1 entry daha
  • ferhad ile şirin efsanesinin nazım hikmet tarafından yazılan yorumunda, mehmene banu, susuzluktan kırılmakta olan arzen şehrinin, güzelliği dillere destan sultanıdır.

    hayatta en sevdiği insan olan kardeşi şirin' i, yakalandığı ölümcül hastalıktan kurtarmak için bir büyücüyle anlaşma yapar. kardeşinin hayatına karşılık, en değerli varlığını, eşsiz güzelliğini feda eder.

    daha sonra, şirin için yaptırılan bir köşkü görmeye gittiklerinde, bu köşkte nakış işleyen ferhad' ı görür, ve iki kardeş de ona delicesine vurulurlar.

    tabii mehmene banu aşkını açık edemezken, ancak ferhad' ı nakkaşbaşılığa yükselterek duygularını ifade edebilirken, şirin, genç şirin, güzel şirin kolayca giriverir ferhad' ın kalbine.

    dört ay sonra ferhad ile şirin köşkten kaçarlar ve mehmene banu' nun, aşka, kıskançlığa, sevgiye, fedakarlığa ve pişmanlığa dair unutulmaz bir hesaplaşmasına şahit oluruz.

    sonrasında mehmene banu, içine düştüğü bu durumu hazmedemeyerek ferhad' ı demir dağı delmeye yollar ve aslında ona hayal edebileceği en büyük ödülü, şirin' e ulaşmak için çabalama ve kendini kanıtlama hakkını vermiş olur ki, dağı delme uğraşı, daha sonra ferhad' ın hayatı anlamına gelecek ve onu halkın gözünde çok büyük bir kahraman yapacaktır.

    (bkz: ferhad ile şirin)
    (bkz: mehmene)
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap