6 entry daha
  • cobit, organizasyonun / şirketin süreçlerinin iç kontrol anlamında hangi seviyede olduğunu, iyileştirilmesi gereken başlıkların hangileri olduğunu belirleyebilir. her süreç için 0 ile 5 arasında, kötüden iyiye doğru, bir olgunluk seviyesi ölçütü vardır.

    0, süreçin hiç olmadığı anlamına gelir.
    1, sürecin farkındalığının oluştuğu ama henüz standartlaşmamış olduğu anlamındadır.(bir işin tek bir yöntem ile güvenilir şekilde yapılması)
    2, bir işin sorumluluğunun büyük oranda tek kişide olduğu ama aynı işlerin farklı kişilerce yapılabildiği anlamına gelir. (ki bu istenmez. süreçler kişilerden bağımsız olmalıdır. bu sebeple süreç dokümantasyonu önemlidir. işi yapan kişi herhangi bir sebeple işi bıraktığında / bırakmak zorunda kaldığında süreç aynı şekilde işleyebilmelidir.)
    3, standardizasyon ve dokümantasyon yapılmasına rağmen, ancak sürecin işletilmesine dair bir otomasyon / yaptırım olmadığı anlamına gelir. (süreçler herkes tarafından uygulanmadığında, sürecin başarılı olması düşünülemez. süreç çıktılarının güvenilirliği de ortadan kalkmış olur)
    4, otomasyonun veya işleyişin kısıtlı veya eksik bir biçimde kullanılabildiği anlamına gelir. (örneğin, birbiri ile ilişkili süreçlerin akışında uygulamada kopukluklar / kaçaklar olması)
    5, burada süpersiniz zaten sözümüz yok.*
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap