7 entry daha
  • "operaismo, işi insana yaşamını tanımlayıcı bir faktör olarak görmeyi reddettiği için, geleneksel marksizmle ve resmi emek hareketiyle paradoksal bir ilişkiye sahiptir. marksist analiz, işi yabancılaştıran bir şey haline getiren kapitalist sömürü olduğunu kabul ederken, işçiler (operaists) bunun yaşamın işe indirgenmesi olduğunu fark ettiler. paradoksal bir biçimde "işçiler", işe karşıdırlar; işin saygınlığını yüceltmeye karşıdırlar. onlar işi yeniden temellük etmeyi değil (üretim araçlarının devralınması), azaltmayı isterler. sendikalar ya da partiler ise ücretler ve çalışma koşullarıyla meşguldür. işçilerin payına düşeni değiştirmek için savaşmazlar; en fazla bunu daha fazla katlanabilir bir hale getirmek için uğraşırlar. işçiler ise sürekli olarak emek-zamanın azalması ile teknik bilgi ve toplumsallaşmış zekânın uygulanması yoluyla üretimin dönüşümünü talep etmişlerdir."

    1930'lu yılların ortalarında solcu felsefeci simon weil bir fabrikaya işçi olarak yazılıp montaj bantlarındaki korkunç rezilliği birebir yaşamış ve acaba lenin ve stalin bir iş yerine ayak basıp da işçilerin emeğini kutlayabilir mi diye merak etmiştir. marksizmden vazgeçip örgütlü işçi hateketiyle yollarını ayırdıktan sonra, oppression et liberte(baskı ve özgürlük adlı kitabında "öyleyse problem ortada mesele ruhları bileyip bedeni baskı altına almayacak bir üretim örgütlenmesini tasavur etmenin mümkün olup olmadığını bilmek" diye bir sonuca varır. bunun otomasyon yoluyla elde edilebilmesi için daha çok erken olduğundan, weil'in çabaları yalnız kalmıştı. onun bıraktığı yerden yeniden başlayanlar ise 1950'lerin sonundaki italyan işçileri oldu."

    sylvere lotringer

    -çokluğun grameri- paolo virno'nun kitabına yazdığı önsözden.

    ek: fabrikanın ağır koşullarında çalışan simone weil kazandığı tüm parayı işçilere vermiştir. hasta olduğu için doktorlar simone weil'e çok yemek yemesi gerektiğini belirtmiş, ama weil "işçiler ne kadar yemek yiyorsa ben de o kadar yiyeceğim" demiştir. simone weil aşırı zayıflıktan hayatını kaybetmiştir. yazar aynı zamanda düşünceleriyle otonimist marksistleri etkilemiştir.
45 entry daha
hesabın var mı? giriş yap