2 entry daha
  • // ud icracılığı ile önemli bir şöhret kazanmış olan cinuçen tanrıkorur çalış tarzı ve tekniği ile udda kendine özgüdür, pek çok udi onun tarzını benimsemiştir. yorgo bacanos, udi nevres ve şerif muhittin targan gibi cinuçen tanrıkorur da udda kendine özgü tarz yaratabilmiş müzisyenlerden biridir.

    şerif muhittin’in tekniği daha ziyade batı tekniğidir, icrası makamsal olmaktan çok batı müziğindeki majör-minör ilişkisine dayalıdır. nevres bey’in icrası daha yumuşaktır, sert mızrap hareketleri yoktur, yorgo bacanos ise günümüzdeki ud icracılarının hemen tamamını etkilemiştir, inanılmaz derecede yüksek bir ajilite bacanos’un en çarpıcı özelliğidir.

    cinuçen tanrıkorur’un tarzı ise tanbura yakın bir ud icrasıdır. çalışında sağ elinden çok sol eli etkilidir. kullandığı udlarda teller klavyeye ortalama bir uddakinden çok daha yakın olması bunun bir göstergesi olarak kabul edilebilir. sol eliyle klavyede verdiği nüanslar kolay kolay her udinin başaramayacağı türdendir. gerek doğaçlamalarında yani taksimlerinde, gerekse de eser icralarında yüksek hız ya da ajilite pek görülmez.

    tanrıkorur aynı zamanda önemli bir besteci idi. peşrev, sazsemaisi, ağır semai, yürük semai, beste, kâr ı natık, ilahi, şarkı ve daha pek çok formda 500 civarında eseri olan üstadın, bestecisini bilmeseler de büyük kitleler tarafından en çok bilinen bestesi sanırım ‘mehtapta yakamozlar’ isimli nihavend sazsemaisidir. trt’nin tek televizyon olduğu yıllarda ara müziği olarak sıkça çıkardı karşımıza bu beste.

    1983 yılında fransız ulusal radyosu “radio france`” tarafından bir uzunçaları yayınlananan tanrıkorur 5 dil bilen, osmanlıca’ya ve divan edebiyatına hakim, 3 makam tertip etmiş olan, enstrumanının metodunu yazmış ender rastlanacak bir sanatçıydı.

    yaşadığı topluma karşı duyarlı bir sanatçı olan tanrıkorur aynı zamanda önemli bir kalem olma özelliğine de sahipti. gerek müzik üzerine gerekse de toplumsal ve kültürel konular üzerine çok sayıda makale ve tebliğ kaleme aldı. bu yazıları daha sonra iki kitap halinde yayınlandı: "müzik kimliğimiz üzerine düşünceler” (1998) ve “biraz da müzik” (2001).

    sanatçının bir diğer özelliği de konserlerinde mikrofon kullanmayışıydı.

    zarif, bilgili, fikri ve düşüncesi olan bir müzik adamıydı tanrıkorur. //

    kaynak:

    www.9sekiz.com/content/yazi.asp?yid=2ff2f6

    ---

    ayrıca tüm eserleri için:

    www.turkmusikisi.com/cinucen_tanrikorur/cinucen_tanrikorur_eserleri.htm
58 entry daha
hesabın var mı? giriş yap