14 entry daha
  • su anda yazacak olduklarimi tekel iscileriyle defalarca konustuktan sonra yaziyorum, resmi aciklamalarla celisebilirler veya bana anlatanlar fabrika iscisi oldugu icin belki cok da net bilgi sahibi degildiler.

    su anda fabrikayi alan firma aslinda farbrika makinalarini araziyi iscileri pek umursamamaktadir. hatta soylentiye gore bir sure sonra fabrika kapanacaktir. bunu duyunca adamlar batirmak icin mi aliyor fabrikayi dedim ayrica aklima bir suru komplo teorisi geldi, cunku tokattaki sigara fabrikasi gercekten de en buyuk fabrikalardan birisi (hatta ilk acildigi sirada ortadogunun ya da asyanin en buyuk sigara fabrikasi denilmisti ). cevap cok gercekciydi adamlar fabrikayi almiyorlar markayi aliyorlar oldu zaten su anki haliyle sigara fabrikasinin hakettigi kari elde etmesi gercekten de cok zor. yine iscilerin soyledigine gore fabrika tutun haric neredeyse herseyi ithal etmekte. tutkal israilden kagit cinden kimyasal madde baska ulkeden vs.. sonra bunlari tokatta sigara haline getir sonra tekrar dagitimini yap pek mantikli degil gercekten. zaten calisanlar da bu sacmaligin farkinda ve adamlarin fabrikayi tasiyacagina kesin gozuyle bakiyorlar hatta kimileri cin'e goturulecegini soyluyorlar ama bu kisimdan emin degilim belki ihalede uretim turkiyede olacak seklinde bir madde olabilir* . isciler zaten isten cikarilacaklarini bildiklerinden ozellestirme icin ihaleye gelen alicilar iscilerin tepkisi nedeniyle fabrikayi kapali oldugu bayram gunu ziyaret edebildiler. sonucta fabrikanin bu zamana kadar neden gereken kari edemedigi, yonetim beceriksizligi hic konusulmayacak diger tum devlet firmalarinda oldugu gibi. bunun cezasini da isciler ve fabrikadaki isciler sayesinde kalkinan bolge halki cekecek.
    sonucta herkes ozellestirmeli ozellestirmemeli tartismasi yapiyor kagit uzerinde bakinca sat gitsin demek cok dogru gorunuyor ama isten cikarilan iscilerin de ekonomiye getirecekleri yuk hesaba katiliyor mu bilmiyorum. ozellestirme sonunda karini arttirmasini bekledigim firma ekonomiye ne kadar kar getirecek bunu umarim iyi hesaplamislardir yoksa gercekten de satin almak icin verilen para bir sure sonra 1 yillik kara karsilik gelebilir.
    her ne olursa olsun birileri sattim aldim kar ettim derken bir cok iscinin issiz kalmasi kesindir umarim tazminatlari verilerek uygun bir sekilde ayrilabilirler. en buyuk korkum iscileri istifaya zorlamalari ve tazminat parasindan kurtulmalari.

    not: isciler hakliymis fabrika kapatildi. adamlarin amaci tamamiyle markayi satin almakmis. ozellestirme yaparken fabrikayi kapatip iscileri issiz birakiyorsun aldigin az bir para var ortaya cikan hasari bile karsilamayacak. az da olsa gelen bu parayla yatirim da yapmiyorsun. bunlari yaparken hakikaten is bilmez bir adam zihniyetinde misin yoksa art niyetli misin ? aptalligin sonsuz oldugunu biliyoruz ama art niyetin de bir limiti yok tabi ki. oyumu hep aptal hem de art niyetliden yana kullaniyorum.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap