• 19 mayis 2005 tarihinde alti filmlik yildiz savaslari tamamlanacak yureklerde bir bayram havasi esecek, ve fakat bu olay beraberinde cok buyuk bir problemi de getirecek. yarin obur gun, coluk cocuga karistigimizda bu alti filmlik seriyi cocugumuza, yegenimize, komsunun veletlerine vs. hangi sirayla izletmeliyiz?
    bu soruya cevap vermek ilk basta kolay gibi gorunmektedir, fakat aslinda cok agir bir sorumluluktur.
    tahminim iki ana grup cikacak ve birinci grup filmleri yapim yillarina gore izletilmesini onereceklerdir yani: 4,5,6,1,2,3.
    diger bir grup ise filmin hikayesinin akisina gore 1,2,3,4,5,6 olarak izletilmesi gerektigini belirtecektir.
    ben ise yaptigim coook uzun sureli arastirmalar, pedagoji uzmanlariyla roportajlar ve george lucas ile yazismalarimdan sonra (ki bana hic cevap yazmadi ama olsun) en uygun siralamanin asagidaki gibi olmasi gerektigini hesapladim (bkz: herseyi hesaplayan adamlar)
    4,1,2,5,3,6

    hesap kismi asagidadir lakin bolca spoiler icerir.

    --- spoiler ---

    once neden 1,2,3,4,5,6 siralamasina karsi oldugumu aciklayayim izin verirseniz.
    kisaca episode 1 star wars a yeni baslayacak birisi icin kotu bir film. lucas episode biri izleyecek insanlarin zaten orijinal uclemeyi izlemis insanlar olacagini bildigi icin ilk filmde sadece yeni uclemenin karakterlerinin tanitimina onem vermis ve konu biraz geri planda kalmis. acikcasi bir cocugun star wars ile tanismasi episode 1 ile olursa pek iyi olmaz. bir diger sorun ise eger cocuk 1,2,3,4,5,6
    sirasi ile izlerse zaten anakin skywalker'in darth vader oldugunu bilecek ve ep5 de ki i am your father sahnesinde bizim nesil gibi gozyaslarina bogulmayacaktir.
    ote yandan 4,5,6,1,2,3 sirasiyla izlerse (yani bizim izledigimiz gibi) o zaman da iyi kalpli cici senator palpatine'in ilerde imparator olacagini bilecektir bizim gibi. ki ben ucuncu filmde palpatine'in kotu adam oldugu anlasilinca sasirmak isterim ama sasiramam artik bu saatten sonra kim sasiracak (gerci buyuk konusmamak lazim, bence ep3de de dibimizi dusurecek bir surpriz olacak ama dur bakalim).
    sonucta cocuk ilk olarak ep4'u gormelidir. bir anda mutlak iyi ve mutlak kotuyu gormeli. death starin yok olusuna tanik olmali, ve obiwanla tanisip luke'un babasinin darth vader tarafindan olduruldugunu ogrenmeli, ve obiwandan eski guzel gunleri dinlemeli.
    daha sonra ep1'e gecip luke'un babasini, obi'nin gencligini gormeli. ilk olarak buyuk usta yoda'yla tanismali ve jedilarin saasalarina tanik olmali. ve qui gon'un olumune uzulmeli.
    daha sonra ep2ye gecip anakin'in buyumesini gormeli ne kadar guclu bir jedi oldugunu gormeli. sonra palpatine'den suphelenmeye baslamali.
    vee sirada ep5 var. tekrar luke'a donuyoruz vee evet cocugumuz goruyor ki anakin ve

    vader ayni kisiymis aman allahim nasil olur!
    bir sonraki filmimiz ep3, iste cocugum boyle olur, diyip izletiyoruz kendisine.
    demek anakin kotuymus ama biz onu cok seviyorduk simdi ne olacak? bi de han solo vardi ona ne oldu?
    ve alti filmlik serinin finalini ep6 ile yapiyoruz. imparator olur vader icindeki iyiyi bulur. jedilar tekrar dogacaktir.

    --- spoiler ---

    spoiler bitti....

    iste star wars'un buyuk olcekteki hikayesi sahsi kanaatimce en iyi bu siralamayla verilir.
    tabiki her film arasinda en az dort ay beklenmeli. cocugun yavas yavsa starwars'u ozumsemesi beklenmelidir. sahsen ben filmlerin 6 ay arayla gosterilmesinden yanayim. tabi ki her ay filmler tekrarlanmali filmden once cocuga oyuncak alinmali filmden sonra dayak atilmalidir ki cocuk hep star wars izlemek istesin ve filmin bitmesini hic istemesin! saka saka hic cocuga el kalkar mi?
    neyse dostlarim bugunluk de bu kadar, neymis siralama:
    4,1,2,5,3,6!

    (bkz: yeni nesle star wars izletme yasi)
36 entry daha
hesabın var mı? giriş yap