714 entry daha
  • içinde ucu açık maddeler bulunduran anasaya değişikliği. isterseniz öküz altında buzağı aramak diyebilirsiniz buna. ama şunu söylemek istiyorum ki, birazdan yazacaklarım gerçekten yaşanmaya başladığı zaman, ben demiştim demek yapmak istediğim son şey olacak.

    bakın eski anayasa ne diyor "kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. devlet, bu eşitligin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür." peki yapılan değişiklik ne bu maddede? maddenin sonuna şöyle bir ifade eklenmiş. "bu maksatla alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz."

    ne demek peki bu? referandumdan evet çıkarsa yaşanabilecek bazı olayları yazayım örnek olarak.

    biri bir gün saçma sapan bir yasa çıkarmaya çalışacak. "kadın erkek eşitliğinin sağlanması için kadınların kara çarşaf giymesi zorunludur." diye. itiraz edenler olacak bu yasaya doğal olarak. eşitlikle uzaktan yakından alakası olmadığını, aksine eşitsizlik olduğunu söyleyecekler. yasayı çıkarmaya çalışanlar çıkıp bu yasanın eşitsizlik değil kendi gözlerinde eşitliği sağlayacağını, tecavüzleri azaltacağını, tacizleri azaltacağını, laf atılmasını azaltacağını söyleyecekler. sonra da bak sen neye evet dedin diyerek yeni anayasamızı gösterecekler. "bu maksatla alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz." diyecekler.

    buna da itiraz etmek isteyeceksin. anayasa mahkemesine davalar açılacak. ama hepsi reddedilecek. neden? çünkü anayasa mahkemesinin 19 üyesinden 16'sını atayan cumhurbaşkanı. anayasa mahkemesi akp'nin kontrolünde. onlar ne isterse o olacak.

    bu anayasa değişikliğinin tek amacı hsyk'yı, anayasa mahkemesini ve orduyu ele geçirmek. 12 eylül anayasasını değiştirmekmiş, kadın haklarıymış, eşitlikmiş bunların hepsi sadece birer göz boyama. referandumdan evet çıkarsa zaten kısmen bağımsız olan yargı tamamen sindirilecek ve olası bir rejim değişikliğinin önü açılmış olacak.

    bundan sonraki anayasa paketinde "türkiye devleti bir islam cumhuriyetidir" gibi bir madde bulunursa şaşırmayın.
659 entry daha
hesabın var mı? giriş yap