• benzinli motorlarda dusuk devir ve yuksek yuklenme durumunda (ornegin, yuksek vitesle yokus yukari cikamaya calisirken) , silindir icindeki basincin yukselip, hava-yakit karisimini parlatmasi. zaten bujinin atesledigi karisima ek olarak yeni bir basinc dalgasinin olusmasi ve bu basinc dalgasinin silindir icine buyuk kuvvetler uygulamasi. duruma gore pistonu ele almaya yol acabilecek bir uygulama. mumkunse arabalarimiza iyi davranalim, onlari "deeeh deeeeeh" diye zorlamayalim. gitmekte zorlaniyorsa mumkunse vites kucultelim...
  • ateşlemeden doğan patlatma dalgasının bir patlayıcı madde sütununda birim zamandaki ilerleme miktarı olup, m/sn ile ifade edilir. detonasyon elemanları; şok cephesi, şok zonu, detonasyon zonu, gaz ürünleri zonu olarak sıralanmaktadır. patlatma gerçekleşebilmesi için tüm elemanların gerçekleşmesi gerekmektedir.her patlayıcının değişik zon uzunluğu vardır. zon uzunluğu yüksek olan patlayıcı maddelerin parçalama, düşük olanların ise itici ve ayırı etkisi vardır. patlatma hızları 1500 – 7000 m/sn arası değişir. düşük şiddetli patlayıcılar 1500 – 2500 m/sn, yüksek şiddetli patlayıcılar 2500 – 7000 m/sn arasındadır.
  • müzikle alakası olmayan bir kelimedir ama birçok müzisyen tarafından kullanılagelmiştir. entonasyon kelimesini kullanmak ve bu kanayan yaraya bir nebze de olsa dur demek mümkündür.

    de-tune'dan detone olarak geçmiş kelime, entonasyonla karıştırılıp kullanılmaya başlanmış. aslında doğrusu olan intonation da müzikolojiye dil'den geçmiş ve tuning'le alakası yok, ona da heralde in-tune'dan gelmiştir intonation olmuştur dememeliyiz.
  • deflagrasyonla beraber süreksiz ve difüzyonsuz yanma fenomenlerinden biridir. bunu anlamak için önce difüzyonsuz ama sürekli olan yanma olgusuna odaklanmak gerekir.

    difüzyonsuzdan kastedilen, kütle difüzyonu, viskozite ve termal iletkenlik gibi gazların bulunduğu ortamda yaşadığı gradyan farklarına bu gradyanı düşürecek şekilde tepki göstermesini sağlayacak bütün olguların ihmal edilmesi demektir.

    şimdi süreksiz bir akışımız olmadığını varsayalım. bu durumda rayleigh akışı dediğimiz varsayıma geliriz. yani sabit kesit alanlı bir gaz akışına ısı ekliyoruz. rayleigh akışının denklemleri aşağıdaki gibi yazılabilir.

    (1-gamma*ma^2)*du/u=d(temp)/temp

    (1-ma^2)*du/u=d(q)/(c_p*temp)

    dp/p=-gamma*ma^2*du/u

    rayleigh akışında akışın toplam basıncı düşer. bunun olabilmesi için en az bir adet şok dalgasına ihtiyaç olur. öte yandan, en başta yaptığımız süreklilik varsayımını ihlal etmemek için de bir adet rarefaction dalgasın ihtiyaç var ki akış kararlı rejimde sürekli kalsın ve biz de du, d(temp), dp gibi değişkenleri tanımlayabilelim. akış sürekli olmazsa türevlenebilir olmaz, türevlenebilir olmazsa infinitesimal değişkenleri varsayarak iş yapamazsınız.

    akışı ses altı varsayalım, ikinci denklem bize bir gaza ısı eklemek istiyorsak d(q) yani eklenen ısının pozitif olması gerektiğini söylüyor. akış ses altıysa 1-ma^2 de pozitif olacaktır ve bu durumda du'nun pozitif olması gerekir yani hızın artması gerekir. hızın arttığı yerde ise basıncın üçüncü denkleme göre düşmesi gerekir.

    şimdi euler denklemini decompose ederek düşünmek gerekir. toplam basınç düşeceğine göre en az bir şok dalgası olmak zorunda. sürekli olduğunu varsaydığıma göre en az bir rarefaction dalgası olmak zorunda. bu durumda iki ihtimal kaldı, ya rs çözümü olacak ya da sr.

    basınç azaldığına göre soldaki basınç sağdaki basınçtan yüksek olmak zorunda. rr ve ss çözümleri olamadığına göre ara basıncın sağ ve soldaki basıncın arasında kalması gerekir. bu durumda da, tek çözüm basıncın yüksek olduğu tarafta rarefaction, düşük olduğu tarafta şok dalgası olmasıdır.

    akustik dalgalar ne olursa olsun toplam entalpiyi değiştiremezler. toplam entalpi sadece tek çözümü süreksiz olan linearly degenerate contact discontuity, doğrusalken bozulmuş temas süreksizliği dalgası sayesinde değişebilir. bu durumda toplam entalpi temas süreksizliği tarafından artırılacaktır.

    bunun olması için, temas süreksizliğinin sağındaki sıcaklığın, solundakinden yüksek olması gerekir. temas süreksizliği basıncı değiştiremediği için sıcaklığı artırmak için yoğunluğu düşürmek zorundadır.

    soldaki genleşme dalgası da yoğunluğu düşürmek zorundadır. sağdaki şok dalgası da yoğunluğu düşürmek zorundadır. yoğunluk dediğimiz şey ise sürekli ortamlar varsayımı altında sıfır olamayacağına göre, sisteme eklediğimiz ısının yani temas süreksizliğinin bir aşamaya kadar yoğunluğu düşürmesi, bize sürekli bir akış alanı sağlayacaktır.

    kritik eşiklerden ilki olan noktaya gelindiğinde, soldaki dalga artık rarefaction değil şok dalgası olmaya başlar. böylece sol rarefaction gibi yoğunluğu düşürmez bilakis artırarak sağdaki yoğunluğun sıfıra düşmesini engeller. artık infinitesimal değişkenleri tanımlayamayız ve euler denklemlerinin süreksiz çözümlerine geçmiş oluruz.

    düşük akustik sola gidebildiği sürece göreceğimiz sod'un şok tüp probleminin bir benzeridir, tek bir farkla rarefaction ihtiva etmez. davranışlar içinse bu dalganın neden şoka evrildiğine bakmak gerekir. yoğunluk sıfıra düşmesin diye şoka dönen sol akustik, ya da daha doğru tanımıyla düşük akustik, tıpkı sürekli çözümde olduğu gibi hızı artırırken, basıncı ve yoğunluğu düşürmeye devam edecektir.

    hız arttıkça, sol akustik hem hız hem de şiddet olarak yavaşlamaya teşnedir. öte yandan, sisteme ısı girişi devam etmektedir. basıncın sıfıra düşmemesini sağlamaya çalışan düşük akustik dalga şiddetini yitirdikçe bu işlevini yitirmeye başlar. bu da ddt denilen, deflagrasyon detonasyon transition, deflagrasyon detonasyon geçişine giden yolu açar.

    düşük akustik dalga şok olmaya devam eder ama üç dalga da aynı yöne gitmeye başladığı için süreksizlik artık süpersonik olarak yayılmaya başlar, ki bu da detonasyonun en belirgin özelliğidir. aynı yöne giden iki şok dalgası artık basıncı, sıcaklığı ve yoğunluğu azaltmak yerine artıracaktır.

    bunun biraz pratikteki anlamına gelecek olursak, diyelim ki nitrogliserini yakmaya kalktık. mikrosaniyeler içerisinde öncelikle sürekli bir yanma gerçekleşmeyi deneyecek ama ortaya çıkan ısı düşük akustiğin yaratacağı yoğunluk düşüşüyle kompanse edilemeyecek. bu yüzden düşük akustik şok üretmeye kalkacak. bu durum dahi yoğunluğu, başka bir deyişle yanmanın başladığı taraftaki düşük basıncı dengeleyemeyecek ve düşük şok dalgası giderek hızlanacak ve yönü değişecek.

    böylece yanmanın yaşandığı tarafta yüksek basınç oluşmaya başlayacak. bu yüksek basınç ortamda yeteri kadar nitrogliserin olduğu sürece daha yüksek yanma hızına ve bu da birbirini besler şekilde daha yüksek basınca yol açacak. bir yerde basınç dengeye ulaşmaya başlayacak ki o nokta artık kararlı rejim denilen bölge olacak.

    nitrogliserin bir örnekti. normal benzini bile eğer yeteri kadar yüksek sıcaklık ve düşük basınçta yakmaya kalkarsanız o bile detonasyon tetikleyecektir. detonasyon için kritik olan şey yanma sonrası basıncın ve yoğunluğun beraber yükselmesidir, tabii sıcaklığın da. fakat her yakıtın alev sıcaklığı farklı olduğu için detonasyon oluştuktan sonra ortaya çıkacak olan hızlar, yukarıda da belirtildiği gibi başka başka olacaktır.

    detonasyona süpersonik denmesinin nedeni tüm dalgaların aynı yöne gitmesidir. ama bildiğiniz gibi ses hızı sıcaklığa bağlıdır. yanma dinamikleri sonucu ortaya çıkacak olan adyabatik alev sıcaklığı değişken olacağı için sabit bir gözlemcinin farklı yakıtlar ve dahi aynı yakıt ama farklı basınç ortamlarında görülecek detonasyon hızı da değişik olacaktır.
  • tetiklenen bir patlayıcı maddenin ani ve şiddetli biçimde reaksiyona uğraması -detone olması- ve hacminden çok daha fazla hacme sahip gaz açığa çıkarması durumudur. bir hız değildir! fakat detonasyon hızı diye bir şey vardır.

    ancak bu tanımda dikkat edilmesi gereken mesele bu reaksiyonun ses hızından daha hızlı gerçekleşiyor olmasıdır. aksi takdirde meydana gelen olaya detonasyon değil deflegrasyon ya da yanma denir.
  • patlayicilari infilak ettirmek...
  • detone olma durumu.
  • (bkz: detonation)
  • (bkz: antares systems)
    (bkz: melodyne)
  • muhtemelen entonasyon ve detone kelimelerinden türetilmiş ve de her biri ile karıştırılan kelime.
hesabın var mı? giriş yap