8374 entry daha
  • --- spoiler ---
    lost izleyicileri ilyas salman karakterleri kıvamında diziyi takip ediyor. benjamin linus'u banker bilo-maho ilişkisine yakıştırmamızın sebebi; benjamin linus'un yalancının, manipülatörün, puştun önde gideni olmasıydı. peki neden böyle oldu? çünkü erken yaşlarda tapınağa girip masumiyetini, insanlığını kaybetti. bunun sebebi tapınak içinde sulardan nasiplenmesiydi. bunun böyle olduğunu uçağın düşmediği zaman diliminde ölümüne sebep olduğu manevi kızı alex'in hayatını kendi kariyerinden önde tutmasından da teyit edebiliyoruz. linus'un yüz laf ediyorsa doksan dokuzu yalan biri şüpheliydi. hal böyleyken neden black smoke'un söylediklerine inanıp oyununa geliyoruz? sadece kate değil izleyici tayfası da böyle hareket ediyor.

    bölüm boyunca kate'in başına gelenlerin tamamı black smoke'un bilgisi dahilinde oldu. kırklara karışmış olan claire, arkasından yaklaşıp boğazını kesmek yerine kate'in kendisini savunmasına fırsat tanıdı. ipleri puştun elinde olan sayid zaten malamat olmuş şekilde olayı izlerken black smoke ilk hareketini yaptı ve kate'i deli annenin önünden kurtardı. güzel kızın yolunu kesenleri döverek güven kazanma klişesi gibi düşünün. claire'e tokat atıp yanına gittikten sonra muhtemelen; aferin claire sana verdiğim görevi çok güzel yerine getirdin, ben kate ile konuştuktan sonra o'na gidip ne kadar üzgün olduğunu söylemeni istiyorum, merak etme adadan çıkarken o'nu öldürüp aaron'ı elinden alacaksın, demiştir. bu olay kate ile black smoke'un diyalog kurmasına sebep oldu. ağaçlar arasında ilk gittiği zaman ne yaptığını hatırlayın. claire yalnız kalmış ve perişan olmuştu, o'na yaşaması için nefret etmesini sağlayacak bir düşman vermem gerekiyordu, sen hiç böyke bir dönem yaşamadın mı? kate o sırada daldı ve üvey babasından ne kadar nefret ettiğini hatırladı. black smoke böyle olmasını istiyordu ve böyle olduğunu biliyordu. black smoke ilk sezonlarda karşılaştığı insanların geçmişlerini, hafızalarını, yaşadıklarını bir fotoğraf çeker gibi kaydediyordu. kate'in zayıf noktasını yakaladı ve üstüne oyun oynadı. okyanus kenarına gittikleri zaman kate dile geldi; sawyer'ın nerede olduğunu söylesen yeterdi niye beni getirdin? black smoke konuşmak istiyorum dedi, konuşmak yani kafanı sikmek ve kate'i claire'e karşı gazlamaya başladı. benim böyle psikopat olma sebebim aaron gibi bir anne tarafından yetiştirilmem, dedi. yani o evladın gibi sevdiğin aaron'ı claire'e verirsen benim gibi bir çok kafalı japon askeri olur demeye getirdi.

    peki bütün bunları neden yapıyor? çünkü adayları öldüremez... ama adayların birbirlerini öldürmesi için uygun şartları hazırlayabilir. claire-kate kavgasını gören sawyer ya da jack taraf tutar ve taraf tutmalarının doğal sonucu olarak birbirlerini öldürebilirler. kardeşinin kate tarafından öldürülmek üzere olduğunu gören jack, kate'e ateş edebilir, kate'e ateş edildiğini gören sawyer, jack'i öldürmeye çalışabilir.

    yani black smoke'un söylediklerinin tamamı yalan. bununla beraber içine duman üflediği claire, sayid gibi karakterleri kontrol etmek için belirli bir menzili yok. varsa da en az limiti adadır. çünkü sayid tapınaktayken, uzaktayken adam öldürdü, claire ise o uzaktayken adam baltaladı.

    kate'in kaçışı bizim bildiğimiz-sandığımız suçtan değildir. sawyer ile ilgili bölüme kadar her fırsatta bize sawyer'ın dolandırıcı olduğunu ima ettiler. hurley ile uçakta konuşması, kate'in kaçmasına izin vermesi gibi. ada-jacob etkileri olmadığı zaman herkesin hayatındaki kritik noktalarda aldığı kararlar değişiyorsa kate'in neden değişmesin? senaristler sawyer'a yaptıkları gibi kasten yine aynı suçu işlediğini düşünmemizi istiyorlarsa... belki gizli görevde bir ajandır, belki sawyer ile eskiden tanışan bir sivil polis. sawyer suçlu olma yerine kanun adamı olmayı seçiyorsa kate de pekala seçmiş olabilir. sawyer'ın tanıdım seni iması belki de meslektaş olmalarıdır. belki kate eve gelse kapıda ben karşılayacağım... olamaz mı? olabilir. eylül akşamında her şey olabilir.

    ilana, liam ve tayfası widmore ile aynı tarafta değil bunu biliyoruz. ilana, jacob'ın tarafında bunu da biliyoruz. hatta ilana kelimesinin anagramı anila. anila eski mısırda tanrı muhafızı demek. bu durumda widmore ile black smoke'un aynı tarafta olmadığını bize düşündüren bir şey yok. sawyer bunları kerizliyorum diye sevinirken aslında iki müttefik arasında mesaj getirip götürüyor olabilir.

    bu arada adada karşılaşanların ada dışında da yolları kesişiyor ya, o'na dair pek kimsenin farketmediği bir detay var. sawyer'ın bölüm başında beraber olduğu hatun, ajira uçağın yakınlarında yatan cesetlerden biri. kamera yakım çekim yaptığı zaman belli oluyor. soldan üçüncü denize parelel yatan.
    --- spoiler ---
6230 entry daha
hesabın var mı? giriş yap