3 entry daha
  • (bkz: gideryaparizgideriz) anlatmış ne var ne yoksa ama taze bilgi olarak ben de ekleyeyim.

    aradığım arabanın temizini yaşadığım şehirde bulamayınca, sahibinden.com'da il kriterini kaldırıp başka yerlerden de bakmamla süreç başladı. konya' da buldum bir tane. bu arada; 81 ilin en az 75 tanesini gezmiş bir insan olarak en sevmediğim yer konya oldu diyebilirim.

    satıcıyı aradım, galeri değil şahıs olduğunu anlayınca da biraz pazarlık yapıp, fiyatı indirdikten sonra ''tamam yarın geleceğim almaya'' dedim. thy'den 80 liraya bileti kapıp, ödemesini yaptığım sırada satıcı aradı ve ''yaa arabayı isteyen başka birisi daha var 500 lira kapora yollayabilir misin'' gibi bir şey söyledi. bu şekilde bir dolandırıcılıktan haberdar olduğum için tabii ki para falan yollamayacağımı, kendisiyle konuştuğumuz söze güvenip az önce uçak bileti aldığımı, kendini garantiye almak istiyorsa eğer, uçak biletinin fotoğrafını yollayabileceğimi ama arabanın anahtarını almadan para yollama fikri için en makul cevabımın ''o işi sikerler'' demek olacağını kibarca anlattım.

    neyse uzatmayalım işin yasal prosedür tarafına geçelim. sabah konya'daydım ve satıcı ile buluştuk. arabayı beğenip, eksperde de bir sorun çıkmayınca notere gittik.
    noterde, bildiğiniz araç satış işlemi yapılırken noter size ''plaka değişimi istiyor musunuz'' diye soruyor. plaka değişimi istemezseniz eğer, 70 lira karşılığında iş bitiyor, ruhsatın tescil yaprağını, noter satış sözleşmesini alıp gidiyorsunuz ve ruhsatınız adresinize geliyor. yok eğer plaka değişikliği istiyorum derseniz ise, noter 123 lira alıyor, satış sözleşmesi, geçici tescil belgesi, ruhsatın tescille ilgili yaprağını alıp, yeni arabanızla yola koyuluyorsunuz. ruhsat adresinize gelmiyor, siz bağlı olduğunuz trafik tescil bürosundan alıyorsunuz.

    burada dikkat edilmesi gereken konu, noterde işiniz bitip arabayı aldıktan sonra trafik sigortanızı hemen yaptırmanız. yolda başınıza bir şey gelirse eğer yanarsınız mazallah.

    yaşadığınız şehirdeki sigorta şirketini arayıp, whatapp'tan belgelerin ve aracın (4 taraftan da) çekilmiş fotoğraflarını yollarsanız eğer, sigortanızı anında yaparlar. bu arada henüz arabanız, aldığınız şehirdeki eski plakasıyla olduğu için, sigortacınıza plaka değişikliği olacağını, şu an yaptıkları sigortayı yeni plakaya taşıyacaklarını hatırlatın.

    yaşadığınız şehire ulaştığınızda, emniyetin internet sitesinden randevu alıyorsunuz. randevu sırasında sistem size plaka seçtiriyor ve plakanız belli oluyor. ama bu plaka seçimi için öyle çok çok da umutlu olmayın, sevgilinizin ismi ile sizin isminin baş harflerinin falan denk gelmesi, mucizevi bir şey olur, hepi topu 10-12 plaka arasından seçim yapıyorsunuz.

    randevunuzu aldınız, emniyete gideceksiniz ya hani, trafik sigortası olmadan kesinlikle işlem yapılmıyor, bu yüzden sigortanızı yaptırıp öyle gidin. hatta zaten el mecbur sigorta yaptıracağınız için, arabayı aldığınız şehirden yola çıkmadan önce yaptırın ki kafanız rahat olsun, o para nasılsa ödenecek ha bir gün önce ha bir gün sonra. hiç olmazsa allah korusun yolda kaza yapsanız sigortasız olmamış olursunuz.

    neyse, geldik emniyete. emniyet, bizden bu iş için neler istiyorsa, bankodaki polis memuruna dosya içinde veriyoruz.

    emniyetin istediği evraklar şunlar:

    * aracın trafik sigortası aslı ve fotokopisi (yola çıkmadan yaptırmıştık değil mi zaten)

    * noter satış sözleşmesi (noterde satış sırasında hem alıcı hem satının imzaladığı sözleşme)

    * nüfus cüzdanı ve fotokopisi

    * geçici trafik tescil belgesi ( noterde arabayı alırken noter tarafından elinize veriliyor)

    * aracın sizde olan ruhsatı (bunu da zaten noterdeyken satıcıdan aldınız)

    * aracınızın geçerli muayenesi olması

    * ek1 formu ( emniyetin kapıda hazırlayan seyyar adamlar var 15-20 lira alıyorlar)

    tüm bu evrakları veriyorsunuz ve aracın sizin adınıza olan yeni ruhsatını polis doldurup size veriyor. (bu arada, artık ruhsatlar çift parça değil, tek yaprak, haberiniz olsun) polis size yeni plaka basımı için bir belge veriyor. bu belge ile şoförler odasına gidip 31 lira karşılığında yeni plakanızı bastırıp, arabanıza takıyorsunuz ve iş bitiyor. şoförler odası istanbul avrupa yakası için eyüp'te var. eyüp kaymakamlığını solunuza alıp ilerleyin, aşağı yukarı 150 metre ilerdeki bir açık otoparkın girişinde şoförler odası. araç ile gitmeye uygun, otopark var yani.

    yani işin özü, yapılması gerekenler bunlar. hiç öyle uzun uzadıya süren bir şey yok, ben 1 gün içinde halletim hepsini. hatta, yaşadığım şehirden almış olsaydım daha bile uzun sürerdi, 2-3 gün ruhsatın gelmesi beklenirdi.

    böyle işte...
18 entry daha
hesabın var mı? giriş yap