1 entry daha
  • 3. nesil internet kontrolü içeriği engellemek değil, içerik yarışında baskın çıkmak merkezli. rekabeti gören, kabul eden, ama kaçak güreşen, hafiften komplo dünyasına sarkan bir teknoloji.

    2. nesilden izlek olarak kopuk değil. hatta denebilir ki

    1. nesil zemini,
    2. nesil atmosferi,
    3. nesil ise bu sınırlılık içinde sağ kalan yaşamı kontrol etmeyi amaçlıyor.

    bunu da dezenformasyondan, aleyhte kamuoyu oluşturmaya, göz boyamaktan, demoralizasyona kadar bir çok alanda ve kulvarda yapmayı amaçlıyor. bu aşamada aktörler artık aktif olarak denetleniyor, gözetleniyor ve haklarında, geriye dönük olarak değil doğrudan eyleme yönelik olmak gözetilerek, bilgi toplanıyor.

    bu aşama artık yasallık ve meşru kovuşturma ile engellenemeyen 'istenmeyen unsurlar'ın temizlenmesi olarak görülebilir. bu da şahıs bazına inecek kadar planlı bir şekilde kullanıcı, grup ve 'sakıncalı unsur'larla uğraşmak demek.

    bunun için dezenformasyon, özel bilgilerin açık edilmesi (internet anonimliğine saldırı), toplu karalama kampanyaları, hazır propaganda metinleriyle boğma, sıkıştırma (bkz: astroturfing), paramiliter grupları koopte etme (ccc paramiliter siker ccc), vb.

    yeni nesil yöntemlerin işlerliği gibi 'görünmezliği' de uygulamada tercih sebebi olmalarını sağlıyor. bu grup ve faaliyetler doğaları sebebiyle 'somut olarak ispatlanamadığından' oni gibi sivil gözlem örgütlerinin raporlarına yansımıyor, uygulandığı devletlerin ifade özgürlüğü, insan hakları, vb. kredi puanına olumusz etki etmiyor.

    muktedir daha ne istesin? dışarıya sevimli, fırlama, terbiyesiz, uçarı bir avuç liseli olarak kodladığın sivil çehreli adamlarla bilindik tedhiş politikasını, o politikaya cuk oturan, alabildiğine maço ve ayrımcı bir dille sanal'da da yürütebiliyorsun.

    (bkz: 30 haziran 2010 inci kürtçe facebook saldırısı)
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap