurunda değil, yurtdışı projeleri elbette yok... bu liste gider de gider.

    en kötüsü de şu; çoğu zaman itü'nün kendi öğretim üyelerine, öğrencilerine bile duyurmadan kadro açmaya çalışmaları. doçentlik kadrosu bekleyen bir sürü hoca varken ve yıllardır itü ekolünde yetişmişlerken dekanlık bazen böyle ufak unutkanlıklar yapabiliyor. sağ olsunlar. itü mimarlığa yetersiz, saçma sapan okullardan mezun elemanları, araştırma görevlilerini dolduruyorlar. kimin neden alındığı bile belli değil. bir gün bir etkinlikte 10 tane akademisyen görüyorsunuz, aa ne zaman açıldı ki kadro diyorsunuz mesela. hiçbiri de itülü değil. kimse kızmasın ama arel gibi, okan gibi hatta daha da kötü okullardan niteliksizce mezun olan insanların hoca diye araştırma görevlisi diye okuluma doldurulması aşırı üzüyor beni. * üstüne bu insanların lisanslarını yazmaya utanıp sadece itü mimarlık kıps kıps diye kendilerini etiketlemeleri midemi bulandırıyor. itü mimarlık bir ekoldü. ben bir mimarlık yarışmasında hangi pafta itü'nün net olarak anlardım. proje üslubundan, çiziminden, tekniğinden, kapasitesinden, projeyi kavrayışından... vb okulun bir dili, eğitimi vardı. sistematik olarak kalitesizleştirme çalışması yapıldı bu fakülteye. o kadar üzücü ki, ben taşkışlalı bir mimar olarak o kadar üzülüyorum ki.
  • saçı boyasız olanların alınmadığı fakülte....
  • ogrencilerinin program ogrenmek icin ozel ders almadiklari, kendi aralarindaki paylasim ve kisisel cabalariyla daha ilk siniftan modelleme, cizim ve anlatim tekniklerine hakim olduklari bolum.
    (bkz: tereciye tere satmak)
  • birinci sinifta insaattan bi grup insanin kiz gormeye diye gidip, "abi burada erkek tuvaleti yok" panigine kapildiklari mekan
  • öncelikle

    (bkz: götünüzden element uydurmayın)

    taşkışla'da okuyan / taşkışla'dan mezun olmuş olan bir sürü arkadaşım var. millet sınavları olmasına rağmen hem direnişe destek verdi, hem de okulu dekan izin vermemesine ve hatta otopark'a çıkartılmalarına rağmen kapılarını açıp revir yaptılar, insanlara destek verdiler, yeri geldi yürüdüler. taşkışla'nın dekanı ise bu süreci elinden geldiğince baltalamıştır.

    taşkışlalı olup da destek vermeyen insanlar olabilir, ama taşkışla'dan kimse destek vermedi demek tam anlamıyla element uydurmaktır. içiniz rahat olsun, taşkışlalılar ellerinden geldiğince destek olmuştur. içlerinde projelerinin içine kırmızı elbiseli kadın figürleri bile koyan vardır.(bitirme teslim tarihi gezi parkı olayları olduğu sıradalardaydı)
  • her teslim doneminde ogrencilerini binbir garip halde yakalayabileceginiz fakulte. koridorlarda uykusuzluktan ve hindi misali dusunmekten ruh gibi dolasan taskisla halki sizi korkutmaktan ote guldurecektir. zira onlar da aynaya bakip gulebilmektedirler kendilerine kimi zaman.
    omur torpusu, 50 yil yaslandiran, ama sevgisini de icinizden atamayabildiginiz egitim kurumu.
  • itu taskisla gezi olaylarinin basladigi gunden itibaren parka karsi duyarliligini en etkin bicimde sergilemistir.

    ogretim gorevlileri tepki icin imza toplamis ve blog olusturulmus,

    fakulte bunyesinde kurulmus olan organizasyonlar 1 sene oncesinden beri 17 farkli gezi parki senligi duzenlemis,

    bitirme teslimleri ertelenmis,

    ve her seyden onemlisi baskilar sonucu dekanlik kapiyi acmis ve taskisla revir yapilmistir ve ogrenciler parka katilmislardir.

    gunes balcikla sivanmaz degerli dostlar.
hesabın var mı? giriş yap