• mihrimah sultan için mimar sinan'ın yaptırdığı ikinci camii. kare planı vardır. kubbenin bütün ağırlığı büyük kemerlerle 4 köşedeki 4 filayağına taşıtılır. bu filayaklarının dışarda olması yapıya gotik uslübu hatırlatan bir özellik katar; duvarlar taşıyıcı değildir ve neredeyse tamamen pencerelerden müteşekkildir. mekanın içi başka hiçbir camiide olmayan bir ışık içerisindedir.

    ancak payanda kullanmadan yapılan bu sistem pek de güven vermemiştir, sinan en büyük eserinde 8gen planı uygulamıştır.
  • godfrey goodwinin rivayetine gore, insaat muhendislerinin cam kapli duvarlarina akil sir erdiremedigi bir guzel sinan camiidir. istanbuldaki sokullu mehmet pasa camiiile birlikte sinan'in en guzel camiilerinden, benim de favorilerimden biridir.
  • kesinlikle feminen bir havaya sahiptir, tipki selimiye gibi; suleymaniye gibi maskulen eserlerine karsin..
  • 1560 yılı civarlarında inşa edilmiş olduğu tahmin edilen bu cami, mimar sinan yapıları içinde en zariflerinden biridir. cami bunu 38 metre yüksekliğindeki kubbesine ve 60 adet pencereden süzülen ışığa borçludur.

    ne yazık ki marmara ve çevresinde meydana gelmiş tüm depremlerden etkilenmiştir. incelemeler yapının orijinalliğinin bozulmadan güçlendirilmesinin mümkün olmadığını göstermektedir.
  • yerden 38 metre yükseklikte olan kubbe 21 metreyi bulan çapı ile yanal desteği olmayan yığma kabuk yapıların dünyadaki en büyüğü olarak bilinmektedir. (bilgi; erhan karaesmen, odtü)
  • sinan'ın en aydınlık camii olup bazıları bilinir ki istanbul'un başka yerlerinden gelip sadece bu camii de kılarlar cuma namazlarını...
  • g-string'e yakinsayan nefis pandantif'leri vardir, rivayetlere gore unlu capon profesor obasaki* ilerleyen yasina aldirmadan yaptigi ziyarette camiye adeta asik olmus, icinde secdeye gelip, beni buraya gomun beni buraya gomun cigirmistir.
  • mihrimah sultan külliyesi, istanbul'da edirnekapı semti'nde, surların hemen içinde, kanuni sultan süleyman'ın kızı mihrimah sultan tarafından mimar sinan'a yaptırılmıştır. camisi 16. yüzyılın üçüncü çeyreği içinde, medrese ve türbesi daha sonra, çifte hamamı ise 1565'te tamamlanmıştır. cami, sinan sanatı içinde özel bir yer işgal eder. caminin planı yaklaşık 28x40 m ölçülerinde enlemesine bir dikdörtgen biçimindedir. dikdörtgenin iki yanını üçer kubbe örterek ortada kare bir boşluk bırakır. bu boşluğu büyük bir merkezi kubbe kapatır. yan sahınları örten küçük kubbeler, cami yüksekliğinin yarısını geçmez. dört köşesindeki dört ayak dışarıdan açıkça görülür. dört ayağı birbirine dev boyutlu dört askı kemeri bağlar. pencerelerle delinmiş kubbe kasnağı bu kemerlere basar, basıkça kubbe de kasnağa oturur. bu düzen içinde kubbenin ağırlığı askı kemerleriyle dört ayağa iletildiği için, kemerlerin altındaki beden duvarlarının taşıyıcı işlevi yoktur. duvarların görünümünü adeta tül bir perdeye dönüştüren pencereler, aynı zamanda caminin içinin de alışılmadık ölçüde aydınlanmasının sağlar. mihrimah sultan külliyesi'nin türbesi, caminin kubbe duvarının önünde uzanan hazirededir. türbede 17 sanduka vardır. mihrimah sultan'ın kendisi ise süleymaniye camii'nin haziresindeki babasının türbesinde gömülüdür.
  • fatih in ordularının girdiği gediklerin karşısındadır. kanuni sultan süleymanın kızı mihrimah sultan tarafından 1565 yılında mimar sinan a yaptırılmıştır. sanırım caminin dişiliğide buradan gelir. 1719 daki depremden büyük hasar görmüş kubbeleri çökmüştür. yapılan tamirden sonra 1894 yılındaki depremde bu sefer minaresi yıkılmıştır. 20. yülzyılın başlarında evkaf nezareti eliyle onarımına başlanmış daha sonra aynı yüzyılın ortalarındada külliye tamamen elden geçirilmiştir.
  • edirnekapı'da, fazla bilinmeyen kendi halinde bir sanat eseridir. sinan'ın, mihrimah sultan’a olan aşkını tasvir ettiği camii olarak rivayet edilir. bunun idrak edilebilmesi için de camii yi gezmeden önce, mihrimah sultan'ın hayatına dair ufak çapta bir araştırma yapmakta fayda vardır. camii'nin kubbesi, dışarıdan bakıldığında, tüm ihtişamıyla tek başına yükselmektedir. içerideki abartılı pandantif boyutları hemen dikkati çekmektedir. ilginçtir ki, minaresi sadece bir tanedir. ve yine diğer camiilerinden farklı olarak, çok sayıda pencere eklenmiştir ki bu camiinin yapısal olarak çözümünü güçleştirmektedir. tüm bu belirgin özellikleri mihrimah sultan'ın çileli, tek başına fakat dimdik ayakta kalarak geçirdiği ömrüne işaret etmekle kalmamış, yapıya feminen bir hava vermiştir. mimar sinan'ın camiiyi gözden uzakta, ilgiyi çekmeyecek bir yerde inşaa ettirmesi, mihrimah sultan’a duyduğu gizli aşkın bir ifadesi, bir yansıması olarak yorumlanmasına sebep olmuştur...
hesabın var mı? giriş yap