179 entry daha
  • ibrahim(as) in oglu ismail(as)i kurban etmek uzereyken allah tarafindan bir koc gonderilerek ibrahim ve ismail peygamberlerin imtihandan gecmelerinden sonra adet olan ve peygamber(sav) tarafindan da muslumanlarin 2 bayramindan birisi olarak ilan edilen bayram..

    simdi bu kisa tanimdan sonra gunumuzdeki bazi soru(n)lari ele alalim:

    kurban bayraminin ozu, bir hayvani allah rizasi icin kurban kesmek midir? cevabimiz hayir olacaktir.. rivayetlerden nakledilen bilgilerden kisa bir ozet gecmek gerekirse durum su sekildedir:

    ibrahim(as) bircok imtihandan gecmis ve hepsinden de alninin akiyla cikmistir.. bu imtihanlar kolay ve manasiz imtihanlar degildir.. ayetlerle konusmak gerekirse:

    1)"bir zamanlar rabbi ibrahim'i bir takım kelimelerle sınamış, onları tam olarak yerine getirince: ben seni insanlara önder yapacağım, demişti. "soyumdan da (önderler yap, ya rabbi!)" dedi. allah: ahdim zalimlere ermez (onlar için söz vermem) buyurdu."(2/124)
    peygamberler siradan insanlar arasindan secilmezler.. peygamberler allahin egitimine tabi tutulurlar ve imtihanlarini basariyla tamamladiktan sonra allah peygamberleri vazifelendirir.. bu vazife(tevhidi yaymak) her zaman(hatta su anda da) dunyanin en zor isi oldugu icin peygamberler cok dirayetli insanlar olmalidirlar, ve ciddi bir egitim/imtihandan gecmelidirler..

    2) "ibrahim, babası âzer'e: birtakım putları tanrılar mı ediniyorsun? doğrusu ben seni de kavmini de apaçık bir sapıklık içinde görüyorum, demişti"(6/74)
    "(babası:) ey ibrahim! dedi, sen benim tanrılarımdan yüz mü çeviriyorsun? eğer vazgeçmezsen, andolsun seni taşlarım! uzun bir zaman benden uzak dur!"(19/46)
    ibrahim(as) once babasina ve kavmine karsi cetin bir imtihan vermisti.. bu mucadele dunyanin en zor mucadelerindendir ki kisinin babasinin ve kavminin(toplumunun) kutsal tanidigi degerleri karsisina almasi her donemde dunyanin en cetin mucadelelerindendir..

    3) "allah kendisine mülk (hükümdarlık ve zenginlik) verdiği için şımararak rabbi hakkında ibrahim ile tartışmaya gireni (nemrut'u) görmedin mi! işte o zaman ibrahim: rabbim hayat veren ve öldürendir, demişti. o da: hayat veren ve öldüren benim, demişti. ibrahim: allah güneşi doğudan getirmektedir; haydi sen de onu batıdan getir, dedi. bunun üzerine kafir apışıp kaldı. allah zalim kimseleri hidayete erdirmez"(2/258)
    ibrahim(as) teblig vazifesini ifa ederken kendini ilah yerine koyan nemrutla mucadele etmis, bu ugurda da herturlu zorluga gogus germis ve atese atilmayi dahi goze almistir.. ancak allahin lutfuyla ates ibrahime zarar vermemistir, cunku ibrahim bu imtihani da basariyla gecmistir..
    "kavminin (ibrahim'e) cevabı ise: "onu öldürün yahut yakın!" demelerinden ibaret oldu. ama allah onu ateşten kurtardı. doğrusu bunda, iman eden bir kavim için ibretler vardır."(29/24)

    4) "(ibrahim:) bana ihtiyarlık çökmesine rağmen beni müjdeliyor musunuz? beni ne ile müjdeliyorsunuz? dedi." (15/14)
    ibrahim(as) rivayetlere gore 90 yasina gelmistir ve henuz cocugu olmamistir, karisi kisirdir.. sonra allah bir mucize daha ortaya koyar ve ibrahime bir ogul bagislar.. hadislerde anlatilanlara gore ibrahim rabbinden gelen emirler dogrultusunda esi ve cocugunu kabede yalniz birakip gitmek zorunda kalmistir ve bu sirada cocuguna su arayan ismailin annesi safa merve arasinda 7 defa gidip gelmistir ve allah onlara zemzem suyunu bagislamistir.. merak edenler arastirip detaylarini okuyabilirler..

    5)"babasıyla beraber yürüyüp gezecek çağa erişince: yavrucuğum! rüyada seni boğazladığımı görüyorum; bir düşün, ne dersin? dedi. o da cevaben: babacığım! emrolunduğun şeyi yap. inşallah beni sabredenlerden bulursun, dedi."(38/102)
    ibrahim bunca imtihandan gecmistir ama onun imtihani henuz bitmemistir.. ismail oyun oynayacak yasa geldiginde ibrahim 3 gece ust uste bir ruya gorur ve bunun rabbinin bir emri oldugunu anlar.. emir oglunu kurban etmesidir.. evet bu hicbir baba icin kolay degildir ama ibrahim onca yil bir evlat icin beklemistir ve evladi en guzel cagina geldiginde rabbi onu kurban etmesini istemektedir.. ibrahim teslimiyet gosterir ve ruyasini ogluna anlatir, oglu ismail de teslimiyet semboludur ve babasina emri yerine getirmesini, tereddut etmemesini soyler.. iste tam oglunun bogazina bicagi vuracakken allah teala ibrahim ve ismailin imtihani gectiklerini ve ismail yerine bir gokten indirilen kocu kurban etmesini soyler..

    sonuc olarak kurban bayrami sadece fakirlere et yardimi etmeyi, akraba iliskilerini iyilestirmeyi ve toplumda kaynasma meydana getirmeyi amaclamaz.. kurban bayrami allaha teslimiyetin tazelenmesidir.. bizler de bu bayramda acaba hangi ismailimizi kurban etmemiz gerekiyor bunu dusunmeli ve buna odaklanmaliyiz.. bizi asli hedefimizden alikoyacak islerimizi kurban etmeliyiz..

    "onların ne etleri ne de kanları allah'a ulaşır; fakat o'na sadece sizin takvanız ulaşır. sizi hidayete erdirdiğinden dolayı allah'ı büyük tanıyasınız diye o, bu hayvanları böylece sizin istifadenize verdi. (ey muhammed!) güzel davrananları müjdele!"(22/37)
1195 entry daha
hesabın var mı? giriş yap