• bir çok banka (neredeyse hepsi) kredi verirken size şöyle der:
    sana 20.000 tl vereceğiz, sen de bize 24 ay boyunca aylık 1.000 tl vereceksin. toplam ödemen 24.000 tl olacak.
    yani 20.000 tl ana para ödemesi olacak 4.000 tl de bize faiz ödeyeceksin. ayrıca bu taşıt kredisi ise, aracı satmaman için ruhsat üzerine dain-i mürtehin şerhi koyacağız. (ya da aynı şekilde ev aldıysanız tapu üzerine aynı şerh koyacağız) böylelikle bizim haberimiz olmadan aracı satamaz ya da araç üzerinde başka bir tasarrufta bulunamayacaksın.
    hakikaten de ödemelerinizi zamanında yaptığınızda görürsünüz ki size baştan söylenilen ödemelerinizi gerçekleştirirsiniz ve kredi ilişkisi biter. baştan ne ödeyeceğinizi bildiğiniz için ve 4.000 tl faiz ödemeyi kabul ettiğiniz için sizin açınızdan problem yoktur. ayrıca kredi borcu bulunan aracı, borç bitene kadar satmamak da baştan kabul ettiğiniz bir durumdur.
    buraya kadar herhangi bir problem yok.
    asıl problem borcunuzu ödemeyi bitirdiğinizde başlıyor.
    borcunuz bitip "araç ya da ev üzerindeki rehin'i kaldırmak için bir yazı talep ettiğinizde banka sizden ayrıca para istemektedir.
    bu para ile ilgili size baştan bilgi verilmez. (genelleme)
    ayrıca bazı bankalar bu yazı ile ilgili sizden noter masrafı da talep ederler ya da sizi yazı ile notere gönderip onaylattırırlar.
    şöyle ki, yazıyı bankadan a ve b isimli yöneticiler imzalarlar. notere gittiğinizde de noter a ve b nin banka'da çalıştığını onaylar (yani yazının arkasına imza sirküsü ekleyip onaylarlar)

    biraz dağınık açıkladım kısaca özetleyeyim.
    bir çok banka (benim bildiklerimin hepsi) kredi borcunuzu ödedikten sonra size 'borcunuz olmadığına dair' yazı vermek için, kendi belirledikleri tarifeden bir para talebinde bulunurlar. bana göre bu haksız bir taleptir. çünkü ben, bu masraf hakkında baştan bilgi verilse idi, ödememek için pazarlık edebilir ya da kredi almaktan sırf bu yüzden vazgeçebilirdim. fakat mecbur olduğunuz için (çünkü banka o yazıyı vermeden aracı satamazsınız) böyle bir uygulamaya gitmektedirler. ve aracını satarken insanların işi acil olduğu için bu parayı bankaya öderler. sonuçta ne olur, haksız yere banka kazanır, noter kazanır.

    gelelimbu yazıyı neden yazdığıma. aracım için kredi aldım. borcunu vadesinden önce kapattım. banka'dan ilgili yazıyı istedim. banka benden 75 tl para istedi. ayrıca noter'e gitmemi ve yazıyı onaylatmamı istediler. (bakkala çocuk salıyorlar ya) noter masrafını aratırdım ve 60 tl olduğunu öğrendim.
    şimdi ben durduk yere, karşılıksız 135 tl parayı neden vereyim ki?
    bana baştan 4.000 tl faiz ödeyeceksin dediler, ben de ödedim. tamam bunu kabul ediyorum ama bu hava parası neden?

    neyse çevremde bir araştırma yaptım "abi git, şubeyi birbirine kat, ağzını boz, para almıyorlar" dediler. aynı şekilde bir hafta önce bacanağım aynı bankadan bu şekilde davranarak yazıyı almış. başka bir arkadaşım da gene aynı banka ile kavga ettiğini ve yazıyı verdiklerini söyledi.

    bana yakışmayacağı için bankayı tekrar aradım. gayet kibar ve uysal olarak bu masrafın haksız olduğunu ödemeyeceğimi belirttim. cevap: "ödemek zorundasınız, yoksa bizden bu yazıyı alamazsınız"

    bankanın hattını arayıp şikayet ettim cevap: "bu bankamızın masraf tablosunda yer alan bir uygulama, ödemeniz gerekiyor" dediler. dedim ki "sizin masraf tablonuzda yer alması beni ilgilendirmiyor ki, en azından ilk seferinde para almamanız gerekiyor, tamam ikinci sefer aynı yazıyı istesem bir masrafı olabilir ama ben ilk kez talep ediyorum, bunu bana vermek zorundasınız, ayrıca siz masraf tablonuza 1.000 tl yazsanız ben 1.000 tl mi ödeyeceğim size? kafanıza göre belirleyemezsiniz ki? ayrıca siz kağıdı elime verip beni noter'e gönderiyorsunuz. siz ticari müşterilerinize böyle mi davranıyorsunuz?" tabi cevap yok v.s.

    şikayetvar.com'a şikayet girdim, sağolsun site yönetimi de ilgilendi. banka beni aradı, sizi arayacağız falan, tık yok, şikayeti tekrar güncelledim, sonra bir daha aradılar "şubeniz sizden 50 tl alacak" dediler. tabi onu da kabul etmediğimi, kabul ettiğim tek şeyin şubeye gidip o kağıdı noterden onaylanmış hali ile almak olduğunu belirttim. gene tık yok.

    banka'nın mail adresine mail attım, bir haftada aynı maili üç kez ilettim, tık yok. sonra mailin bilgi kısmına bbdk'yı koydum. "ilgili birimlerimize iletilmiştir" diye yanıt geldi. aradan 10 gün geçti tık yok.

    bugün hazine müsteşarlığı ve bankacılık düzenleme ve denetleme kurumuna 3071 sayılı "dilekçe hakkının kullanılmasına dair kanunun"'un 4'üncü maddesi, 4982 sayılı bilgi edinme hakkı kanunu ve ilgili kanununun uygulanmasına ilişkin esas ve usuller hakkında yönetmelik çerçevesinde cevap verilmesi amacıyla ıslak imzalı yazı yazıp posta ile gönderdim. bakalım ne sonuç çıkacak.

    sadece şubeye gidip ağzımı bozup yazıyı almamak için bunları yaptım. o banka'yı defterden sildim ve artık başka bir banka ile de çalışırsam baştan bunun pazarlığını yapacağım ve gerekirse kredi sözleşmesine şerh düşeceğim.
    açıkçası 4.000 tl faiz ödemek bana zor gelmiyor ama zorda olan vatandaştan bu şekilde tahsil edilen 135 tl hava parası ödemek zoruma gidiyor.
    not: bankalar ev kredilerinde bu yazı için 300 tl gibi bir para talep ediyormuş.
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap