1174 entry daha
  • her toplumun bir geleneği vardır, her toplumun bireyleri benzer davranışlara sahiptir. sahip oldukları özellikler birbirlerine benzer, olaylar karşısında verdikleri tepkiler, konuştukları dil, mensubu oldukları din, yaşam biçimleri benzerdir. toplumun sahip olduğu bu benzer özellikler, insandıkları benzer kriterler onları bir arada tutar.

    bir arada tutunmak zorundalar mıdır?

    toplum bir arada olduğu sürece toplumun sosyal gelişimi, ekonomik gelişimi süreklilik gösterir. bir toplumu bir arada tutmak için ekonomik istikrara, refaha, düzenli sosyal hayata ve genele yayılmış bir takım özelliklere ve inançlara ihtiyaç vardır. toplumun bireyleri sahip oldukları benzer özelliklerin birbirlerinde olduğunu bildiği sürece kendini vatanında hisseder, ait olduğu bir soy olduğunu bilir ve sürekliliği ister.

    ön şevişmeyi kısa tutmak için ekonomik yapıdan ve sosyal hayattan çok kısa örneklerle bahsedip doğrudan ilgili konuya geçerek boşalıp sırtımı dönmek istiyorum.

    ekonomik yapının sağlıklı ilerlemesinin mantığını daha mikro bir örnekle değerli gerzek katılımcılara anlatmak gerekirse, örnek olarak çeşitli illerin mehşur ürünlerinden bahsedilebilir. örneğin, trabzon vakfıkebir ekmeği, samsun pidesi, izmit'in pişmaniyersi, rize'nin çayı, afyon'un kaymağı, kayseri pastırması, sucuğu, mantısı vs.

    şimdi soruyorum, be amına koduğumun, trabzonun ekmeği bizim mahallenin hemen aşağısında da yapılıyor, istanbul'un göbeğinde hem de! pişmaniye izmit'ten başka bir yerde yapılamıyor mu? afyon'da yapılan kaymak kayseri'de yapılamaz mı? kayseri'de yapılan sucuk van'da yapılamaz mı?

    bütün bunlar ve bunlar gibi ürünler, o yörenin toplumunun bir ürünüdür, o toplumun bireylerinin sahip olduğu bir gelenektir. eşek etinden bile olsa o kayseri'ye giden her insan o sucuğu almayı düşünür, kayseri'nin o mikro ekonomisinde hatırı sayılır bir yere sahiptir. topluma ekonomik anlamda katkı sağlarken, gelir elde etmelerini sağlarken bireylerin de yaşamlarını o topraklar üzerinde sürdürmelerini sağlamaktadır. bunu makro anlamda düşünürsek, geçimini sürdürebilen bireyler göç etmekten uzaktır, memleketinde yaşamayı tercih eden insanlar, sosyal hayatlarında da birbirlerine yakın olurlar, eş dost akraba çevresinde yaşamlarını sürdürür ve geleneklerini devam ettirirler. böylece her anlamda gelişime elverişli bir ortam oluşturulur. bireyler de bunun bilincinde olduğu sürece devamlılığı sağlanır.

    çok uzatmadan; bu bir anlamda pazarlama taktiğidir. ülkenin, toplumun, bireylerin lehine çalışan bir sistemdir.

    bu çerçevede milli değerler de bu sistem içinde yerlerini almalıdırlar, nasıl ki biri çıkıp da kayseri'nin sucuğu hakkında "yalan amına koyim her yerde sucuk yapılıyor, çok abartıyorlar" demiyorsa bir takım milli değerlerin de aynı şekilde kabul edilmesi, hatta fazlasıyla önemsenmesi gerekir.

    içine kapanan, sosyal çevreden uzaklaşan, toplumundan uzaklaşan insanlar hem ekonomik yapıya hem de sosyal yapıya zarar verirler. sahip olunan değerleri inkar eden, yok etme amacında olan bireyler ancak ve ancak bütün olarak ayakta kalacaklarını öngöremeyenlerdir. dilini, dinini, ırkını, milletini, geleneklerini, yapını inkar etmeyeceksin. (inkar etmemek adına faşitlik yapacaksın demiyorum gerizekalı!)

    arasıra okuyorum, atatürk aslında başkasına aşıkmış, annesinin adı başkaymış, babası diye gösterilen fotoğraf başka biriymiş, bir çok şeyi kendi yaptırmış gibi şeyler değil tarihi gerçekler ancak paparazzi programlarına malzeme olacak konulardır. bu şekilde lanse edilen bir liderin -hele ki kendi milletinin bir bireyi tarafından lanse ediliyorsa- önerliğinde dünyaya varlığını kabul ettirmiş olan o toplumun vay haline. o toplumun vatanının sınırları da zamanla kaybolur, ekonomik yapısı da bozulur.

    atatürk ne olursa olsun bu milletin lideridir, berbat bir adam bile olsa lider olarak kalmalıdır ki bu milletin bireylerinin tutunacak bir dalı daha olsun. atatürk ve diğer bütün milli değerler, sosyal değerler ve ekonomik değerler öyle ya da böyle el üstünde tutulmalıdır. bütünlüğün ve birlikteliğin temelleri bunlardır, bunlar üzerine bir millet kurulur ve sınırları belli bir vatan üzerinde yaşar.

    toparlayayım; ben bu tarz eleştirileri daha aklı ermemişlerin yaptığına inanıyorum. çocuk akıllıların ilk defa nasıl dünyaya geldiklerini duyduklarında "benim annem öyle şey yapmaz" mantığıyla eleştiriyorlar atatürkü ve diğer değerleri. ulan be yavşak baban ananı sikti de sen doğdun, annen bacaklarını açarken orospu, baba çatır çatır pompalarken namussuz muydu? niye kabullendin yaptıkları davranışları? eleştirsene ananı da, dogy yaptı, orgy yaptı aslında, duvardan duvara sikişti desene! niye demiyorsun? anan diye mi? eleştirmiyorsun? baba korkusundan mı susuyorsun? bu mantıkla bakarsan ne aile kalır ortada ne de toplum. baban anneni sikti diye küsersen ailene aç kalırsın!

    liderini kabul edeceksin, sahip olduğun değerleri de tabi ki liderin toplumdaki bütün siyasetçilerden, bilim adamlarından, sanatçılardan farklı bir yerde duracak (yukarda ya da aşağıda değil farklı bir yerde), onlardan iyi olup olmadığını tartışmayacaksın onun yeri ayrı olacak, benliğini nesillerine aktarmak için, nesillerinin ait oldukları yeri bilmeleri için hissettireceksin değerlerin varlığını. bunu istiklal marşıyla yapacaksın, andımızla yapacaksın, dilini kullanarak yapacaksın, bayramlarını kutlayarak yapacaksın, yavrularının karşılarında atatürk'ün çerçevesi olacak, istiklal marşını bilecekler, bilecekler ki yaşadıkları topraklarda var olan toplumun bir parçası olarak görecekler kendilerini, bütün olarak devam ettirecekler varlıklarını ki gelişecekler, ilerleyecekler, ekomonik, sosyal, kültürel yapıları bozulmayacak. bunu sen millet olarak vatandaş olarak yapmayı bilmezsen liderin bu bilincin oluşması için sokaklara da kendi adını koyar, her yere heykelini de diker! adam popstar değil ki plakları fazla satsın, reklamı olsun, egosu coşsun diye yapsın bunları biraz düşün gözünü seviyim, götünü sikiyim.

    öyle gedik buldum diye sevinmeyeceksin ne atatürk'te ne de sahip olduğun değerlere, unutmayacaksın baban da ananı çatır çatır sikti!
28392 entry daha
hesabın var mı? giriş yap