4 entry daha
  • aşağıdaki metinleri de bir başka makalesinde kullanmış şahsiyettir:

    "'kelam başlangıçta var idi ve kelam allah nezdinde idi ve kelam allah idi.'" (yuhanna'dan)

    "bu çağrıya italya, ispanya, portekiz gibi ülkeler hemen uyarak 4 ekim 1582'den 15 ekim 1582'ye geçtiler. almanya'nın büyük bölümü, isviçre'nin protestan kantonları, protestan hollanda 1700'e kadar, ingiltere ve isveç ise 1752'ye kadar gregorian takvimini benimsemediler. takvimi en son kabul edenler ise ortodoks ülkeler oldular." (papa xııı.gregory'nin çağrısı ile gregoryen takvimin kullanımına geçişten söz ediliyor)

    "gregorian takvimine geçiş, 'aklın (intellect), usa (reason) indirgendiği, ... ...mantık ve matematiğin kutsalla olan beraberliğinin sona ererek söz konusu disiplinlerin, bilme yöntemlerini laikleştirmekte kullanıldığı ... bir dönemde yapılmıştır." (hossein nasr'a atıfla)

    "koleksiyonun avrupa'da bir tutku hâline gelişi temeli 15-16.yüzyıla indirilen aydınlanma zihniyetinin dünyayı anlama, tanıma ve zaman ve tarih dahil her şeyi bir düzene sokma çabasına bağlanır."

    "eski ahit'in, 'başlangıçta allah gökleri ve yeri yarattı' ifadesi ile söze girmesi ise zaten lineer ve ilerlemeye dayalı bir zaman anlayışını gösteriyordu."

    "rastgele bir biriktirme bize daha çok yığmayı hatırlatırken, koleksiyonda bir sistematikliğin varlığı söz konusudur."

    "kent planlarının politik kontrol, prestiji sürdürmek, istenmeyen etkinlik ya da kişileri kontrol altında tutmak gibi gizli işlevleri olduğu bilinir."

    "freud, insanın tarihsel olarak geçirdiği aşamaların bellekte korunduğunu söyler."

    "... müzeler ... kültürel özelliklerinin yanı sıra aynı zamanda ideolojik ve kurumsal mekânlardır."

    "yaradılıştan taşıdığı değer, amaç ve estetik özellikleri objeyi koleksiyon materyali yapmaz."

    not: "batı düşüncesinde koleksiyon zamanı" başlıklı, ağustos/02'de yayımlanmış bir makaleden, yazımı çok büyük ölçüde korunarak alınmıştır.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap