5 entry daha
  • paket lastigi vardir. boyle cisimleri bir arada tutmak icin, posetlediginiz seyleri, tiktiginiz yerde dursun diye soylenen, kategorizasyon sozcukleri.

    bunlardan yalnizca bir tanesidir escinsel. bu paket lastigini zorlamak, ve kendi kimligini aramak gibidir kanimca.

    vee bazen bu paket lastigini biraz "gevsetmek" isteyebilir insan. tam da o tanimin gobeginden gevsetilirse, kendi ile celisir gibi gorunebilir. aslinda ...x ile birlikte olmayan y ile birlikteligi arzulayan insan" diye cinselligimiz, karsi cinsin biyolojik cinsiyetine indirgenirken, hepimiz ben buyum ben suyum diye deklerasyonlar eyler iken- yani insanlarin aslinda "hangi toplumsal kurallar ve paket lastikleri paralelinde yasarsam rahat ederim" diye dusunmeleri, kendi ozgurluklerini bu bircok degisik kuralciliklar arasinda tabiri caizse "yalpalayarak" aramalari da normal hatta caiz degil midir?

    anormal nedir.. zaten kim kim icin caizlik kuralini koymustur.. eski roma'da (ki ergenlik cagindaki erkeklerin vucuduna torenle meni "konmasi"nin onlara ilk ve ihtiyaci olan erkekligi vermenin bir araci sayilabildigi bir toplumdur) escinsellik erkekler icin guc saylirken, sen de su zamandan o zamana baktiginda, erkeklik kazaniminin bambaska yollardan oldugunu duymussan, bilmeli ve unutmamalisin ki oncelikli sayilan iliski bicimi topluma gore de degisir: orada kendi cinsinle olanidir. bizim toplumumuzdaki heteronormativite ise, "normal" olani doga ve cogalma ekseninde incelerken, bir cok teorik yanlisliga da dusmektedir.. daha fazla buralara girmiyorum, malumumuzdur.

    sadece kendimizi "asal" eksenimizden disari cikardigimizda, birincisi toplumun ikincisi de iceriye yansiyan kendi etik deger skalamizin cok derin bir yargi- elestiri-acima ucgenine hapsediyoruz.

    nasil mi? toplum yargiliyor (toplum etrafinizdaki "marjinal" toplum da olabilir, tvdeki ayse teyze de. bunu siz secersiniz) toplum ve icinizdeki siz (yani toplum aile ve sizin yargilarinizin bileskesi olan siz) elestiriyor. sonra da ne haddinize ise, kendinizi yargilayip, bir de aciyorsunuz. ya da bu basliktaki fiili islemis (curum islemek gibi aman tanrim) escinsel bir insana aciyorsunuz. ayni sey. siz o degilsiniz. o da siz degil. herkes bireydir. bence bu unutuluyor. herkesin sinirlarini zorlama, aranma bakinma hakki vardir.

    ancak sadece bunu gecmisten alarak daha degisik bir boyutta da ele alabiliriz en basitinden: ergenlik caginda, duzcinseller escinsel "denemeler" yaparlar. eh escinsellerin tam da o caglarinda boyle bir "ters deneme"den ziyade kabuguna cekilmeleri soz konusuysa eger (genel konusuyorum) o zaman ergenlikte yapamadiklari denemeleri sonradan yapmak isteyebilirler. kimi memnun ettikleri tabii ki tartisma konusudur. gercekten kendi ic motivlerinden mi yola cikiyorlardir? yalniz kalmaktan mi korkuyorlardir?

    evlenmek, nisanlanmak vs icin olanlar bir tarafa yani. ama onda bile, elde etmek istedikleri bir toplumsal butunluk, veya kaybetmek istemedikleri, o cinsin onlara saglayacagi "guc" oldugu suphesizdir. bunlar kisisel kesfi butunleyen seyler degil, tersi istikamette adimlardir.. kabul ediyorum ve bu gorusu destekliyorum.

    ancak yine de ekonomik olarak bagimsiz yasayabilecek ender sayida insan, yani ailesinden destek almadan istedigi isi kurabilecek, istedigi standartlarda yasayabilecek insan vardir. bazen gelecegini de, bu yonde kabul gorecek bir iliskiye tamamen "soguk tavir almayarak" garantileyen insanlar sozkonusudur. olabilir. birlikte olsun olmasin- altindaki motifleri incelersek budur yani.

    cok da buyuk uzerinde durulacak bir kabahat degildir kisi adina- ama "sucu" toplumsal bilmemnelere yuklemenin de bazen gereksizligini goruyorum ben burada. imho.

    tanim: "icimizdeki homofobinin * bizi ittirdigi kiskirttigi aksiyon.." peki ya icimizdeki heterofobi? bifobi?

    hayir efendim, sinirlarini sen cizersin. her yerde olmak lazim diyorsan, zaten her yerde olma ve deneyimleme ozgurlugunu kendine vermissindir demektir. vermemissen, deneyimlemezsin. ihtiyac duymamisindir, duymayacaksindir.

    gelelim zat'ima: bir escinsel olarak, neden hala denemedigimi, zevk almadigimi (basit de olsa, igrenc ?!!! de olsa, tiyatro da olsa) dusunduren bir aksiyondur ayrica. heterofobimi yenerdim hem. boyle bir fobimin var olup olmadigini anlardim. cocuk yapmak istersem eger, nasil olup da bunu yapabilecegimi bilirdim. gercekten cocuk yaparken, en azindan o andan zevk alirdim boyle bir on deneme yaparak. evet, benim yap(a)madigim aksiyondur. tanim.
22 entry daha
hesabın var mı? giriş yap