8 entry daha
  • bilmsel adi "corchorus olitorius" olmakla birlikte bu bitkiyi sadece kibrisa maletmek yanlistir.
    cok lifli bir urundur ve dunyada pamuktan sonra, lifinden kumas, ip etc yapmak icin encok ekilen bitkidir. bu bitkinin uretiminde hindistan birinci siradadir, hemen arkadasindan banglades, cin halk cumhuriyeti ve fildisi sahili gelmektedir.

    encok hindistanda uretilmesine ragmen yemek olarak misir, japonya, cin, lubnan, israil, suriye, urdun ve tunusta meshurdur, hatta misirin ulusal yemegi olarak sayilir.

    yukarda yazilanlar wikipediadan ve googledan derlenmistir.

    bunlara ek olarak, kibrista molohiyanin nekadar cok tuketilen bir bitki oldugunu ve turkiyede nerdeyse hic denilecek kadar az tuketilmesini, misirin ulusal yemegi olusunu ve muhtelif orta dogu ulkelerinde populer oldugunu goz onunde bulundurursak, soyle bir sonuca varmak isten bile degil

    osmanli ortadogunun eline vermekle mesgul oldugu donemlerde, ele gecirdigi ulkelerdeki suclulari, osmanli hakkinda ileri geri konusanlari, siyasi suclulari etc. napcaz lan bunlari diye dusunurken aklilara aniden kibris gelmistir. hem dort bir yani suyla cevrilmis kimse biyere kacamaz, hem zaten bos bos duruyor okadar yildir diyen padisah, "koyun lan bunlari gemiye, goturun kibrisa birbirlerini gebersinler" demistir ve hepsi gemilere konup acik hava hapishanesi kibrisa goturulmusturler. bu suclulardan bazilari, tesadufen adaya ceplerinde molohiya tohumuyla gelmislerdir ve kibristaki molohiya asinaligi boylelikle baslamistir. bu zatlar zamanla adadaki halkla birlesmis, devsirilmis ve cok ilginc bir toplum ortaya cikmistir.

    bu baglamda kibristaki musluman halkin aslinda turkten cok arap kokenli oldugunu molohiya sayesinde tesbit etmis bulunuyor ve yillardir cozulemeyen bir meseleyide cozmus oluyoruz. (bkz: molohiyayla kibris analizi)
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap