6 entry daha
  • saçma sapan yorumlara maruz bırakılmış okurdur. yok karakteri oturmamış, yok çocukluğunu ezik, rezil, umursanmayan, özgüven yoksunu, çirkin,... geçirmiş okurmuş. altı boş analizler. fırat sevmek için östrojen salgılamaya da gerek yok. gayet erkekler de çok sevebiliyor fıratı. fırat gibi bir çocuk sahibi olmak isteyenler de, fırat benim çocukluğuma çok benziyor diyenler de bu okur grubuna dahil edilebilir fakat asıl önemli olan fırat'ın nasıl bu isteklerin öznesi olabildiği.

    fırat hep bir yarış içerisinde, ama saf tertemiz bir yarış. en birinciliklerle bezenmiş, şampiyonluklarla taçlandırılmış, fakat hiç günümüz yarışlarını, yarış şartlarını, onlardaki hırsın kir ve tehlikesini hiç barındırmayan bir yarış. hep kazanmak için nefes alan günümüz çocuklarının taşımadığı bir saflığı taşıyor saçmasapan durumları, sonuçları en birincilik olarak nitelendiren fırat. en birincilik anından bir saniye sonra unutuyor birinciliğini, daha saf bir duyguyla daha saçma bir şeye sevinebiliyor. dayısı gelince yeni aldığı ayakabıları da unutabilir, hayali arkadaşını da. modern oyuncakların, yarışma ve kazanma temelli tüm çocukluk aparatlarının, 90ların başında sona ermiş olan, gördüğün her zımbırtıyla bir şey yapabilme, tamir edebilme, ... heveslerinin yerini almış olmasının hüznü fırat'a yaklaştırıyor okuru.

    fırat hep kendi yarışlarını yaratan bir çocuk, kola kapağı açıp tekrar deneyinize şampiyonluk verecek kadar kurallları kendisi seçen, onlara bağlanmadan hemen terkeden kendi zihninde özgür bir çocuk. dil bilen çocuğa da, bilgi şov yapan yaşıtına da çok yabancı, çünkü yarışlara sürülmemiş, kendi yarışlarında şampiyonluklara ambargo koymuş.

    dinin fıratın zihnindeki izdüşümü bile sempatik yapıyor fıratı. orada bile bir yumuşaklık, bir saflık var. yaramaz bir çocuğun, edepsiz düşünebilen bir çocuğun sınırsız özgürlüğü değil kafasındaki allah figüründen korkması var.

    fırat ne kadar insanın çocukluğuna duyduğu bir özlemse, aynı derecede günümüz çocukluklarının düşünce yapısına, onların eğlence ve isteklerine bir itiraz. saflığa duyulan özlem.

    küfredecek bir şey yok, fırat candır.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap