3 entry daha
  • ahiligin gunluk hayata dair kendine ozgu bazi gorgu kurallari vardi.ornegin :
    yemek esnasinda , sag dizin yukari dikilmesi , sol ayagin asagida durmasi , lokmanin cignenmesi , yemegi dokmemek , lokma agizda konusmamak , baskasinin tabagina bakmamak , ekmekten isirip birakmamak , yemek suyuna ekmek banmamak , sumkurmemek , agiz saplatmamak , yemekten kalkinca el yikamak guzel edeptendi.su icerken ise edepli kisi tasi ya da bardagi iki elle tutar , duraklayarak icer , suyunu dokmezdi.

    insan iliskileri dahilinde olan bazi gorgu kurallari ise sunlardi :
    sert konusmamak , konusurken saga sola bakmamak , senli benli degil , sizli bizli hitap ve birsey ifade ederken el ve kol hareketlerini kullanmamak.

    kisinin kendi sahsinda uyguladigi gorgu kurallari ise , elbisesini giymeye sag koldan baslamak , sarigini oturarak sarmak , yuruyerek birsey giymeye calismamak , durmakti.sol ayakla evden cikilmaz , neseli olunur , cikarken gokyuzune dogru bakilmazdi.

    ahilik sisteminin kisiye edep ve adap asilamaya calisan bir disiplin oldugunu daha bir cok edep kurali desteklemektedir.esnaftan baslayarak , halka yayilan bir "duzgun yasam" amaci seziliyor sanki.
49 entry daha
hesabın var mı? giriş yap