• şimdi size sırtlanlığın kralı nasıl olur anlatayım, üstelik bu dertten mustarip yüzlerce insan var. belki de bu yazıyı okuyanlardan biri ya da birkaçı da o kişilerdendir de, elektronik cahili olan benim bile üstesinden geldiğim bu problemi gidermek adına cebinden 400 tl çıkmamış olur...

    samsung marka 2009 model lcd bir televizyonum var. 104 ekran sanırım. evet, konuya bu kadar yabancıyım. sorunsuz çalışan televizyon, son zamanlarda açılma esnasında yeterli gücü sağlayamadığından olsa gerek geç açılmaya başlamıştı. "çıt", "çıt" diye ses geliyor, ekran gelir gibi olup gidiyor, sonra gücünü toplayınca açılıyordu.

    ilk zamanlar bir dakika bile sürmeyen bu sorun, en sonunda yarım saat boyunca televizyonun açılmayıp beni kanser etmeye işi vardırınca ben de işin aslını astarını bir araştırayım dedim. ve şöyle mükemmel bir internet sayfasıyla karşılaştım:

    http://bmert.net/…vlerdeki-acilma-sorunu-ve-tamiri/

    site sahibi kişi, bu problemle karşılaşmış ve elektronik olayından da anlayan biri olarak, anneye anlatır gibi, üstelik fotoğraflayarak, dikkat edilmesi gerekli her ayrıntıyı vermek suretiyle sorunu ve çözüm yolunu ortaya koymuş.

    aynı sorunu yaşayan yüzlerce kişi bir şekilde bu sayfaya ulaşarak şükranlarını bildirmiş. benim gibi o sayfada teşekkür etmeyen çok kişi vardır. ben de bu vesileyle teşekkür etmiş olayım.

    sayfayı okudum. televizyonu söküp arkasında bulunan devreyi sökmem gerekiyordu. elektronik işinden hiç anlamadığım için, defalarca okudum sayfayı ve yapmam gereken her şeyi aklıma kazıdım. televizyonu ve arkasındaki devre elemanlarını sökerken her aşamada fotoğrafını çektim ki takarken şaşırmayayım (zaten bunu yazıda da söylüyordu).

    teşekkür sunanların istisnasız hepsi servislerin 300 400 lira fiyat çektiğini söylüyordu. servisi hiç aramadım. ya herro ya merro dedim tabiri caizse. başaramazsam gidip yeni bir televizyon almayı kafaya koydum.

    kondansatörlerin meme yaptığı devreyi aldım, yumuşakça etrafını sarıp karton bir poşede koyarak özenli biçimde karaköy'de sora soruştura bu işin ustalarından birine götürdüm bir handa.

    toplam 30 tl karşılığında, sadece meme yapan değil, bütün kondansatörleri değiştirttim. akşam eve geldim, devreyi yerine taktım. çıkardığım 21 adet vidayı tekrar sıkarak televizyonu yerine koydum. tuşuna bastım. ve "şak" diye açıldı.

    o an ne kadar sevindiğimi anlatamam. "işte bu be" dediğimi hatırlıyorum zafer sarhoşluğuyla. bir de bu işlerden anlamayan, hayatında elektronik devreyle münasebeti olmamış biri olarak bunu gerçekleştirmek gerçekten çok güzel hissettiriyor.

    samsung ve diğer birçok şirket, örneğin 12 v'lik kondansatör kullanacağına 10 v'lik kullanıyor ve yüksek olasılıkla garanti süresi bitiminden kısa bir süre sonra kondansatörlerde yukarıda sözü geçen türden bozulmalar baş gösteriyor.

    garanti kapsamında olmadığı için de konu hakkında bilgisi olmayan müşteriler sırtlan servislerin kucağına düşmüş oluyor.

    verdiğim linkte, teşekkür edenlerin yanı sıra veryansın eden televizyon tamircileri de vardı. mesela elemanın biri şöyle yazmış onca teşekkürün arasında:

    "
    salih on july 6th, 2012

    yakup on may 6th, 2012
    ben bir “kazıkçı” tamirciyim.
    51 yaşımdayım.
    bu mesleğe saçımı süpürge ettim.
    2 tane kondansatör değiştirdiniz hepimizi kazıkçı ettiniz.
    allah sizleri tamircilerden uzak tutsun inşallah.
    bu kafayla bozulanınızı atıp yenilerini alın ne diyeyim başka.

    boşuna okulunu okuyoruz abi bu işin.bak millet netten 2foto bakıp tamirci oluyor.tabi her arıza kondansatörden olursa!!!!
    bugün bi 106 ekran lcd yaptım,300 lirayı da babalar gibi hakettim.saatlerce şema aradım,arıza aradım vs vs.paraya kıyamıyorsanız izlemeyeceksiniz."

    bu nasıl bir zihniyettir yahu? bu şuna benziyor: millet parasızlıktan evinde ekmek pişirmeye başlayınca fırıncılar isyan etmeye başlıyor. kardeşim sen doğal seleksiyon gereği kendini geliştirmez ve ortalama 20 tl'lik bir tamir için, hadi işçiliği de katalım 10 dakikalık, 50 tl'lik bir tamir için yüzün kızarmadan 300-400 tl istiyorsan, yok olup gitmeye mahkumsun zaten. bir yere kadar kandırabilirsin insanları. ha, şansın yaver giderse kandırmaya devam da edebilirsin fakat bu senin ahlaksızlığını gösterir.

    kimse bana serbest piyasa ekonomisinden söz etmesin. adeta servisler ve tamirciler bu hususta bir kartel oluşturmuş durumdalar.

    servisleri ottan boktan para kazansın ve böylece servis ağları geniş olsun ve daha çok mal satıp daha bilinir olabilsinler diye böyle kurnazlıklara başvuran başta samsung, tüm diğer elektronik devlerine de diyecek söz yok yani. bravo.
  • 2000 liralık televizyonun safi panel ve anakarttan oluştuğunu bilmeyen kullanıcıdan para kazanmaya çalışan yetkili servis. iki zimpara bı oje tık!
  • benzer durumu benim de yaşadığım servistir. şuan yazmakta olduğum bilgisayarım, açılmadığı için, garantisine de güvenerek servise götürdüm, fakat "kullanıcı hatası"na bağlı olduğu için, 240 lira (ya da 320 liraydı, tam hatırlamıyorum) istediler. bilgisayarım zaten netbook, "yenisi kaç para ki?" diyerek yaptırmadım.
    birkaç gün sonra, bim'de gezerken, resmen takıntı haline getirdiğim vosvos işinin (#24673386) üstüne, uzaktan kumandalı bir vos aldım. eve geldiğimde çalışmadığını görüp, fişini de attığımı hatırlayınca, zaten kaça aldım ki, dur bakayım neymiş diye bir açtım, sonrasında ise araba çalışınca, gaza iyice gelip, bilgisayarı da açmaya karar verdim. açma tuşundaki, küçük bir klipsin kırıldığını gördüm ve orayı japonla yapıstırıp, üzerine karbonat döküp iyice sağlamlaştırdım. ve tabiki çalıştı:)
    işin özeti(ve tanımı); körü körüne servislere bağlanmamak için, gözümüzü açan servistir.
  • benden 250 tl almış olan servistir, haram olsun, amin.
  • bu denilen kondansator arizasi samsung lcd lerde cok gorulen bir durum. hatta tr'de yazarimizin basina gelen olayin aynisi kanada'da arkadasimin basina geldi. hakkaten 400 liraya tekabul edebilecek vir ucret istendi. arkadasim iranli, yaman pazarlikcidir, yarisi fiyata degistirtti. bu ariza youtube'da da anlatiliyor yarim saatte cozulecek bir is, hatta bir baska turk arkadas 10 dolarlik kondansatorle bir saatte halletti bu arizayi.
    samsung zaten musteri hizmetinden dunya standartlarinin 3-5 sirket altinda calisan bir sirket oldugu icin cok sasirmadim.
  • bu bana başka bir şey hatırlattı, normalde ev işlerinde oldukça becerikliyimdir. bozulan şeyi tamir ederim, duvar delerim, mobilya sökme etme takma çıkarma falan filan neyse işte anladınız.

    2 yıl önce yeni lcd tv almıştık yanında bir de duvara monte aparatı. ben de titiz kullanıcıyım zarar veririm falan dedim evin yakınlarında bulunan tv tamircisi dayıya gittim durumu anlattım ben aparatı almıştım siz sadece duvarı delip takacaksınız diye. adam 5sn durdu, yaparım tabii 100tl servis ücreti alıyorum dedi. ukala biri olduğum için kendisine "matkapla delerken kullandığın uçlar doğada zor bulunan bir element mi? 100tl neyin servis ücreti" diyip çıktım doğal olarak. sonra eve geldim, gayet rahat bir şekilde sanırım 5dk uğraşıp hallettim.

    şimdi bu salak esnaf niye batmasın? niye işleri yolunda gitsin? hak ediyor mu hakikaten bunları? bence hayır.
  • haram zıkkım edilesi esnaftır. ancak daha profesyonelini çok uluslu firmalar yapar.

    siemens'in özellikle üzerinde durduğu konu. araba üreticileri de konuya çok hakimlerdir. bir araç alırsınız ve garantiniz dolduktan 20 gün sonra debriyaj sorun çıkarır. gider servise 300-500 ne varsa verirsiniz. daha sonra rot başlarından ses gelir. bir o kadar da ona verirsiniz. sonraki gün başka bişey derken uyanırsınız. aracınızın parçaları düzenli şekilde bozuluyor, kırılıyor. bunu firmalar bilinçli şekilde daha düşük kalitede üreterek "zamanında" problem çıkaran ve dahi servise mahkum eden ürünler üretiyorlar.
    neden samsung daha kaliteli kapasitör ya da mosfetler kullanmıyor? bir kapasitör toptan alımda 1-2 cent i geçmez. (yani 10 liraya aldığınız kap.lar da pahalı, malzemeci de geçirmiş) iyi kapasitörler de olsun sana 5 cent.
    tabi bu hiç bir şekilde malzemesi para tutmayan bir işlem için 400 lira servis istemeyi haklı gösteremez.

    bu arada bunu beğenen bunu da beğendi. (bkz: bir adet gizli dikiş için 300 lira isteyen özel hastane)
  • firmalar kondansatör oyununu hep yapar. bu başlik super olmus.

    insanlarimizin uyanip tepki koymasi lazim bunlara.

    (bkz: #18282724) bu konu hakkindaki kısa bir entry yazmıştım evvelinde.

    kondansatörler normalde en son arizalanmasi gereken elemanken firmalar dandik urun kullanir ki garanti bitimi alet arizalansin.

    sizde servise ne oldu anlamadan urunu yollayin ve servet bayilin.
    bu servisler gunumuz dunyasinda firmalarin asil gelir kapisidir. ürün satisindan 5 kazanan firma servislerden 15 kazanir.

    uyanin uyanin. kapitalizm sizi ayakta sikiyor.
hesabın var mı? giriş yap