11 entry daha
  • bundan 3 sene once ortadogu'da bir ucak seyahatinde yemen asilli ama londra'da calisan bir kizla tanismistim. kizla gayet normal turkiye, ortadogu, ingiltere vb. sohbete basladik. derken yemek servisi sirasinda konu domuz eti'ne geldi. ben kendisine pekala domuz eti yedigimi; zaten cin, almanya, tayland, kambocya, iskocya gibi ulkelerde yasarken domuz eti yemeden durmanin pek zor ve gereksiz olacagindan bahsettim. kiz resmen soka girdi, domuz etinin icinde cok oldurucu bir virus oldugunu (!), bu virusun domuz eti yiyenlerin kanina girdigini ve hic cikmadigini falan soyledi.

    kendisine tane tane anlattim; bati avrupa'dan kuzey amerika'ya, dogu asya'dan rusya'ya yuz milyonlarca insanin her gun domuz eti lopurdettigini, nasil olup da olmediklerini sordum. yanit olarak "valla ben bunu bir kitapta okumustum" dedi. "aferim" dedim, rostomu yedim.

    yirmibirinci yuzyila geldik agalar. namaz kilan robotlarin caginda hepimizin efendisi akil. artik yalnizca inanc/hurafe vb. geregi yapilan ve hicbir rasyonel temeli olmayan davranislara bile akilci kulplar atfetmek pesindeyiz:
    * alkol mu icmiyoruz? karacigere zararli da ondan, tek bir kadeh sarap bile oldurur adami mahveder. hele risotto'ya konan alkol en vahimidir mazallah!!
    * domuz eti mi yemiyoruz? mazallah kolesterolu fazlaymis, virusu cokmus. yiyenler bir daha iflah olmuyormus.
    * imam nikahi yapip dort kadinla mi evleniyoruz? eeeee. hehheh. sinirlerime iyi geliyor sekerim.

    iste bunun sonucunda insanlar, mesela hayatlarinda bir kez olsun yuzunu gormedikleri domuz etinin ne kadar saglikli bir et olabileceginin, yag ve kolesterol bakimindan tavuk etine bile benzer oldugunun farkina varamiyorlar.
    en basitinden birlesik devletler tarim ve gida bakanligi'nin besin degeri olcumlerinden habersizler:

    http://www.azbbqa.com/meatsafety/porkcompare.shtml

    zira domuz eti deyince akillarina o igrenc bacon geliyor. - ama nedense dana eti deyince akillarina tereyagli iskender gelmiyor, bacon'un klesterolunu igrenc iskender'in kolesterolunu leziz addedip, mutlu mesut mumin memnun yasayip gidiyorlar.

    afiyet olsun tabi, kimsenin damaginda gozumuz yok. ama bari durustce "inancim geregi yemiyorum, eger bu rostoyu yersem cehenneme gidip cayir cayir rosto olacagimdan korkuyorum" demek yerine, "domuz etinin kolesterolden adamı çatlatacak miktarda yağ içeren" bir et oldugu iddiasinda bulunup cehaletinizle en uyduruk dezenformasyonlara french kiss yapmayin! kimsenin umrumda degil, istiyorsaniz siz domuz eti yemeyin, helal gida standardina haiz mamuller yiyin. bereket'te doner, saray muhallebicisi'nde ic pilav yiyin mesela, onlarin kolesterolu helaldir, adami catlatmaz !!
    [ilginc bir ornek icin: (bkz: #11766482)]

    ama domuz eti yiyen birini gorurseniz "abooov amanin ne acayip ne marjinal" diye honkurmeyin artik. zira o kisi o domuz rostosunu pekala rasyonel bir secimin sonucunda yiyor. senin gibi dusunenlerin (daha dogrusu, dusunemeyenlerin) niceliksel cogunlugu teskil etmesi yuzunden kendisini marjinal kilmak icin yapmiyor bunu. yagsiz domuz rostosunun' tereyagli iskender'den de, kuzu adana kebap'tan da, kuyruk yagli ic pilavdan da kat be kat daha saglikli ve lezzetli oldugunu biliyor da ondan yiyor.

    cunku bak yazinin basinda ne demisiz: "yirmibirinci yuzyila geldik agalar"

    simdi cekilin, gidip kanguru biftegi yiycem. o daha bile saglikli. mekruh mudur acep?
13 entry daha
hesabın var mı? giriş yap