4 entry daha
  • bu konu üstüne kafa patlatırken şu gerçekleri unutmamak lazım;

    1- tanrı, insanın bilinmeyene atadığı değerdir, neye cevap bulamıyorsa oraya koyar.
    2- her dönemle birlikte eski sorular cevaplanırken veya geçersiz kılınırken (*) yeni sorular doğar.

    günümüzün biraz okumuş teisti, tanrıyı büyük patlamanın ardındaki nedene yerleştirebilir. ve şimdilik kimse de o nedenin tanrı olmadığını kanıtlayamaz. bu bilinmeyenlerin kuyrukluyıldızlar, volkanlar, depremler, güneş, ay, yağmur vs. olduğu dönemler de oldu muhakkak. peki bilim bunların ardındaki mekanikleri ortaya çıkardığında teizm ne yaptı? tanrıyı bir sonraki durağa koydu. özetle, teistin hep bir "ama"sı olacak.

    not: bir ateist de değil, düpedüz antiteist (bkz: #13954943) olarak bile samimi görebileceğim inanan, tanrı inancını sadece kendi hislerine dayayan kişidir. çünkü öbür türlü olduğunda insan adım adım adnan oktarlaşmaya başlıyor. diğer insanlara karışmayan ve bilimin tarafsızca sunduklarını sahiplenen bir teistle hiçbir derdim olamaz, yakın çevrem zaten böyle insanlarla dolu ve hiçbiriyle ateizm - teizm tartışmalarına girme ihtiyacı duymuyorum.

    (*) sorunun geçersizliği kavramının bazıları tarafından hiç anlaşılmadığını tecrübelerimden biliyorum. çok basit bir örnek vereyim. dünyanın düz olduğu varsayımıyla sorulmuş bir soru, dünyanın düz olmadığı kanıtlandığında artık geçersiz bir soru olur, şunun gibi:

    - dünya sonsuza kadar mı devam ediyor yoksa yeterince yürürsek kenarından aşağı düşer miyiz?

    bunun ölümcül ciddiyette bir soru olduğu dönemlerden geçti dünya.
86 entry daha
hesabın var mı? giriş yap