5 entry daha
  • bir tasarım disiplini.
    kapitalist üretim ve tüketim mekanizmalarının evrilip yaygınlaşması sonucu, iç mekanın öncekine göre çok çok daha hızlı üretimi ve tüketimi durumuna yanıt olarak doğmuş olabileceğini düşündüğüm, bina-obje ölçeğinde çalışan bir disiplindir.
    yurtdışında oldugu gibi "interior design" seklinde adlandırılmasi çok daha doğru gelir, ama bir kere adına iç mimarlık denmiş, öyle süregelmiştir. cunku mimarlik, insan yapimi fiziksel cevreyi butuncul bir sekilde uretme ve inceleme isidir. tüm tasarım ölçekleri ilgi alanına girer, bu duruma uygun şekilde düzenlenmiştir eğitim programları: mühendislikteki statik, mukavemet, betonarme, çelik, ahşap stüktürler, ısı ve akustik hesapları görülür, şehir (hatta duruma göre bölge) ölçeği de çalışılır mimarlık bölümlerinde, alakalı stüdyolara ek olarak.
    öte yandan zamanın koşullarının ortaya çıkardığı, mimarlıkla yakın akraba tasarım disiplinini dışlamak da olmaz. türkiye'de fiziksel çevrenin üretimi zaten yeterince problemliyken, iki tarafın diyalog kurması ve iş birliği yapması daha makbuldür.
120 entry daha
hesabın var mı? giriş yap