• gudmundur arnar gudmundsson adlı izlanda'lı yönetmenden çok güçlü bir ilk film.

    ilk olarak filmin çok iyi bir büyüme hikayesi olduğunu, ergenlik tasvirlerinin çok başarılı-gerçekçi olduğunu söylemek lazım.

    --- spoiler ---

    küçük ve görece muhafazakar bir izlanda kasabasında yaşayan 13-14 yaşlarında (thor ve kristian) 2 erkek arkadaşın yaz tatili sırasında kasabanın zorba genci,kızları,aileleri ve birbirleriyle yaşadıkları ilişkiler yanında çocukların kendi cinselliklerini keşfetmelerine odaklanıyor. bu anlamda filmde çocuklar arasında yaşanan şeyler, hissetikleri vs. dünyanın her tarafında yaşanan ve her izleyene çok yakın gelecek olaylar.
    filmin asıl odaklandığı mesele ise ergen ve eşcinsel bir bireyin bunu anlaması aşamasında hem içten içe yaşadıkları hem de toplum tarafından gördüğü baskı. özellikle filmdeki gibi homofobik bir baba ve kapalı/acımasız bir kasabada yaşanıyorsa durumun ağırlığı artıyor. toplumun baskıcı ve muhafazakar yapısını derinden hissettiğimiz anlardan olan baş karakterlerimizden thor'un bekar annesinin bir gece eve başka bir adamla gelmesi ardından çocuklarının sabah kendisine ''adamla yatıp yatmaman önemli değil, önemli olan çevre ne der onu düşünmemiş olman.'' serzenişlerinin olduğu sahneydi. toplumun bu tutumunu aileden çocuklara değil çocuklardan aileye yönelmiş şekilde görmek yumurta-tavuk döngüsü gibi kısır bir duruma işaret ediyor ve insanı sarsıyor.
    bunun yanında filmin ele aldığı mevuzlardan biri de heteroseksüel düzenin erkekler üzerinde de baskı kurması ve çocukluktan beri onları homofobik birer ayıya dönüşmeye zorlaması. bunu da iki yakın erkek arkadaşın birbirlerine olan sevgisinin toplum tarafından kabul görmemesi ama kız arkadaş gruplarının bu baskıdan nasibini almaması olarak görüyoruz.
    bunlar haricinde filmle ilgili çocuk oyuncuların neredeyse hepsinin ilk filmleri olmasına rağmen gösterdikleri güzel oyunculuklardan ve filmin güzel sinematografisinden (özellikle renkler) bahsedilebilir.
    başta kafası ezildiğini gördüğümüz balıkların artık daha küçük bir çocuk tarafından yaşaması için denize atıldığını gördüğümüz filmi umut veren filmler başlığı altına sokan bana göre mükemmel tasarlanmış finaline de ayrı bir başlık açmak gerekir.
    --- spoiler ---
22 entry daha
hesabın var mı? giriş yap