308 entry daha
  • ayöp suç duyurusu

    kpss’de kopya olayina karişantüm hirsizlar ve görevliler yargilansin!

    10-11 temmuz 2010 tarihinde yapılan kamu personeli seçme sınavında, istatistik biliminin açıkça ortaya koyduğu biçimde, sınav soruları çalınmış ve muhtemelle de ösym tarafından siyasi iktidar yanlısı kimi dershanelere ve şahıslara dağıtılmıştır. bu tespitimiz bir iddia olmanın ötesine geçmiş, sınavda hayatın olağan akışına aykırı sonuçlar çıkmıştır.

    şöyle ki;

    a) konuyla ilgili radikal gazetesinin araştırma sonuçları şöyledir:

    “radikal gazetesi’nin resmi kaynaklarda yaptığı kontrollere göre kpss şampiyonlarından (120 sorulu sınavda 110 net ve üzeri yapanların) en az 20’si, aynı evde yaşayan evli çiftler, kardeşler veya ev arkadaşları.”

    b) ”kpss’de geçen yıllarda 120 sorunun tamamını yapan kimse olmamıştır. bu yıl ise aynı sınavda 350 kişinin 120 soruda 120 net yapması, bu kişilerden bir kısmının aynı evde yaşaması,”zordu” denilen sınavda ortalama doğru sayısının ise 61’de kalması, cevap anahtarı bazı evlere servis mi edildi?” kuşkusu yarattı.”(radikal,a.g.y)

    c) kpss soru kitapları konusunda önde gelen yargı yayınevi’nin açıklamaları da olayı açıklamaya yardım edecek niteliktedir. “eğitim bilimleri alanında çıkan sorular zor olmasına rağmen dikkat çeken sayıda adayların 120 soruda 120 doğru cevap vermiş olması akla sonuçları değerlendiren bilgisayar programına bile müdahale edilmiş olabileceği şüphesi getirmektedir. 120 soruda 120 doğru cevabın böylesi zor sınavda bir kısım aday tarafından verilmesi ölçme değerlendirme teorilerine bile ters düşmektedir. oysa genel yetenek-genel kültür alanındaki soruların çok kolay olmasına rağmen net doğru cevap sayısı eğitim bilimleri alanındaki doğru cevap sayısı kadar yüksek çıkmamıştır.

    sınavda hileli yollarla ve haksız puan elde edenlerle ilgili kanıt istenmektedir. bu tür sınavlarda kopya çeken taraflar ortaya çıkarak “ben hile yaptım, kopya çektim…” demez. fakat bilimde (istatistikî verilere dayandırılarak ve birbirini doğrulayan durumlara bakılarak) kopya çekme durumu anlaşılabilir. ölçme-değerlendirme teorileri de bu yöndedir. aşağıda bu duruma delil olabilecek bazı örnekler verilmektedir:

    ösym eğitim bilimlerinde 87. sorunun doğru cevabını c seçeneği olarak vermiştir. oysa doğru cevap b seçeneği olmalıdır. 120 soruyu da doğru cevaplayan 350 aday bu başarı düzeyine rağmen aynı yanlış seçeneği işaretlemeleri şüphe uyandırmaktadır. bu konuda araştırılması gereken ciddi iddialar bulunmaktadır.

    bunlar:

    *eğitim bilimleri cevap anahtarının bir şekilde sızdırılmış olabileceği,

    *değerlendirmeyi yapan bilgisayar programına bir şekilde müdahale edilmiş olabileceğidir.

    konuyla ilgili ösym başkanı ünal yarımağan’ın açıklamaları ise tevil yolu ikrar niteliği yaşımaktadır. sınav sonuçlarının açıklanmasından sonra güya iddialara cevap veren yarımağan a.a’ya yaptığı açıklamada “günümüz teknolojisinde, ”bir kişi soruları kameraya çekti, dışarıya gönderdi gibi senaryolar yaratılabilir. günümüz teknolojisi çok ileri, öyle bir şeyler oldu,3-5 kişiye gittiyse bilemem ama ben geniş çaplı bir şey olduğuna inanmıyorum.”demiştir. bir kişinin dahi soruları yada yanıtları sınavdan önce elde etmesi tüm istatistikleri etkileyip sonuçları değiştirmektedir ve aynı zamanda bir kişinin soru ya da yanıtları sınav öncesi elde etmesi sadece o kişinin bu belgeleri kullandığı anlamına gelmemektedir. eğer böyle bir şebeke varsa yakalananlarla sınırlı olduğunu düşünmek yanlıştır ve bir düşünceye göre hareket etmek de hukuka uygun değildir.

    birilerinin soruları alabileceğini, birilerinin soruları kameraya çekmiş olabileceğini söyleyen bu açıklamanın dahi kendisi, ösym ve ösym görevlilerinin olayı ne kadar küçümsediklerini, tedbirsizliklerini, en azından sürece izleyici kaldıklarını göstermekte ve bu yolla suça karıştıklarını göstermektedir. bu nedenlerle, başta ösym başkanı ünal yarımağan olmak üzere olaya dahil olduğu tespit edilecek diğer kamu görevlilerinin de yargılanmaları gerektiği kanaatindeyiz.

    atamasi yapilmayan öğretmenler platformu

    http://www.ayop.biz/
672 entry daha
hesabın var mı? giriş yap