• gözlemlediğim kadarı ile aracın motoruna ve yakıt ekonomisine zarar verilerek gerçekleştirilen eylemdir.

    dizel araç kullananlar, kimin nereden ve nasıl uydurduğu belli olmayan bir tavsiyeye uyarak "devirli kullanılmaları" gerektiğine inanmışlar.

    burada dizel motorun verimli çalışma aralığından bahsetmek farz oldu artık...

    dizel motorlar, benzinli yoldaşları gibi harici bir ateşleme sistemi kullanmadıkları için, hava yakıt karışımının ani bir şekilde sıkıştırılarak yanma derecesine erişmesi prensibi ile çalışır.

    distribütör, buji kablosu, buji filan yok yani.

    (kızdırma bujisi çok ayrı bir şey, ilk çalıştırmada soğuk ve vizkositesi yüksek olan yakıtın ısıtılıp inceltimesi, daha kolay püskürtülebilir hale getirilmesi için kısa bir süre kullanılır, o kadar)

    konumuza dönelim.
    ateşleme için yüksek sıkıştırma gerektiren bu mekanik düzenek, bu açıdan benzinli motor ile büyük fark taşır. benzinli motorların sıkıştırma oranları 7.00:1 ila 12.5:1 arasında bir yerlerde olup, ezici çoğunluğu 9.5 - 10.00:1 arasındadır.
    dizel motorların sıkıştırma oranı ise nereden baksanız 17.00:1 civarından başlar, 22.00:1, hatta daha yüksek değerlere ulaşır.

    bu kadar yüksek sıkıştırma oranı da, devir yükseldikçe ilgili mekanik bileşenler üzerinde ciddi bir yük yaratır.

    diğer yandan, dizel motor pistonlarının benzinlilere kıyasla silindir içinde daha uzun bir mesafe kat ederek çalışması da (bkz: stroke) daha düşük devirde güç üretmeleri anlamına gelir.
    benzinli ve dizel motorların hp ve tork grafikleri karşılaştırıldığında bu değerlerin dizel motorlarda ne kadar erken zirve yaptığı açıkça görülür.

    dizel motorların hatırı sayılır bir kısmı turbo charger ile aşırı beslenir.
    söz konusu bu turbo chargerlar benzinli motorlardakilerden farklı olarak çok daha erken (bazı uygulamalarda 1200, genellikle 1500 - 1800 devir/dakika) devreye girerek çalışırlar.

    tüm motorlara genel bir bakış ise, redline olarak ifade edilen müsaade edilebilir en yüksek operasyonel devrin de dizellerde benzinli motorların yaklaşık 2/3'ü kadar olduğunu gözler önüne serer. (dizel motoru 7000 devir/dakika seviyesine çıkarmaya çalışırsanız ortalık pek şenlikli olur)

    tüm bunlar göz önüne alındığında, dizel motorların tasarım parametreleri olan 1800 - 3000 devir/dakika aralığında kullanılması, kadranda 2000 - 2500 devir görülecek şekilde vites seçilmesi hem motor ömrü, hem de yakıt tasarrufu açısından en makul yöntem olacaktır.

    (bu değerler özel amaçlı üretilen, iş makinası, gemi motoru, uzun yol kamyon/otobüs motoru gibi istisnaları kapsamamakta, ortalama bir araca hitap etmektedir.)
  • 1 depoyla, depo bitene kadar yol yapmak demektir.
  • on numara beş yıldız bir seçim yapmaktır. 1 aydır kullanıyorum yüzüme renk geldi yanaklarım al al oldu kardeş. turbo dizel turbo benzinli karşılaştırmasına odun atmak gibi olmasın da hazır eski arabam tsi yenisi tdi iken iki kelam edeyim.
    1.4 tsi 140hp arabam varken en ekonomik sürüşle dahi şu an yaptığımın iki katı yakıt harcamam vardı. seri miydi seriydi. sessiz miydi sessizdi. ama neyime yarar, cüzdanı sömürdü ipne. sikeyim öyle turboyu afedersin.
    şu an dizel araba ile kurallar dahilinde hiçbir benzinli araca ezilecek durum da yok açıkçası. hız limitleri belli, şehiriçi trafik belli. seri kalkıp gazlayan benzinli araçlarla bir sonraki ışıklarda yine yanyana duruyoruz çok şükür. 3000cc turbo benzinli araba alıp akustik orgazm yaşamak sizin olsun. bir depo ile şehir içi 800km yapmak benim olsun.
    turbo benzinli ile turbo dizeli kıyaslarken turbo benzinli bir motorun yakıt tüketiminin 5lt ile15lt arasında rahatça gezinebileceğini gözönüne alın. tsi veya multiair veya herneyse teknik özelliklerde yazan 5.5 ortalama ile 8.5sn 0-100 hızlanmanın ayrı şeyler olduğunu bilin. o hızlanma o benzin tüketimine ait değil. turbo dizel motorun tüketim değişkenliği ise çok daha dar bir aralıkta.
    150 tl mazut koymuşum, 600km gitmişim, 200km de kalan menzil gösteriyor, hayat bana güzel lan. her şey göynünüzce olsun gençler.
  • araba kullanmak değildir. sadece a şehrinden b şehrine gitmek için kullanılan araçtır.

    06.01.2012 tarihli düzeltme yazısıdır:

    yukarıda yazısı bulunan yazar, işbu yazıyı yazdıktan 6 ay sonra dizel otomobil satın almıştır. ilgili kişinin satın aldığı yeni aracının motor hacmi ve beygir gücü, önceki benzinli aracı ile hemen hemen aynı olmasına rağmen, yeni dizel aracının hızlanma, konfor ve çekişinin eski aracından daha iyi olduğu ve üstelik çok daha az maliyetle, çok daha uzun yollar kat edebildiği görülmüştür. bu şartlar altında entry sahibinin yukarıda yazdıklarını yemesine ve bu yazının ibret için burada kalmasına oybirliği ile karar verilmiştir.
  • elektrikli araçların revaçta olduğu ülkelerde sessizliğinden ötürü şoförün dikkat kaybını önlemek için motor sesi koymanın tartışıldığı hatta daha kreatif düşüncelerin araştırıldığı günümüzde, benzinliydi dizeldi diye karşılaştırıldığını gördüğümüz eylem.

    ne demiş rudolf diesel:
    "dizel al. az yakar."
  • komik insanlara siyah duman atarak geçip gitmektir.

    bezinli motorların şu memlekette %90nı* 120 beygir ve 150 nm torku geçemezken, bu benzin insanları performanstan falan bahsediyorlar ya, gerçekten gülüyorum. hayatında gaza bastığında* koltuğa yapışmak nedir bilmeyen bu guruh, kamyon sollarken derin bir nefes alır önce.

    yapmayın allah aşkına; bmw 320d 184 beygiri ve 380* nm torku 100 km'de 5 lt dizel tüketerek bana verirken, neyin performansından bahsediceksin. petrol boru hattına ek mi yaptınız bodrum kattında?

    bi test yapın bmwnin dizel motorlarıyla; saatte 210km ile giderken gaza basıldığında hala "sen şöyle yaslan bakayım koltuğa" diyen motoru bi hissedin, sonra zaten benzini zipponuzu doldurmak için alırsınız.
  • - yüksek tork sayesinde, benzinli arabalar 2'den 1'e atarken 3. viteste dik yokuşları çıkabilmek demektir.
    - aynı mesafeyi yarı fiyatına gitmek demektir.
  • yokuşta kalmama dürtüsünü aşılayan bir motorun üstüne binmektir.

    dizel motorunun içinde oluşan bir patlamada açığa çıkan enerji, benzinli bir motorda aynı döngüde açığa çıkan enerjiden yaklaşık yüzde 20-40 daha fazladır (ortalama binek otomobillerdeki motorlar söz konusu ise). ayrıca dizel yakıt üretimi hemen ayran yaparmış gibiyken, benzin içinse içine azcık da hatmi çiçeği katalım, karıştıralım, bir de meyan kökü oldu mu tamamdır şeklinde üretilen azcık daha pahalı bir yakıttır.

    dizel motor haliyle daha fazla kullanılabilir güç üretir ama kahrolsun fizik kuralları, bu gücü hıza döndürmede benzinli motorlar daha beceriklidir. zira dizel motora açığa çıkan gücü metali yormadan hareketli aksama iletmek için okkalı ağırlıkta parçalar kullanmak gerekir, bu da elde edilebilecek maksimum hızı sınırlar.

    yanim şey gibi, elinde pala var ve insan kovalıyorsun ama pala ağır olduğu için hızlı koşamıyorsun, oysa elinde gaz fişeği tabancası olan tazı misali peşinden koşabiliyor.
  • yılda 30.000 km.den aşağı yapanların almaması gereken araba. bu kuralı duyduğum gün garaja dört tane koşu bandı koydum, boş vakitlerde onun üzerinde çalıştırıyorum. madem az yakıyor, boş durmasın pezevenk.
hesabın var mı? giriş yap