7 entry daha
  • sigara icenlerin, asil amacin kendilerinin sigara icmesini yasaklamak olarak gordugu, "benim ictigim bir sigaradan mi hava kirleniyor ulan, daha egzoz var, fabrika var" gibi argumanlarla karsi cikmaya calistigi, olayin ozune bakmadigi kampanya. sonuna kadar destekliyorum, cok da hakli buluyorum. bakalim neden?

    birincisi sigara icmeyen bir insan icin, bir restorana kafeye bara girdiginde sigara dumani olmus bir mekan kabus gibidir. benim, ictigim sigaranin dumaniyla kimsenin gozunu yakmaya, genzini acitmaya, cigerini kirletmeye hakkim yok.

    restoranlar, kafeler ve barlar dahi, sigara icme yerleri degildir, yeme, icme, eglence yerleridir. kimsenin "burasi cok duman alti cikalim" diye herhangi bir yeri terk etmesine sebep olmaya hakkim yok.

    sigara icmek, benim problemimdir. sigara icenlerin cogunlugu olusturmasi, bunu icmeyenlerin sorunu yapmaz. "sigaradan rahatsiz oluyorsan gelmezsin" gibi fasizan bir baskiyi savunma olarak one suremem. cikip kimseyi rahatsiz etmeyecek bir yerde icmesi gereken benim.

    "acik havadayiz"in arkasina da saklanamam, cunku hepimiz biliyoruz ki, sigara dumani bir bacadan dogru gokyuzune uzanmiyor. dumanin direk geldigi talihsiz birileri hep olur. (bu durumda "kalksin yerini degistirsin" diyen kalas kafali; sana hicbir sey soylemiyorum...)
    ayrica, diyelim ki ben acik havada, kimseyi rahatsiz etmeyecek bicimde ictigime eminim. herkesin de oyle icecegine emin miyim?

    bundan baska, simdiki icici nesli birakalim, gelecek nesle bakalim. restoran kafe ve barlarda sigara icmenin tamamen yasaklanmasini ve yasagin uygulanmasini dort gozle bekliyorum. cunku ben ve tanidigim bir suru insan, ozel mulkunun sinirlari icinde degil, kafe bar gibi yerlerde ilk sigara denemelerine baslamistir. evinde sigara icse yakalanacak olan kardesim, sosyal alanlarda da yuz bulamasaydi baslamayabilirdi. (orada icemeseydi baska yerde icerdi diyen akilli; bu ornekten tume varmani bekliyorum.)

    sigara icilebilir yerlerin azalmasi demek, sigaraya baslama ihtimalini azaltmak demek. simdi bizlere sacma gelen ve anlamadigimiz bu yasagin temelinde yatan prensip budur.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap