59 entry daha
  • sadece yemek yerken çatal yerine kullanılan bir alet gözüyle bakılması haksızlık olur. zira çatal ve bıcaktan daha eski ve daha teferruatlı bir kültürdür bu çubuklar.

    kullanımı esnasında uyulması gereken kurallar ve kaçınılması gereken hareketler vardır. bunlardan bazılarını anlatalım ki ortamlarda "biz aslen uzakdoğuluyuz, savaş zamanı dedemler bu tarafa göçmüş" dediğimizde inandırıcı olsun.

    -öncelikle basit kullanımı öğrendikten sonra bu çubukları tam ortasının hafif üst kısmından tutmaya alıstırıyoruz kendimizi. çünkü eskiden sıradan halk ve köylüler bu çubukları alt kısmından tutarak kullanırken, soylular ve saraylılar en üst kısmından tutarak kullanırmıs. biz de ortanın biraz üstünden tutarak "soylu değiliz, ama köylü de değiliz. soylular gibi tutmuyorsak mütevazı yapımızdandır" gibi bir izlenim veriyoruz.

    -yemek esnasında bu çubukları sadece kendi tabagımızdan yemek yerken kullanıyoruz. ortaya konulan tabaklardan asla yemiyoruz. ortadaki yemekten kendi tabagımıza yemek alırken de masa olarak mutlaka ayrı bir çubuk kullanıyoruz. masada yoksa garsondan istiyoruz. yemeği kendi tabagımıza bu çubukla aktarıp sonra kendi cubugumuzla yiyoruz. tükürügumuzu ortadaki yemeklere bulastırmıyoruz.

    -yemek yemedigimiz anlarda çubukları tabağa değil, varsa tutacağa, yoksa masanın uzerine bir peçete koyup onun üstüne koyuyoruz. tabağa chopstick bırakmak sashi bashi diye adlandırılan ayıp bir harekettir.

    -bir de neburi bashi denen bir kusurlu hareket var. o da chopstickleri yalamak. yalamıyoruz.

    -cubukları asla çapraz bırakmıyoruz. bu yas(matem) hareketidir.

    -konusurken chopstickleri bırakıyoruz. vücut dilimize dahil etmiyoruz. en ayıplananı da, elimizdeki çubukla hic bir şeyi göstermiyoruz, işaret etmiyoruz. çubukları kimsenin yüzüne dogrultmuyoruz. yani "bir daha o kızla konuşma harun" derken çubukları haruna dogrultmuyoruz. bu ortama meydan okuma olarak algılanan çok kaba bir harekettir.

    -çubukları corba karıştırmada kullanmıyoruz. bunun için kaşık istiyoruz.

    -çubukları hic bir yiyeceğe batırmıyoruz.

    -bir tabaktan digerine yiyecek aktarırken kesinlikle yiyeceğe havadan yol yaptırmıyoruz. tabaklardan birini diğerinin yanına getirip transferi gerçekleştiriyoruz.

    sevgili dostlarım, en önemlisi de bu kültüre saygı duyuyoruz. mekanda çatal bıçak isteyince o kadar da ayıplanmıyorsunuz ama bu kurallara uymayınca daha absürt bir görüntü oluyor.

    afiyet olsun.
28 entry daha
hesabın var mı? giriş yap