5 entry daha
  • amerikan futbolunda 3 sayiya denk gelen oyun. futbolun ismine binayen ayakla sut cekilerek kazanilan tek oyun da budur. genellikle rakip gol cizigisine yakinlastiktan sonra, 3. hakta hala 10 yard gidelememisse, 4. hakta field goal atilir. basarili olunursa 3 puan kazanilir, basarisizlikta ise (eger top kisa duserse ya da bloklanirsa) top aktif duruma gecer, ya da field goal yapilan cizgiden karsi takim hucuma baslar.

    gol direkleri gol cizgisinden 10 yard iceridedir, field goal yapacak takim kickera yeterli mesafe kazandirmak icin de sutu 7 yard geriden ceker, yani topun bulundugu noktaya 17 yard daha koymaniz lazim basarili olmaniz icin. nfl'deki kickerlarin cogu zamaninda futbol (soccer) oynamis oyunculardir, takimin en buyuk stresini gene bu oyuncular ceker. basarilari kucumsenir, basarisizliklari ise kariyerlerini sonunu cabucak getirir. adeta takimin sessiz kahramanlari bu oyunculardir. ortamada 45-50 yarddan sonra kacirma olasiliklari daha da artar. su anki rekor 64 yardla matt prater'a ait.

    mac bitiminde takim 1-2 puan gerideyse ve kickerin sutu maci kazandiracaksa yasadigi stresi siz dusunun. bu sekilde biten iki super bowl ornegi vereyim, new england patriots'un 2002 ve 2004 yillarindaki sampiyonluklarini mac berabereyken basarili field goal atan adam vinatieri getirmisken, 1991 superbowl'unda 1 sayi gerideyken basarili olsa maci kazandiracak scott norwood cokta uzak olmayan bir mesafeden field goalu kacirarak buffalo bills'i sampiyonluktan etmistir. nfl tarihinin en dramatik kacan field goalu de budur.
hesabın var mı? giriş yap