• gerizekalıların, angutların ve dahi bilim nedir bilmeyenlerin "abidik gubidik teori" olarak nitelendirdikleri teori.

    öküzcüğüm, bilimin şu an için varolan ya da gerçekleşen her olay veya durum için bir açıklaması olduğunu düşünmek bayrak sallamaktır. bilim varolan bir durumun nedenselliğini araştırır, delillendirir ve ortaya çıkarır. ayın neden orada olduğunun sebebini araştırmak, çeşitli verilere dayandırarak, misal "şu kadar kütleye sahip bir nesne şu kadar kütleye sahip kendisinden daha büyük bir nesenenin kütleçekimsel gücü nedeniyle belirli şartlar yerine geldiğinde pek tabii ki uydu oluşturabilmektedir." bunun verilerini ortaya çıkarır ve kendisine model edinir. kullanır ya da kullanmaz ayrı meseledir.

    evrim teorisine gelince, adı üstünde teoridir öküzcüğüm. bilimsel jargondaki "teori" kelimesinin anlamı herkesçe malumken o angut kafana kurduğun dar kelime haznendeki farklı anlam ihtiva eden kelimelerle denkleştirip "ama ama o teori, benim de bir teorim vardı, ama ama ispat ispat" şeklinde böğürmene gerek yok. bir hipotez'in teori sıfatını alması için çeşitli ispatlarının olması gerekmektedir ve evrim teorisi de çok kez ispatlara dayandırılmış ve teori kademesine gelmiştir.
  • evrim teorisi'nin amacı tanrının olmadığını kanıtlamak değildir. ayrıca evrimin gerçek olması demek tanrının olmadığı anlamına gelmez, hatta evrim teorisini kabul eden ve tanrı'ya inanan bilim adamları da vardır. kısaca bu iki konu birbirinin antitezi değildir. evrim olgusu dinler ile, daha çok hıristiyanlık ile çatışır. tabi islam alimlerinden bir kısmı "düşmanımın düşmanı dostumdur" diyerek vatikan'ın yanında durmayı seçmiştir. gerçi vatikan evrime sıcak bakmaya başlamış; ortaçağda, güneş sistemi ile ilgili saçma dayatmaları yüzünden göt oldukları için artık bilime çok da uzak kalmamaktadır. yani, nerden tutsan eksik "yaradılış masalı*"'nı savunan bir kaç toplum kalmıştır.
    evrim teorisi yanlış olabilir, toplanan kanıtlar yanlış değerlendirilmiş bile olabilir. ama masal değildir.

    evrim ispatlandı diye kimse namazından orucundan vazgeçmeyecek. bilim adamları kendini içkiye, kumara, karıya kıza vermeyecek. din alimleri önce sessiz kalacak, sonra "ama bu zaten x kitabında yazıyor" deyip çapsızlığını, beyinsizliğini örtpas edecek.

    * yaradılış masalı: tüm insanlığın iki farklı cinsten insandan oluştuğunu öne süren, ensest masal.
    eğer bu hikayeyi insanlığın başlancı olarak değil de, toplumumuzun başlangıcı olarak düşünürsek (tarım devrimi ve sonrası), daha mantıklı sonuçlara varabiliriz.
  • evrim teorisi dinleri ekarte eder çünkü doğru birdir.

    ya yaradılış teorisi ya da evrim teorisi doğrudur. evrim teorisi doğru ise ve evrim teorisini reddeden dinler var ise o dinler yanlış ve hatalı oldukları için bir tanrı tarafından gönderilmiş olamazlar.

    dinleri ekarte etmez diyenler neyi savunuyorlar yaratanın neyi nasıl yarattığnı bilmediğini ya da unuttuğunu bu yüzden kutsal kitaplara yanlış bilgi aktardığını mı? bunun yerine kutsal kitapları yeniden yorumlamak, aslında yazıyormuş ama biz yeni farkettik demek daha akıllıca olur.

    evrim teorisi dinleri basbayağı ekarte eder aynı noktayı farklı anlattıkları için çarpışırlar yanlış olan dağılır gider... ama tanrının varlığını ya da yokluğunu kanıtlamayla uğraşan bir teori değildir. hatta tanrının yaratım yöntemini açıklayan bir teori olarak bile algılanabilir. bu algıyı oluşturacak şey ise sadece inanmak ya da inanmamakla yani bakış açısıyla ilgili bir durum.
  • her ne kadar anlatmaya ve açıklama getirmeye çalıştığı hayatın nasıl başladığından çok başlangıçtan itibaren canlılığın nasıl geliştiği ve çeşitlendiği olsa da karşı argüman olarak zaman zaman adem, havva ve elma'nın kullanıldığı teori. elma ile armut karıştırılıyor bu gibi zamanlarda ancak madem o kadar karşılaştırmak istiyorsunuz, çeşitlendirin argümanları, mesela gece külkedisi 12.00'de evde olmazsa balkabağından yapılma arabasını çeken atların fare orijinlerine geri dönüşmesini kullanın ya da bir öpücükle uyanan pamuk prensesi. bunlar da sağlam argümanlar, bak hem pamuk prenseste de elma var. cüceleri de inkar etmeyin, çarpılırsınız.
  • "evrim teorisi ispatlanamamıştır, adı üstünde teoridir"

    aferin, onca külliyattan en azından bunu anlamışsınız, lakin evrim teorisi ile "evrim"in farkını kaçırmışsınız. (iyimserim, yoksa çarpıtıyonuz derdim). aha işte orada, az buçuk aydınlatma babında;

    http://www.talkorigins.org/…aqs/evolution-fact.html
  • bazı gudik sözlük yazarlarınının vazgeçemediği oyuncak. pazar gecesi saat 12'yi geçince evrim teorisi başlığına ilk entryi girince pazartesi günü sabahı itibariyle sözlükte popüler oluyormuşsun. ama böyle direk bodozlama gireceksin ki ortalık karışacak, yoksa sayılmıyormuş. gerizekalı, angut, amcık hoşafı gibi kelimelerde bonusuymuş bu işin, vay be.
  • en sevdigim teori. zerre kadar sikimde olmasa da, cikarttigi gürültü beni mest ediyor. bir tarafta dogmalar, diger tarafta da dogmalar. zeytin yagli dogmalarla, etli dogmalar. bir de anlamadigim husus su ki, evrimi savunan biri kesinlikle pezevenk, alkolik, esrarkes, orospu cocugu, serefsiz oluyor, karsisinda oturan ise sövalye. ne lan bu?

    hayir toplum olarak ne bisi tartisabiliriz, ne bir fikir benimseyebilir, ne de bir baskasinin fikrini kabul edebiliriz. buraya kadar amenna, lakin bu kadar aptalca örneklerle, bu kadar aptalca cemkirmelerle kim kimi, nasil ve hangi yoldan döndürüyor anlamiyorum. iki cocuk gibi, aha bak bu da celisiyor kodum mu amina koyim diyeni mi, 5 tane isim yazip, hele bir gerisini bilsen, esas olay orda hocam diyenleri mi, yoksa bir de bunlardan etkilenenleri mi gülme cerceveme eklesem bilemiyorum. valla.

    olm evrim teorisi bir teoiridir, sen de cikart bir tane devrem teorisi, ne bilim askerde insanlarin "degisimlerini" anlat. biz de merakla okuyalim. evrim, darwin diyen herkesi atayist lan bu diye yaftalamak yerine, biraz daha mantikli konusup anlasmaya calismak bu kadar zor mu acep. neyse, gülmeye devam.kib. aeo.
  • evolution isn't an opinion, it's fact..
    -sheldon cooper
  • icki ictikce guzellesen teori. velakin bazilari da icki icmedikce yavanlasiyor. ama sonucta unutulan sey fikre saygi duymak lazim insan eseri oldugu icin, insana saygi duymak lazim bir fikri oldugu icin.
  • evrim adlı kızın bir gün sıkılıp ortaya attığı teori.
    bu başlığa the origin of species i okumayan yazamasın. okuyup da idrak eden binlercesi olamayacağına göre rahat ederiz. böyle bir kural gelsin allah aşkına, gereksiz yere içlerdeki katil uyanmasın. zarar ziyan bunca emeğe, okuyordur (sınavda ne çıkar hocam?) bunlar bir de.
    ilkokul bebesini getir o da yapar bu ayrımı, "eheheh dinsize bak maymundan geldik diyo", "eheheh cahil dinciye bak evrimi reddediyo"

    bu ne lan ??

    evrim dine karşı mıdır? onu da geç, evrim nedir? gerçek manası nedir? neleri kapsar? neden bir süreçtir?

    60-70 yıllık tüketimden başka bir amacı olmayan zavallı hayatlarında evrime şahit olmayı bekleyenlere selam ederim.
    kulhuvallah-ü ehad.
hesabın var mı? giriş yap