• şimdi size sırtlanlığın kralı nasıl olur anlatayım, üstelik bu dertten mustarip yüzlerce insan var. belki de bu yazıyı okuyanlardan biri ya da birkaçı da o kişilerdendir de, elektronik cahili olan benim bile üstesinden geldiğim bu problemi gidermek adına cebinden 400 tl çıkmamış olur...

    samsung marka 2009 model lcd bir televizyonum var. 104 ekran sanırım. evet, konuya bu kadar yabancıyım. sorunsuz çalışan televizyon, son zamanlarda açılma esnasında yeterli gücü sağlayamadığından olsa gerek geç açılmaya başlamıştı. "çıt", "çıt" diye ses geliyor, ekran gelir gibi olup gidiyor, sonra gücünü toplayınca açılıyordu.

    ilk zamanlar bir dakika bile sürmeyen bu sorun, en sonunda yarım saat boyunca televizyonun açılmayıp beni kanser etmeye işi vardırınca ben de işin aslını astarını bir araştırayım dedim. ve şöyle mükemmel bir internet sayfasıyla karşılaştım:

    http://bmert.net/…vlerdeki-acilma-sorunu-ve-tamiri/

    site sahibi kişi, bu problemle karşılaşmış ve elektronik olayından da anlayan biri olarak, anneye anlatır gibi, üstelik fotoğraflayarak, dikkat edilmesi gerekli her ayrıntıyı vermek suretiyle sorunu ve çözüm yolunu ortaya koymuş.

    aynı sorunu yaşayan yüzlerce kişi bir şekilde bu sayfaya ulaşarak şükranlarını bildirmiş. benim gibi o sayfada teşekkür etmeyen çok kişi vardır. ben de bu vesileyle teşekkür etmiş olayım.

    sayfayı okudum. televizyonu söküp arkasında bulunan devreyi sökmem gerekiyordu. elektronik işinden hiç anlamadığım için, defalarca okudum sayfayı ve yapmam gereken her şeyi aklıma kazıdım. televizyonu ve arkasındaki devre elemanlarını sökerken her aşamada fotoğrafını çektim ki takarken şaşırmayayım (zaten bunu yazıda da söylüyordu).

    teşekkür sunanların istisnasız hepsi servislerin 300 400 lira fiyat çektiğini söylüyordu. servisi hiç aramadım. ya herro ya merro dedim tabiri caizse. başaramazsam gidip yeni bir televizyon almayı kafaya koydum.

    kondansatörlerin meme yaptığı devreyi aldım, yumuşakça etrafını sarıp karton bir poşede koyarak özenli biçimde karaköy'de sora soruştura bu işin ustalarından birine götürdüm bir handa.

    toplam 30 tl karşılığında, sadece meme yapan değil, bütün kondansatörleri değiştirttim. akşam eve geldim, devreyi yerine taktım. çıkardığım 21 adet vidayı tekrar sıkarak televizyonu yerine koydum. tuşuna bastım. ve "şak" diye açıldı.

    o an ne kadar sevindiğimi anlatamam. "işte bu be" dediğimi hatırlıyorum zafer sarhoşluğuyla. bir de bu işlerden anlamayan, hayatında elektronik devreyle münasebeti olmamış biri olarak bunu gerçekleştirmek gerçekten çok güzel hissettiriyor.

    samsung ve diğer birçok şirket, örneğin 12 v'lik kondansatör kullanacağına 10 v'lik kullanıyor ve yüksek olasılıkla garanti süresi bitiminden kısa bir süre sonra kondansatörlerde yukarıda sözü geçen türden bozulmalar baş gösteriyor.

    garanti kapsamında olmadığı için de konu hakkında bilgisi olmayan müşteriler sırtlan servislerin kucağına düşmüş oluyor.

    verdiğim linkte, teşekkür edenlerin yanı sıra veryansın eden televizyon tamircileri de vardı. mesela elemanın biri şöyle yazmış onca teşekkürün arasında:

    "
    salih on july 6th, 2012

    yakup on may 6th, 2012
    ben bir “kazıkçı” tamirciyim.
    51 yaşımdayım.
    bu mesleğe saçımı süpürge ettim.
    2 tane kondansatör değiştirdiniz hepimizi kazıkçı ettiniz.
    allah sizleri tamircilerden uzak tutsun inşallah.
    bu kafayla bozulanınızı atıp yenilerini alın ne diyeyim başka.

    boşuna okulunu okuyoruz abi bu işin.bak millet netten 2foto bakıp tamirci oluyor.tabi her arıza kondansatörden olursa!!!!
    bugün bi 106 ekran lcd yaptım,300 lirayı da babalar gibi hakettim.saatlerce şema aradım,arıza aradım vs vs.paraya kıyamıyorsanız izlemeyeceksiniz."

    bu nasıl bir zihniyettir yahu? bu şuna benziyor: millet parasızlıktan evinde ekmek pişirmeye başlayınca fırıncılar isyan etmeye başlıyor. kardeşim sen doğal seleksiyon gereği kendini geliştirmez ve ortalama 20 tl'lik bir tamir için, hadi işçiliği de katalım 10 dakikalık, 50 tl'lik bir tamir için yüzün kızarmadan 300-400 tl istiyorsan, yok olup gitmeye mahkumsun zaten. bir yere kadar kandırabilirsin insanları. ha, şansın yaver giderse kandırmaya devam da edebilirsin fakat bu senin ahlaksızlığını gösterir.

    kimse bana serbest piyasa ekonomisinden söz etmesin. adeta servisler ve tamirciler bu hususta bir kartel oluşturmuş durumdalar.

    servisleri ottan boktan para kazansın ve böylece servis ağları geniş olsun ve daha çok mal satıp daha bilinir olabilsinler diye böyle kurnazlıklara başvuran başta samsung, tüm diğer elektronik devlerine de diyecek söz yok yani. bravo.
26 entry daha
hesabın var mı? giriş yap