252 entry daha
  • kimilerinin pek demokratik bulduğu, hatta demokrasinin ta kendisi olduğunu iddia ettikleri bildiri.

    sanırım özdemir ince ve benzerlerinin bıyık altından dediği gibi "demokrasi de neymiş, bizim gibi cahil toplumda olmaz öle şey, bize zaten ters gelir öyle demokrası" demek en azından daha dürüst bir yaklaşım olabilirdi.

    zira meclis'in ve bürokrasinin bazı siyasi kararlarını doğrudan hedef alan askeri bir bildiriyi "demokrasinin ta kendisı" olarak tanımlayıp; destekleyici argüman olarak da bu iktidarın "türkiye'nın yarısının(%50) oy kullanmadığı bir seçim ile hükümet başına yurtdışı menşelli desteklerle geldiği" şeklinde iddialar öne sürmek, ve hatta daha da ileri gidip bu nedenle bu seçimin sonucunda oluşmuş olan meclis'in de meşru olmadığını ve anayasa'da kendisine verilmiş olan cumhurbaşkanı seçme yetkisini kullanamayacağını iddia etmek ise, temsili demokrasi denilen şeyi kare bulmacada tanımlandığı şekliyle dahi anlamadığımız anlamına gelir.

    şimdi sormak lazım "türkiye'nın yarısı oy kullanmadı mı yanı 3 kasım 2002 seçimlerinde?" eğer atılan oy sayısını (32,661,123) o tarihteki kayitli secmen sayisina degil de toplam nüfusa (66,493,970) bölersek (!?) gerçekten de halkın %50.88'inin 3 kasım 2002 seçimlerinde oy kullanmadığı söylenebilir. (bkz: kusuratlı rakam vereyim de salladığım anlaşılmasın)

    bu noktada sormak lazımdır: arkadaşım siz mars'ta falan mı yaşıyorsunuz? dünyanın hangi ülkesinde o ülkede yaşayan çoluk çocuk bebek yaşlı demeden herkesin oy kullandığı bir seçim yapılıyor?

    "belki yapiliyodur cevat aabi ne biliyosun?" diyenler icin aşağıda dünyanın değişik yerlerinden çeşitli başka seçimler ve katılım oranları iceren bir tablo derledim:

    ülke adı - seçim yılı - seçim turu : katılım oranı (% - (atılan geçerli oy sayısı / toplam nüfus)

    abd - 2002 - temsilciler meclisı: 27
    abd - 2004 - başkanlık: 42
    almanya - 2005 - meclis: 56
    fransa - 2002 - meclis: 36
    fransa - 2002 - başkanlık: 52
    ispanya - 2004 - meclis: 57
    polonya - 2005 - meclis: 31
    portekiz - 2005 - meclis: 53
    isviçre: - 2003 - meclis: 29
    italya - 2001 - meclis: 55
    türkiye - 1999 - meclis: 50
    türkiye - 2002 - meclis: 49

    bu liste uzar gider. özellikle türkiye gibi oy kullanma yaşına erişmemiş genç nüfusun sayıca fazla olduğu ülkelerde bu oranın diğer gelişmiş ülkelere oranla biraz daha düşük olması da beklenebilir. ama kalkıp 2002 seçimlerini "halkın yarısının oy kullanmadığı bir seçim" olarak niteleyip, bu seçimlerin veya onun sonucunda oluşmuş olan meclis'in meşruluğunu sorgularsak pek bir yere varamayız, zira ne diğer demokratik ülkelerde yapılan seçimlerle ne de daha önce türkiye'de yapılmış olan parlemento seçimleriyle ciddi bir farkı yoktur bu yönden.

    son olarak; isteyenin herkesin özgürce politik hayata dahil olması, akp'nin siyasi programini, ilkelerini ve uygulamalarini kıyasıya eleştirmesi elbette pek doğaldır. ama eğer bir uygulamayı savunuyor veya karşı çıkıyorsak, hiç değilse geliştirdiğimiz argümanların mantıklı bir temele dayanması ve konuyu saptıran demagojik benzetmelerden kaçınması da sağlıklı bir politik diskürün en temel gereğidir bence. bilgi sahibi olmayanların ürettikleri fikirler yüzünden buradayız çünkü.

    bkz diyorum ama ah keske her cumleyi yazarken, her kelami ederken bakabilsek kendisine: (bkz: sağduyu) (bkz: mantık)

    dipnot: veriler ifes election guide'dan derlenmistir.
195 entry daha
hesabın var mı? giriş yap