7 entry daha
  • --- spoiler ---

    yeni endüstrilerin yükselişi, firmalarca bilim ve teknolojilerin başarılı bütünleşmesi durağan bir biçimde gerçekleşmemiştir. sanayi devriminin başlamasını sağlayan yeniliklerin ortaya çıktığı dönem olan 1700 lerin sonlarından itibaren kapitalist kalkınmayı sırayla yükseliş ve çöküş şeklinde 4 tane dalga karakterize etmiştir. bu 50 yıllık periyotlar ilk olarak 1919 yılında nikolai kondratieff (1892 1938) tarafından ele alınmıştır.

    anahtar yenilikler (key innovations) ile yaratılan veya dönüştürülen bütün endüstriler, yeni
    sektörlerin her bir yenilik bazlı büyümesinin tohum yataklığını yaparak kapitalizmin öneminin ve “yaratıcı yıkıcılığının” devam etmesine olanak vermiştir.

    “uzun dalgaları asıl harekete başlatanlar anahtar nitelikli teknolojiler kümesidir. bunlar ileri ve geri bağlantılar doğrultusunda gelişmektedir. bu teknolojiler mevcut yatırımların getirilerinin azaldığı zaman gelişme eğiliminde olurlar. herhangi bir kondratieff dalgasından bir sonraki dalgaya geçiş, sadece donanım yeniliklerini (hardware innovations) değil, bununla birlikte bütün sosyo-ekonomik altyapı dönüşümlerini içeriyorsa sonuçta bütün süreç içsel hale gelecektir.

    buna azalan kar oranları tarafından belirlenen, sermayenin hareket kanunları da diyebiliriz. bu kanunlar sadece teknolojik yenilikler setini oluşturmakla kalmaz, ayrıca ekonomik, sosyal ve politik üstyapıdaki değişiklikleri başlatır.”

    yeni teknoloji devrimlerini veya tekno-ekonomik paradigmaları başlatan radikal yenilikler mevcut firmalar için yıkıcı da olabilmektedir. bunu zaman içinde firmalar veya endüstriler arasındaki rekabette görülmektedir. firmalar yeni teknolojilere; ar&ge ayırdıkları pay, sektördeki konumları ve teknoloji tipleri ile tepki vermektedirler. diğer yandan firmaların sosyo-kurumsal altyapı ile yeni ortaya çıkan tekno-ekonomik sistem arasındaki uyumsuzluk nedeniyle tepki verememeleri de muhtemeldir.

    yeni teknolojiler bazen sadece bir sektörü de etkileyebilmekte ve diğer sektörler için daha az önem arz edebilmektedir. uzun dalgalardaki temel yenilikler ise birçok sektörü etkilemekte ve yeniliklere ve birkaç sektör arasında transformasyona yol açmaktadır. her bir kondratieff dalgasındaki yenilik kümeleri dönemlerinin yüksek teknoloji endüstrilerini ortaya çıkarmıştır. buna örnek olarak 1800 lerde telgraf, telefon ve elektrikle ilgili yenilikler ile 1900 larda radyo, televizyon, radar, elektronik eşyalar ve bilgisayarlar ile ilgili yenilikleri verilmektedir. bütün bu yenilikler, belki de beşinci kondratieff dalgasının belirleyicisi olacak ve bilgisayar ve telekomünikasyon teknolojilerinin bütünleştiği yakınsak bilgi teknolojilerine dahil olacaklardır. eğer bu dalgalar 50–60 yıllık çevrimlerine bağlı kalırsa 21. yüzyıl başlarında bu yeni beşinci dalga başlayacaktır. aşanmakta olan küresel kriz sonrasındaki süreç beşinci dalga olabilir. bu kriz esnasında, birçok büyük şirket battı veya iflasın eşiğindedir. yeni kurulacak şirketler ve bu şirketlerin uygulayacağı teknoloji politikaları, devletlerin korumacı ve müdahaleci uygulamaları ve küresel rekabetin yeni biçimi yeni bir dünya sistemi veya kondratieff’in beşinci dalgası olarak düşünülebilir.
    --- spoiler ---

    http://my.beykoz.edu.tr/…/kondratieff-dalgaları.pdf
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap