• kendisinin siyasi kariyerini ozetlersek:

    1. chp 1977 yilinda tarihinin en yuksek oyunu aldiginda parti ici muhalefeti baslatmistir. ecevit'in chp'den ayrilmasi ve geri donmemesindeki asli unsurdur.

    2. shp 1989'da birinci parti oldugunda bu sefer erdal inonu'ye karsi bir hizip kurmus, arka arkaya 4-5 kurultay kaybetmis ve surekli shp'yi bolunmek uzere gostermistir.

    3. 1994 secimlerinde chp adina soktugu adaylarla istanbul'da rte'yi, ankara'da gokcek'i, izmir'de de ozfatura'yi kil payi farklarla baskan yapmistir. kendi partisi chp %4.5 oy almistir.istanbul'daki adayi da bir kac yil sonra kusturmus ve bu sahis 13 yil sonra akp'den kultur bakani olmustur.

    4. chp-shp birlesmesi sonrasinda koalisyonda bakan iken gumruk birligi anlasmasini imzalamistir. bu anlasma turkiye'yi avrupa ticaretinde kontrolsuz hale getirmis ve 2001 krizinin cikisinda buyuk rol oynamistir. bunu imzaladiktan kisa sure sonra koalisyonu bozmus ve erken secimlerde refah partisi birinci parti olmustur. %20 ustunde devraldigi partisinin oylarini da %10'a dusurmustur.

    5. 1999 secimlerinde bu sefer chp'yi baraj altinda birakmistir. ulkenin cok kritik bir doneminde solun %9'luk oyunu cope atmistir.

    6.2002 secimlerinde ytp ve dsp ile birlesme surecini yonetememis bunun sonucunda da bu partilere 2.5 puan kaybina yol acmistir. ismail cem'in harcanmasina yol acmistir.

    7. 2002 secimleri sonrasinda kimseye danismadan ve tek bir pazarlik yapmadan rte'nin siyasi yasaginin kalkmasina yol acmistir.

    8. 2002-2004 ve 2007 secimlerinde solun toplam oylarini tarihi dip noktasina getirmistir. ornegin 2007 secimlerinde dogru durust miting bile yapmamistir.

    9. sirf askerle arasini bozmamak icin 27 nisan muhtirasini ve 367 komedisini desteklemis. hem akp'yi guclendirmis hem chp'yi darbe ile iliskili hale getirmistir.

    10. ayni donemde sirf sarigul'u onleyebilmek adina parti ici demokrasiyi rafa kaldirmis, parti genel baskanligina aday olmayi ve hatta kurultayda konusma yapmayi imkansizlastirmistir.

    11. ataturk-inonu-ecevit gibi tarihi liderlerden sonra gorev alip, chp genel baskaninin bir seks skandali ile anilmasina izin vermistir. ve bu nedenle gorevi birakmastir. yuz kizartici olarak, mv adaylarina karar veren yegane kisi iken mv yaptigi bir kisi ile iliski yasamistir (olaydaki en buyuk gayri ahlaki unsur da budur zaten).

    sonra da parti icin kayda deger bir calisma yapmamis. en son kendi memleketindeki on secimde bile ancak 3. olabilmistir.

    butun bunlari yaparken de ornegin ulkeyi ziyarete gelen bir insana "bak su da deniz baykal'in eseridir" diyebilecegimiz tek bir yapi, egitim kurumu, anayasal kurum vb. birakmamistir.

    bu politik kariyer ile akp ile yapilacak pazarliklarda chp adina rol alabilecegini dusunmek hata olur.

    kendisinin iyi yaptigi bir sey varsa lutfen bildirin. bu listeye eklemeye hazirim.

    ******
    bir ekleme: cok sayida mesaj aldim. herkese tesekkurler. kendisinin 1 mart tezkeresindeki tutumunu olumlu bir icraat olarak gormek lazim. irak savasinin gelisimini ve sonraki olaylari dusunursek gercekten cesaret isteyen bir is imis. tabii ironik olarak burada da bir seyleri engellemeye calismis ama iyi yapmis. yigidi oldur, hakkini yeme demisler.
  • 2015 yılında halen kendisini savunanların olduğu kişi.

    cidden ilginç bir olay.

    şöyle biraz geçmişe gidelim. tayyibi mv seçtirten kendisidir. chp kadrolarında 80lik dedelerin temizlenmemesinin sebebi kendisidir. ileride beni de devirirler korkusuyla genç, dinamik, alanında uzman kişileri chpden uzak tutma sebebi kendisidir.

    mavi donuyla ortamlara akan kendisidir. erdal inönü olaylarına pek girmeyelim.

    debe editi: millet artık nasıl bıkmışsa kendisinden, sayesinde debe oldu bu entry.
  • chp'nin 20 yil kaybetmesine yol acmis siyasetcidir. nedeni ise birakin turk halkini chp secmeninin toplumsal donusumunu dahi okuyamamis olmasi ve secmeni ile uyumsuz bir parti yaratmasidir.

    baykal'in 1990 sonrasi siyaseti basit bir varsayima dayanir. baykal'a gore chp tabani devlet ile kaynasmistir. chp secmeni devleti, devlet de chp secmenini temsil eder. ayni ismet inonu donemi chp'si gibi.

    bu varsayim chp secmenin cogunlugunun devlete bagimli memurlar oldugu 70'ler oncesi turkiye'nin verileri ile sekillenmistir. bu nedenle de yakin gecmis ve bugun itibari ile yanlis bir varsayimdir. ecevit ta 1967'de bunun asilmasi gerektigini gormustu. ilgincdir ki baykal da onu desteklemisti.

    chp cizgisinde kirilma 80'lerin sonunda gerceklesti. chp'nin tabanini olusturan kesim 1990'larda kentli, orta sinif, beyaz yakalilar idi. ozal donemi sonrasinda bu kesimin onemli bir kismi devlet memurundan ozel sektor calisanina evrildi ve devlete olan bagimliligi azaldi. bunun ana nedeni ozal golgesinde serpilen ozel sektorun iyi egitimlilere daha iyi maas vermesi idi tabii ki. baykal ise bu degisimi oku(ya)mayarak chp secmenini temsil edemez duruma dustu.

    tabii 2000'ler sonrasi ozellestirme ve kentlesme dalgasi ile bu durum daha net olarak aciga cikti. merkez solda sorunlar buyudu, oylar kuculdu.

    1990'larda bunu ongorememek siyasi basarisizliktir, 2000'lerde trajedidir. bugun hala inat etmek ise komedidir. o nedenle nur serter'in surati cogumuza komik geliyor ve o nedenle devlete sirtini dayamadan tek bacagi ile ayakta kalan safak pavey herkesi etkiliyor.

    sosyal bilimciler bu durumu daha net ortaya cikarmak icin basit bir deney yapabilir. ornegin gecmiste chp ile ideolojik sureklilik gosteren bir kac bin emekli ust duzey burokrata (yuksek yargi uyeleri, rektorler, generaller, burokratlar vb.) su basit soruyu sorabilirler "cocuklariniz ne is yapiyor?". hipotezime gore bu insanlarin cocuklarinin cok cok kucuk bir kismi devlette gorev almistir. buyuk cogunlugu ise ya ozel sektorde ya da akademide (artik cogu ozel universitelerde) calismistir. bu durum chp secmeninin donusumunu bize aciklar.

    sivillesen, devletten bagimsizlasan chp secmeni ile devletten oksijen alan chp arasindaki bu uyumsuzluk chp secmeninin 20 yillik baykal memnuniyetsizliginin altinda yatan nedendir.

    bu memnuniyetsizligin sonucu ne oldu?

    chp secmeni ayni siyasi gelenege oy vermeye devam etti ancak siyasi dinamizmini kaybetti. parti teskilatlarinda kimse calismadi, chp tabaninin gencleri uzak durdu, etkili mitingler yapilamadi, mahalleler gezilmedi, aydinlar uzaklasti vb. hepimizin bildigi seyler. chp 2000'lerin basinda emekliligi gelmis bir kac yuz burokratin partisine donustu. o burokratlar da gidince dimdizlak ortada kaldi.

    bu surecte chp geleneksel secmenine mahkum oldu, topluma iletisimini kaybetti. demografik dezavantaji nedeni ile oy sayisi sabit kaldi ve oy orani dramatik olarak dustu.

    gezi direnisini de bu temsil ekseninde okuyabiliriz. kentli, ozel sektor calisanlari chp'ye biz buyuz ve sen artik devleti degil bizi temsil et, seni devlet degil biz kollariz dedi. kilicdaroglu'nun bu mesaji aldigini dusunuyorum. tabii devlet bundan pek hazzetmedi. gazladi, copladi vs.

    peki ama deniz baykal gibi akilli bir politikaci bu hataya neden duser? sanirim basit bir nedeni var. 1990'larin basindaki erdal inonu shp'si bu toplumsal donusume ayak uydurmaya calisirken, deniz baykal liderlik pesinde idi. liderlige ulasmak icin once ilk buldugu siyasi vakumu doldurmak istedi. o vakumu da chp'nin klasik devletci geleneginde buldu. donemin kosullari da buna elverisli idi (28 subat, kurt sorunu, gazi mahallesi olaylari vb.). zamanla rakiplerini ekarte ederken kendisi de bu vakumun bir bataklik oldugunu gordu ama siyrilamadi. cunku gerekli kadrolari coktan karsisina almisti.

    ecevit ise sivil shp ile birlesmeyerek devasa bir hata yapti ancak baykal chp'sinden uzak durmasi dogruydu.

    kilicdaroglu chp'nin 20 yil once yapmasi gerekenleri yapiyor dedigimizde kastettigimiz bu resimdir.

    bugun iitbari ile chp genis kesimlere acilmaya calisirken baykal ekibi yeniden bu eski chp geleneginde bir vakum yakaladigini dusunuyor ve buradan devam etmeye calisiyor. tabii bu durum artik herkese bikkinlik veriyor.
  • iki önemli hareketi unutulmayacak merhum;

    1. erdoğan'ın siyasete girmesini sağlamak,

    2. 7 haziran 2015 seçiminden sonra kaybeden erdoğan'ı kurtarmak için saraya koşması,

    1. maddeyi başta demokrasi için yaptığını zannediyorduk, ta ki 2. madde gerçekleşen kadar .
  • chp'nin elitlerin partisi imajını günümüzde bile devam eden olumsuz etkisini yaratan, tayyip erdoğan gibi birisinin siyasi yasağının kaldırılması için ön ayak olan, hayatımızın çeyrek asırının çalınmasına sebep olan baş aktörlerden birisidir. böyle bilirdik.
  • allah rahmet eylesin. ama 21 yılımın kaybolmasında payı olduğu için iyi hatırlamayacağım!
  • bugünkü ropörtajında farkettim ki, keşke ölse artık dediğim insanların başında geliyor kendisi.

    erdoğan'ın seçilme yasağını kaldıran o.

    7 haziran seçiminden hemen sonra yeldir yepelek saraya koşup erdoğan'ın tbmm başkanlığı için oyun kurucu hale gelmesine sebep olan ve seçimdeki moral bozukluğunu gideren o.

    şimdi hala konuşuyor ve diyor ki, "ben erdoğan'a dedim ki ebelek gübelek..." yok ebesinin...

    yeter ya, bu siyaset nasıl bir lanettir ki ölmeyince kurtulamıyor insanlar.

    bir defol git artık ya.

    mecburi ilave: bazı dostlar "saraya gitmedi" diye uyarıyorlar. ben de biliyorum dış işleri konutunda görüştüklerini. aslında saraydan kasıt erdoğan'ın şahsıdır. sultan 2. abdülhamit'ten bahsedilirken de yıldız veya yıldız sarayı derlemiş... o hesap bizimkisi.

    hem allah aşkına söyler misiniz, ne fark eder?..
  • uçkur sevdası yüzünden türkiye'ye ortaçağ simülasyonu yaşatan adamdır.
  • demokratik olacağım diye siyasal islama ülkeyi teslim ettin. dilin tutuldu şimdi de kızın başladı. biriniz gizli akpliydiniz en azından kızınız gizlemiyor. güle güle
  • şimdi anladınız mı muhtar bile seçilemez denilen kişinin nasıl ve ne uğruna siyaseten önünün açıldığını.

    değer miydi cidden merak ediyorum. yahu diyelim ki sana santaj var. bir tarafta siyasi ikbalin, bir tarafta ülken. çıkar açıklarsın ben bir hata yaptım, yapmamam gereken büyük bir hata. ama bu hata için sadece karıma karşı sorumluyum. oysa bu hatayı fırsat bilerek bana santaj yapanlara taviz verip diz çökersem tüm ülkeye karşı sorumlu olmuş olurum ben bu vebali alamam.

    o nedenle bu hatamı itiraf ediyor başta eşim olmak üzere bana inanan herkesten özür diliyorum. ayrıca vatanını seven sorumlu bir devlet adamı gibi davranarak bana kaset üzerinden şantajla iş yaptırmak isteyenlerin oyununu bozarak chp genel başkanlığından istifa ediyorum desen efsane olurdun. oysa sen yapmadın. birilerinin önünü açmak uğruna susup üstelik kendini bir demokrasi kahramanı gibi gösterme kılıfıyla olaydan sıyrılacağını sandın. gerçi o da boşa çıktı yine ifşa oldun ama iş işten geçmiş atı alan üsküdarı geçmişti. tekrar soruyorum değer miydi?

    baykal'a asıl sorulması gereken başka sorular da var. senin geçmişte sürekli erdal inönü'ye karşı aday olmana, 89 yerel seçimleriyle ivme kazanan shp içinde sürekli hizip çıkarmama sebep olan neydi. 94 yerel seçiminde livaneli ye karşı sol'u bölerek istanbul'un refah partisine geçmesine sebep olan neydi? o kasetlerde daha başka neler vardı?
hesabın var mı? giriş yap