6 entry daha
  • osmanlilar zamaninda hic bir suretle kullanilmamis bir kelimedir. osmanlilarin kullandiklari kostantiniyye* kelimesidir, oncelikle bunun tashihi icab eder.

    mevzuya donersek, uzunca yillar osmanli paralarinin üzerinde, darbedildigi yer olarak kostantiniyye yazarmis. lakin bir gün ne olmussa olmus, paralarin üzerinden “kostantiniyye” ibaresinin kaldirilmasi, yerine “islambol” ibaresi konmasi kararlastirilmis. bunun tarihi 19 rebiülahir 1174,

    hükmü de söyle:

    izzetlü reisülküttab efendi,

    bundan akdem ferman-i hümayun-i cihandari ile sikke-i hümâyûnlardan kostantiniyye lafzi ref‘ ve anin yerine islambol lafzi vaz olunup …..* sikke-i hümâyunlar ile evamir-i aliyye ve berevat-i serifelerin alamat ve tevkiyati birbirine muvafik olmak emri müstahsen olduguna binaen fi ma ba‘d evamir-i aliyye ve berevat-i serifenin makami içün kostantiniyye lafzi yazilmayip islambol ismi tahrir olunmak babinda ferman-i hümayun-i mülukane seref-sudur olmagla bade’l-yevm divan-i hümayun kaleminden isdar olunan evamir-i aliyye ve berevat-i serifede kostantiniyye yerine islambol lafzi tahrir etdiresin.

    19 r 1174

    edit: işbu entrinin introsu baslik konstantiniyye iken ayar maksatli yazilmis olup, ayar tesebbusumuz yanki bulmus, baslik kostantiniyye suretine tebdil edilmistir. ilam olunur.
36 entry daha
hesabın var mı? giriş yap