7 entry daha
  • 10 dk'da bir ölçüm yapıp pompaya şeker değerlerini ileten, değerler girilen aralık dışına çıktığı zaman uyarı veren insulin pompası firması.

    ha1c'nin yıllardır 10'un üzerinde olması sebebiyle mecburen bir yerde dur demek zorunda kaldım/bırakıldım. pompa markalarını araştırırken firma temsilcisi ile görüştüm. zaten şu an türkiye'de medtronic hariç dana var. dana'nın sensörlü modeli mevcut olmadığı için ilk etapta medtronic'e yöneldim.

    alışma süreci çerçevesinde deneme için, hem pompa hem sensör takıldı. ilk gün mucize gibi geçti. insulin yapma derdi yok her yemek öncesi. 13 seneden sonra bu garip bir duygu. gece alıyorum elime makineyi şekerime bakıyorum, 119-107-130'ları görünce zevkten dört köşe oldum.

    sonraki günler öyle olmadı, gece yatarken her döndüğümde benle hareket eden, beni kısıtlayan bir şey var. elim sürekli cebime gidiyor, koparıp çıkarmak istiyorum. ki daha sosyal hayata girmedim. işyerinde, dışarda nasıl olacak hiçbir fikrim yok. bir de glukometre ile sensör ölçümleri arasında resmen uçurum var.

    sensörü şöyle tarif edeyim, 2 tane 1 lirayı üst üste koyun onu da karnınıza flasterle yapıştırdığınızı düşünün. doku arası sıvıdan şekeri ölçüp bluetooth ile makineye gönderiyor ama 10-15 dk lık bir gecikme söz konusu. yani o an ekrana baktığınızdaki şeker o anki değil 15 dk öncesinin şekeri. buna rağmen cihaz 150 iken glukometre 320 ya da cihaz 356 iken glukometrenin 210 gösterdiği oldu.

    belki bana takılan sensörde bir hata vardır çok emin olamıyorum ama şu an gerçekten çekici gelmiyor. pompa biraz daha katlanılabilir ama fiziksel ve ruhsal zorlukları var. insanlar siz insulin yaparken ilk gördüklerinde nasıl tepki veriyorlarsa bunda çok daha fazlasını verecekler.

    daha bir haftalık pompa kullanıcısıyım, uzun yıllar önerilse de önyargım sebebi ile daha yeni başlayabildim. bu kadar geç olmasının sebeplerinden biri kullanan kimseler ile görüşememiş, yorum okuyamamış olmam. sonraki deneyimlerimi buraya editlerim.

    edit; yaklaşık bir aydır pompa kullanıyorum. genelde insanlar insulin pompasından mucize gibi söz eder. maalesef ki değil. şu an benim için iki artısı var bu aletin

    ilki; lantus yani 24 saat etkili insulinin hangi saat aralığında hangi dozda düzenlediğini bilemiyoruz ama pompada bu ayarlanabilir. mesela gece .0.85'ten verirken, gündüz stresli olduğum saatleri 1.3 olarak ayarlıyorum. daha kontrollü

    ikincisi; yayma denilen bir şey var. hamburger, lahmacun, çikolata ya da glisemik endeksi yüksek bir şey yemeyi düşünüyorsunuz. ana öğünde 3 bolus gönderip, kalan 2 üniteyi 1 saate yayabiliyorsun.

    mutlaka takılmalı mı? hayır. doğru diyet ve egzersizle stabil tutulamıyorsa şeker, onda zaten bir dengesizlik var ve bunu pompa dahi düzeltemez. dün gergindim, sinirliydim, mutsuzdum. 3 ünite ek yapmama rağmen 400'ün altına düşüremedim şekerimi.
    şu an sensörlü pompa takılı bende. yani 10 dk aralıklarla tüm şekerlerimi görüp müdahale edebiliyorum ama buna rağmen düzelmiyor.
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap