8 entry daha
  • nikolai dimitrieviç kondratieff, 20. yüzyılın başında yaşamış bir rus iktisatçı. stalin döneminde tutuklanmış ve hüküm giymiş. hakları ise ancak 50 yıl sonra iade edilmiş. teorileri, ruslardan daha fazla batılı iktisatçıların ilgisini çekmiş ve ekonomide döngüsellik üzerine ileri sürdüğü tezler, daha da geliştirilmiş. günümüzde bu teori, bazı iktisatçılar tarafından büyük dalgaların analizinde kullanılıyor. öncelikle bir kondratieff döngüsünün ne olduğunu robert prechter’dan dinleyelim:

    “dipten itibaren, bir ekonomik genişleme dönemi yaşanır. bu genişleme, parasal istikrar, düşük enflasyon ve hisse senetlerinde yükselişlerle gerçekleşir. birkaç on yıl sonra, fiziksel malların fiyatının artmasına neden olan enflasyon hızlanır. bu dönem boyunca, gerçekte enflasyon bazında değer kaybederek, sermaye piyasaları yatay ya da düşüş yönünde hareket eder. yaklaşık bir on yıl sonra, iş hayatında keskin bir resesyon, yüksek enflasyonun sinyalini verir. resesyonu izleyen dönem, “plato” olarak adlandırılır ve yaklaşık bir on yıl sonra, sermaye piyasalarının dramatik bir şekilde yükseldiği, ekonominin tekrar genişlediği, ancak bu genişlemenin, bir önceki döneme göre daha düşük bir hızla gerçekleştiği bir dezenflasyon, ya da düşük enflasyon süreci yaşanır. bu dönemi, hem sermaye piyasalarının, hem de mal piyasalarının büyük düşüşlere sahne olduğu ağır bir deflasyon izler. bu düşüşler, iş hayatında buhrana neden olur. borçların likidasyonu birkaç yıl alır ve ekonomi yeni çevrime başlamak üzere yeniden yerli yerine oturur.” (at the crest of the tidal wave, robert prechter, s.447-448)

    kondratieff çevrimleri yaklaşık 50 yıl sürer. çevrimin ilk evresi bahar (spring)’dir. bu evre krizden ilk çıkış ve ekonomik genişleme dönemidir. baharı, yaz (summer) takip eder. yaz döneminde enflasyon artar ve borsa yükselişleri başlar. ancak bu yükselişler, enflasyon bazında ciddi getiriler sağlamaksızın ilerler. yaz, keskin bir resesyonla sona erer ve plato dönemine girilir. plato dönemi, yazdan kışa geçiş, yani sonbahardır. (autumn) borsaların en kuvvetli yükseliş aşaması, bu dönemde gerçekleşir. buna karşılık, enflasyon yavaşlamış ve bir dezenflasyon dönemine girilmiştir. plato’dan deflasyona geçilir. bu dönemde hem mal piyasaları, hem de borsalar büyük değer kaybeder. likit'in kral olduğu dönemdir bu. geçmiş dönemlerdeki kredi genişlemesi, yerini borçların likiditasyonuna bırakır ve çevrim, ağır bir depresyonla sona erer.
    kaynak
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap