8 entry daha
  • zamanında bayağı yerden yere vurulmuş ve hatta "gereksiz" bulunmuş .

    melih cevdet anday, 1962'nin son günlerinde yazdığı kolları bağlı odysseus adlı bu kitabının yayımlanmasından hemen sonra yeditepe dergisinin 16-31 ocak 1963 tarihli sayısında "kitaba ek" adlı bir açıklama yayımlayarak garip şiirinden ikinci yeni'ye kayışının nedenlerini ve yararlanıp esinlendiği edebî kaynaklarını (t. s. eliot, homeros, alfred lord tennyson, ezra pound, charles baudelaire, wallace stevens, aiskhylos ve şeyh galip) açıklar.

    anday'ın bu açıklamasının hemen ardından şair oben güney, “kolları bağlı anday” başlıklı bir yazı kaleme alıp anday’ı ve kitabı kolları bağlı odysseus'u yerden yere vurur:
    “bir aktarmalar kitabı diyeceğim kolları bağlı odisseus sanat evrenimize kişisel bir yenilik getirmediği gibi özgün bir anlatıma da varamamıştır. [....] sayın anday, bu gereksiz açıklamasında, gereksiz kitabı için yararlandığı kişileri yazarken nedense içtenlikten uzaklaşmış biraz. eliot, homeros, ezra pound, baudelaire, davud (mezmur), wal[lace] stevens, aiskhlos, şeyh galip demiş de, etkisi açık olan günümüz bazı türk ozanlarının adını saymayı unutmuş. örneğin: e. cansever, dağlarca, uyar, eloğlu gibi”
    oben güney, “kolları bağlı anday”, dönem 7 (nisan 1964), 1-8.

    yalçın armağan'a göre böylesi bir eleştiri gerek anday'a gerekse kitabına haksızlık olmasının ötesinde, yeterli donanımı olmayan 1960'ların başındaki türkiye edebi ortamının metinlerarası ilişkiler kavramını anlamaktan ne kadar uzak olduğunun bir göstergesi.
hesabın var mı? giriş yap