16 entry daha
  • osmanlı hanedanının sürgün edilmesi ile ingiltere kraliyet ailesini karşılaştırabilen fazla-bilglii-olmayan insanların pek bir savundukları ailenin açtığı davaymış bu.

    osmanlı hanedanının sürgün edilmesi cumhuriyet'e geçiş döneminin bir devrim ile gerçekleştirilmiş olması ve hanedanın yönetim şeklinin tamamen iflas etmiş olmasından kaynaklanmaktadır. o kıçı yalanan hanedanın kullarına(evet, kullarna) en ufak bir eğitim sistemini dahi çok gördüğünden halkın okuma yazma oranı %5'lerde sürünürken(yüzde beş!) karşılaştırdığın batı imparatorluklarında 50'lere dayanmıştı. zorla öğretilen latin alfabesinin, o inkilapların değerini şimdi anlayabiliyor musun? %5'ten %35'lere sıçradı okuma yazma oranı onların sayesinde.

    batı imparatorlukların ağına düşmüş ve her fırsatta rusya tarafından taciz edilen bir hanedanı eleştirmek yerine atatürk'ün belki de biraz tepeden inme şekilde gerçekleştirdiği inkilaplara laf sokmaya çalışıyorsan ya bol keseden atıyorsun ya da padişahın sol taşşağı olmak isteyenlerden birisin demektir. şapka zorla giydirilmiş olabilir, ama kime zorla giydirildi? okuma yazma bilmeyen ve artık çağın çok gerisinde kalmış bir halka. cumhuriyet öncesi osmanlı öylesine bir batağa saplanmıştı ki artık olması gerektiği gibi bir devrimden söz etmek saçmalık olurdu. o tren taaa 18. yüzyılda kaçtı gitti.

    devrimler durumlara göre farklı şekillerde gerçekleşirler. elinizde uzun bir zaman ve değişimin köklerini yayabileceğiniz bir ortam varsa, yap istediğin gibi değişimini. yok okuma yazma oranı yüzde beşlerde sürünen ve cehaletten ve fakirlikten kıvranan bir milletin varsa elinde, işte o zaman yapılan devrim sertlik ve süret konsuunda ister istemez mükemmel bir durumda olmayacaktır.

    "olmasaydı"'ları hiç sevmem, ama mustafa kemal atatürk o laf ettiğin devrimleri tepeden inme bir şekilde gerçekleştirmeseydi, ve hanedan üyeleri sürgüne gönderilmeselerdi o okuma yazma bilmeyen osmanlı kulları tarafından tekrar hak etmedikleri yerlere getirileceklerdi.

    işte, bazı devrimler öyle yada böyle sert olmak zorundadır. cumhuriyet devrimi de bunların ne ilkidir nede sonuncusu olacaktır. yapılmasaydı, bilerek cahil bırakılan halkın ülkeyi getireceği noktayı görmek için biraz doğuya, o iğrenç monarşilere bakman yeterli olacaktır.
63 entry daha
hesabın var mı? giriş yap