4 entry daha
  • 15 ocak 1937'de izmir'de doğdu. izmir’de ilkokulu bitirdikten sonra 1947-48 yılında orta öğrenimi için istanbul'a robert kolej'e geldi ve bu eğitim kurumundan 1958 yılında mezun oldu. yüksek öğrenimine istanbul üniversitesi hukuk fakültesi'nde devam etti, ancak askerlik için ara verdiği hukuk tahsilini üçüncü sınıftan sonra tamamlamadan bıraktı.

    askerliğinden sonra bir reklam ajansında metin yazarı olarak başladığı iş hayatında bir gazetenin “yetiştirilmek üzere gazeteci aranıyor” ilanına cevap verdikten sonra gazeteciliğe başladı. fotoğraf çekmeye ise 1968 yılında, 31 yaşında eşinin hediye ettiği bir makinayla başladı. bir tesadüf sonucu 1974 yılında paris'te gamma fotoğraf ajansına girdi ve yaşantısının bundan sonrasında bir fotomuhabir olarak dünyanın değişik yörelerinde koşturdu. 1980 yılında kısa bir süre için gittiği abd'de new york'ta time/life grubunda çalıştı. 1982’de lıfe dergisi için yaptığı karaciğer nakli ile ilgili kapak konusu olan röportajı, lıfe’ın tarihindeki önemli röportajlardan biri olarak kabul edildi.

    1983 yılının temmuz ayında, bir iş seyahatinden sonra türkiye'ye dönerken, paris /orly havaalanı’nda ermeni terör örgütü asala'nın türk hava yolları bilet kontuarına koyduğu bomba 9 kişinin ölümüne 50'ye yakın insanın yaralanmasına neden oldu. ergun çağatay patlamanın sonucunda çok ağır yaralandı. günlerce komada kaldıktan sonra, beş yıla yakın bir süre yanık tedavisi gördü. beş yılın sonunda yeniden çalışmaya başlayarak topkapı sarayı kütüphanesi ve buradaki el yazması nadir kitaplar üzerine yaptığı çalışma japonya'dan brezilya'ya kadar dünyanın çeşitli yayın organlarında basıldı.

    yeniden çalışmaya başladıktan bir süre sonra avrupa'daki ikinci kuşak üzerine çalışmalar yaptı. avrupa'ya gelen türk, cezayirli, pakistanlı ailelerin avrupa'da büyüyen ikinci kuşak çocukları üzerine araştırmalar yaptıktan sonra, paris/fransa'da nathan yayınevi için türkiye kitabını hazırladı.

    en kapsamlı projesi “turkic speaking peoples - türkçe konuşanlar” en çok ses getiren çalışmalarından biri oldu. 14 yılda tamamladığı kitap için 110 bin kilometre yol kat ederek 35 bin kare fotoğraf çekti. kitabın türkçe çevirisi ise 2008’de istanbul’da yayınlandı. yayınlanmış diğer kitabı ise ‘bir zamanlar orta asya’. kitabı ile ilgili çeşitli sergiler açıldı.

    ergun çağatay’ın türkiye’de açtığı son sergilerden biri de “merceğimdeki 50 yıl” adını taşıyordu. şubat ayında yitirdiğimiz sanatçı, 50 yıllık fotoğraf macerası sonunda ortaya çıkan fotoğraflardan seçtiklerine bu sergide yer vermişti.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap