2 entry daha
  • dynamic programming anlatirken ornek olarak verdigi problem beni yillar sonra hala guldurebilmektedir. sanirsam kendisini de gulduruyor ki hala favori ornegi olmayi surdurmekte.
    efenim hikaye soyledir: onunuzden n tane hatun gececek, diyekim ki n =20. bu hatunlarin cekicilikleri belli *. cekicilik birimi ise millihelen . bunlardan biriyle evleneceksin ama sirayla geciyorlar... ve bir geceni reddettiginde geri donup "ya ben onu alcaktim" diyemiyorsun. her adimda aday kiziminiz guzelligi kac olmalidir ki sen onu alasin. mesela ilki gecti, 750 mh*, almadin... ikincisi geldi 730 mh, bu sefer diyebilirsin ki ben gecen seferkini almadim, bunu hayatta almam. velhasil dikkatli olmak lazim, kalan kizlarin sayisi azaliyor, daha iyisi olmaya da bilir.

    iste problem dynamic programming kullanarak algoritmanin herhangi bir adimindaki optimum karar esigini bulmak. yani diceksiniz ki 4. kiza geldigimizde guzelligi 675'ten fazla ise aliyorum... 5.ye geldigimizde guzelligi 650'den fazla ise aliyorum. buradaki rakamlar tamamen atmasyon olup asil optimum esik degerleri n'e baglidir.

    sonucta bu secimi hep yapmiyor muyuz? demistir omer egecioglu en sonunda... ve beni yarmistir.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap