10 entry daha
  • yunan iç savaşında kapetan (gerilla) kemal kod adını seçecek kadar mustafa kemal'i seven/sayan eski tüfek.

    bu arada eski tüfek lafını literatüre kazandıran da o'dur. pda (proleter devrimci aydınlık) ve asd (aydınlık sosyalist dergi) ayrışmasından önce aydınlık'ta ve türk solu'nda kimi yazılarını e. tüfekçi imzasıyla yayınlamıştır. eski tüfekliği, ta 41 tevkifatı döneminden beri, türkiye'de sosyalist hareketin önder isimleri arasında yer almasındandır. lakin karısı sevim belli'nin polise itirafları ve cezaevinde okunacağını bile bile yazdığı mektupları sayesinde pek çok sosyalistin okkanın altına gitmesi hiç unutulmamıştır. (bu bayanın marxist klasiklerle ilgili çevirilerinde kimi zaman bilinçli hatalar/tahrifatlar yaptığı da anlatılır).

    68 döneminde milli demokratik devrim teorisini türkiye'nin gündemine getiren isimlerdendir. 9 mart ekibiyle çalıştığı/cuntacılık yaptığı iddiaları halâ mdd'ci çevrelerde kol gezer. 4 dil bildiği rivayet edilir. tkp merkez komitesi'nin gelmiş geçmiş en genç üyesi olduğu söylenir (20'li yaşlarında bu göreve getirilmiştir.)
    özelliklehiram abas`'la kapıştığı, efsanevi kaçma kovalamaca hikayeleri ünlüdür. devrimcilik yaşamı boyunca müteaddit defalar vurulmuştur.

    (bkz: yaşayan tarih)
70 entry daha
hesabın var mı? giriş yap