aynı isimde "e (programlama dili)" başlığı da var
  • eczaneleri tanımlamak için
    gece nöbetçi eczanelerin önünde,
    kışları 19.00 da kapanan eczanelerin,
    havanın 16.00 da kararmasından sonra eczanelerin önlerine konulan ışıklı sembol - tabela.
  • iktisatta talep esnekliğinin kısaltması olarak kullanılan, sağ tarafa bakan birinin yandan profiline benzeyen harf. gülüyor da olabilir.
  • içten bir şekilde, tüm calculus hocalarının tez zamanda götlerine girmesini istediğim harf, sayı, ne boksa..
    nerde bir calculuscu öğrencilerini sikertmeye meyletse, memlekette normal sayı kalmamış gibi orda sokar bu e'yi sorunun içine, üssüne de doldurur bilimum gereksiz, bi sike derman olmayan harfi.. sonra bul bakalım bilmemkaçıncı dereceden integralini, türevini.
    üniversite hayatım boyunca şundan nefret ettiğim kadar hiç birşeyden nefret etmedim.
  • gitarda, sağ el küçük parmağını simgeler. "e" yerine "x" kullanıldığı da olur bu parmak için.
  • kenan diyarindaki eski dillerde (fenike dili ve oncesi) gunumuzdeki buyuk e harfinin simetrigi seklinde yazilir. o donemki ismi "he"dir. he'nin anlami ise yoktur sadece birine seslenis kelimesidir. (bkz: hey)

    3000 yil once milletin birbirine "he! heee! alo!" diye sesleniyor olmasi muthis bir sey. insanligimizdan hicbir sey kaybetmemisiz.

    (bkz: he gulum he)
  • uzun zamandır çözemediğim bir bilmeceydi e*. hani pi anlaşılır bir irrasyonel sayıydı. bir çemberin çevresini çapına böldüğünüzde elde ediyordunuz 3,14159265… şeklinde giden bu gizemli sayıyı. fakat e sayısı da neydi acep. wiki miki de hak getire. doğal logaritma cevabı üstel exp(x)=e^x 'e paslıyordu, o da diğerine. ln(exp(x))=x anladık da çok da anlamadık hani. ne ulan e?

    aslında e sayısı büyüme oranının (büyüme belirli bir değerden başlayarak sürekli artma anlamında kullanılıyor) limitte aldığı değer tanım itibarı ile. kafaları biraz daha karıştıracağız ama zenon' un paradokslarından* birinde, tavşan koşu yarışında avans verdiği kaplumbağaya yetişmek için an be an aradaki mesafenin yarısını kateder ve zenon der ki: “hacı nasıl olacak bu iş sen yolu hep yarıya bölüyorsun ama hep bir yarım olacak bölündükçe mesafe”. limit teoreminin keşfine değin kafaları meşgul etmiş olan gayet de esaslı bir sorudur.

    neyse e ye dönelim. örneğin bankada 1 lira paramız olsun ve bu para her yıl ikiye katlanacak şekilde vadelenmiş olsun. şimdi biz bir yılın sonunda bankaya gittiğimizde evet sizin 1 liranız vardı ve bir yılda %100 artışla 2 liranız oldu diyen güleryüzlü bankacıdan paramızı alalım. bir şeylerden işkilleniyoruz ve eve gidiyoruz. kağıt kalemi alıyoruz. her yıl %100 artacak paramız yani 1. yılın sonunda 2, ikinci yılın sonunda 4 liramız olacak şekilde gelişen bir süreç:

    1lira---(1 yıl geçer)-->2lira---(1 yıl geçer)-->4lira--->

    bu süreci matematiksel olarak ifade ettiğimizde x. yılın sonundaki toplam para miktarını 2^x olarak buluruz. yani

    toplam_para(x)=2^x

    bu ifadeyi genelleştirmek için para iki katına çıkmasın da belirli bir oranda artsın. o zaman genelleştirilmiş toplam para miktarı:

    toplam_para(x)=(1+%artış_oranı)^x

    olacaktır. diyelim ki bankada parası olan arkadaşımız küçükken bir mini çakal olsun ve bankaya giderek şöyle bir teklifte bulunsun: şimdi 1 sene bekleyeceğime 1 yılı 6 aylık iki ayrı döneme ayıralım ve artış oranını da ikiye bölelim. yani her dönem parama %50 faiz gelsin. işe yeni başlamış çömez bankacımız da bu teklifi makul bulur ve kabul eder. yeni durumda artışlar:

    1lira---(6ay geçer %50 faiz)-->1,50lira---(6ay geçer %50 faiz)-->2,25lira---> ..

    şimdi ne oldu? vadeyi daha da kısaltıp oranı sabit tuttuğumuzda 0,25 lira daha kar ettik. benzer şekilde yılı 3e bölüp her ay için %33 faiz isteseydik:

    1lira---(4ay geçer %33 faiz)-->1,33lira---(4ay geçer %33 faiz)-->1,77lira---(4ay geçer %33 faiz)-->2,37lira

    vade süresi kısaldıkça sonuç miktar artıyor. diyelim ki bu vade süresi nano saniye(10-9) hatta atto saniye(10-18) değerlerine kadar düşsün. bu miktar sürekli artacak mıdır ?

    işte limit teoremi burada yardımımıza yetişir. vadeler arası zaman sıfıra ve vade sayısı “x” sonsuza giderken toplam miktar ne olur ?

    önce toplam parayı zamanın oranı şekline getirelim:

    toplam_para(x)=(1+%artış_oranı)^x = (1+(1/x))^x

    limit teoremi:

    lim (x->sonsuz) toplam_para(x)= lim (x->sonsuz) (1+(1/x))^x = 2.7182818284590452353602874713526624977572470936999595749669...

    bu sayı tanıdık geliyor değil mi? e burada aynı c* gibi bir hız limiti. sürekli durumda her bir parçaçık kendini ikiye katlıyorsa(bakteri olsun bunlar sürekli çoğalsınlar) toplam sayı bölünme hızına bağlı olarak sürekli artar mı, yoksa bir değere doğru doyuma mı giderin cevabıdır bu. 1 liramız %100 faizle olup olabileceği en büyük değer 1e dir yani 2.718.. 2.72 olmaz bu değer vade süresi ne kadar düşerse düşsün. aslında çok derin felsefi çıkarımları var bu sayının: sonsuzluk, zamanın küçük parçalarındaki fraktal yapılar,…

    ps: hep %100 artım dedik yıllık değer için ama diğer durumlar için de büyüme oranı sabiti geçerliliğini korur. örneğin %50 yıllık artışı ele alalım:
    e=lim (x->sonsuz) (1+1/x)^x
    %50 faiz: lim (x->sonsuz) (1+0.5/x)^x = lim (x->sonsuz) (1+1/2x)^x
    y=2x olsun. ifade yeni haliyle;
    lim (x->sonsuz) (1+1/2x)^x= lim (x->sonsuz) (1+1/y)^(y/2)=e^(1/2)=karekök(e) olur ;)
  • sonsuzluk ve zamanin kucucuk parcalarindaki fraktal yapilar, infinite small kavrami olan differential'in icadiyla ortaya cikmis bir sey (bkz: gottfried wilhelm leibniz) (bkz: isaac newton). e'den bunlari kullanarak mucizevi cikarim yapmak mantiki degil aslinda. ornek vereyim bir adam bugun size 1 altin verecek, her gun de yarısı kadar daha altın verecek. hatta her saat vercek. simdi burada kesin eminiz ki istersek her milisaniyede bir versin, hic bir zaman 2 altininiz olmayacak. lise3 matematik.

    gelgelelim 2'nin pek bir mucize tarafi yok. kurdugum limit senaryosu, 2'yi elde etmenin bir yolu sadece.

    exponential function'inin onemi (exp(x)=e^x) artan bir fonksiyon olmasi ve artis hizinin kendisine esit olması. exponential function'in turevi kendisine esittir. ozel tarafi budur. hatta exponential growth diye bilinir cogu kaynakta. o anda sahip oldugu gelisim hizi, o anki gelismisligine esit. dogada cok ilginc yerlerde de rastlaniyor ornegin population growth vs gibi.
  • internet sağlayıcısı explorer'ın simgesi.
  • tam bulunma tarihi bilinmemektedir.

    1727 sonuna dogru veya 1728 baslarinda bulundugu dusunulmektedir. hayir 1828'i kim kicindan uyduruyorsa feci atiyor. leonhard euler 1783'de olmus. oldukten sonra ruhlar aleminde bu muthis rakamin kerametine ermis olamayacagina gore... bi saniye lan--

    o degil de euler bunu buldugunda 21 yasindaymis. vay be!
  • (bkz: bay e)
hesabın var mı? giriş yap