3 entry daha
  • ali dursun tevetoğlu'nun anlatışına ve oğlu fethi tevetoğlu'nun aktarışına göre olaylar şöyle gelişmiştir:

    alemdar bir tahlisiye gemisidir. geminin kaptanı dışındaki personeli (ikinci çarkçı üsküdarlı osman efendi, üçüncü çarkçı makine lotromosu üsküdarlı ali reis, serdümen trabzonlu rıfat reis, ateşçi göreleli yusuf, kamarot erzincanlı salih ve serdümen recep dayı ve iki kişi daha) istanbul'dan silah kaçırıp milli mücadeleye destek olmak konusunda kararlıdır. kaptan'ın karaya indiği bir fırsatta gemiyi boğazda gezinen işgal gemilerinin arasından geçirip karadeniz'e açılırlar.

    geminin yaptığı iş anlaşılınca doğu karadeniz şehirlerindeki işgal birliklerine yakalama emri gönderilir.

    alemdar öncelikle ereğli'ye uğrar. (ancak buradan ankara'ya sevk yolu kapalı olduğunu tahmin ediyorum). olayların anlatıcısı tevetoğlu ali dursun da gemiye burada biner. kendisi daha önceki cephane kaçırma faaliyetlerinden birinde yakasını işgalcilerin elinden kurtarmış bir denizcidir.

    ereğli'den trabzon'a doğru yola çıkarlar. ancak yolda karşılarına fransız c-27 hücumbotu çıkar. kendi hızları saatte 10 mil, hücumbotun hızı ise saatte 25 mil olduğundan kaçmanın fayda vermeyeceğini bilmektedirler. gemi hücumbotun eşliğinde zonguldak'a çekilir. zonguldak'ta fransızlar türklerin üstlerini ararlar. sonra gemiye 5 fransız eri ve bir yüzbaşı biner ve gemiyi içindeki cephaneyle birlikte istanbul'a geri götürmek üzere yola çıkarlar.

    alemdar'ın kaptanı önce ereğli bababurnu'nu bordaladıktan sonra rota değiştirme planı yapar. onun için de sahile yakın seyreder. ancak fransız yüzbaşı durumdan şüphelenir ve geminin açıktan seyretmesini emreder ve bu plan boşa çıkar.

    bunun üzerine gemideki türkler gözlerini karartıp silahlı askerleri etkisiz hale getirip geminin kontrolünü ele geçirmeye karar verirler. mürettebatı gizlice makine dairesine toplayıp plan yaparlar. her bir silahlı askere 2-3 silahsız türk düşmektedir. niyetlerini belli etmeden 2-3 kişi halinde askerlere yaklaşırlar. ali dursun reis "tamam!" diye işaret verdiğinde hepsi birden fransız askerlerini etkisiz hale getirir. hiç kimse ölmeden bu işi başarırlar. geriye kamarasındaki yüzbaşı kalmıştır.

    fransız yüzbaşı kamarasının kapısı açılır açılmaz vaziyeti kavrayıp hemen masa üzerindeki silahına sarılır ancak adil bey onun üzerine hamle edip bir eliyle bileğini bir eliyle de boğazını yakalaması ve ardından diğerlerinin de yüklenmesi sayesinde fransız yüzbaşı da teslim alınır. erleri bir kamaraya, yüzbaşıyı bir kamaraya elli bağlı vaziyette koyup başlarına birer süngülü nöbetçi dikerler ve geminin istikametini ereğli'ye çevirirler.

    ancak fransızların bir tedbiri daha vardır. onları açıkta yakalamış olan fransız hücumbotu c-27 onlardan 2 saat sonra yola çıkmıştır ve bir müddet sonra uzaktan birbirlerini görürler. c-27 üstlerine gelirken alemdar gemisi de istikametini hiç bozmadan onun üzerine gider. daha sonra ereğli limanına doğru yan yana çarpışa çarpışa giderler. ereğli ahalisi de olayı hayretle fark edip izler. alemdar gemisindekilerin 45 fişeği (yani 45 atımlık kurşunu) vardır. bu arada c-27'dekiler de tüm güçleriyle karşılık verirler. o ateş sırasında serdümenlerden biri şehit olur. diğerleri de yaralanır. süvari da ali dursun'a "recep dayı şehit oldu, ben de yoruldum, senden başka dümen tutacak kimse kalmadı" diye seslenince dümene ali dursun geçer. bu arada kurşun yağmuru devam etmektedir.

    bir ara (nedenini anlatıcı da bilmemektedir, nordanfiline ya da makinesine bir arıza geldiğini tahmin eder) hücumbot geri kalır. alemdar gemisi de önden ereğli limanına girer. hücumbot da (ya arızayı giderdiği için ya da alemdar'ın artık ateş açamayacağını sandığı için) alemdar'ın peşinden limana girer. ama burada spontane bir sürprizle karşılaşır. çatışmayı uzaktan gören yerli halk limanda mevzilenmiştir. c-27 limana girer girmez yaylım ateşine tutulur. karşılık vermeye çalışırsa da ereğli hastanesinin iki camını indirmekten başka bir zarar veremez ve tornistan edip denize açılır.

    daha sonra, zonguldak'a varan c-27'den 3 ölü ve birkaç yaralı çıktığını ve aldığı rahnelerden içine su dolarak batma derecesinde bulunduğunu, artık iş göremez olarak limana çekildiğini öğreneceklerdir.

    alemdar gemisinin başından geçenler hem istanbul'da hem ankara'da hem de anadolu'da büyük yankı uyandırır.

    bu sefer 3 fransız harp gemisi ereğli açıklarına gelir. fransızlar esirlerin iadesi için ve alemdar gemisinin teslimi için 1 hafta süre tanıyan bir nota çekmişlerdir. notayı ankara'ya çekmiş olmakla bir bakıma ankara hükümetini de tanımış sayılabilirler. ereğli halkı da şehirdeki kadın ve çocukları tahliye eder. mülki idare de ereğli'ye yakın bir köye taşınır. ereğli'de sadece mevzilenen silahlı erkekler kalır ve karşılıklı bekleyiş başlar. o şekilde bir hafta geçer. ankara ve fransa esirlerin iade edilmesi ama alemdar gemisine dokunulmaması üzerine anlaşmaya varırlar. böylelikle liman açığında bekleyen 3 fransız harp gemisi alemdar'ı orada bırakarak istanbul'a döner.

    alemdar gemisi sonraki günlerde de trabzon nakliyat-ı bahriye emrine verilir ve önemli görevler başarır. alemdar ile c-27 arasındaki çatışma kurtuluş savaşının tek deniz muharebesidir.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap