• bır bardak süte bir yemek kaşığı sirke eklerseniz olur size buttermilk. ilginç değil mi? ben de çok şaşırmıştım.

    aslında sütten daha yağlı değildir. tam yağlı süt ile tam yağlı buttermilk'in içindeki yağ miktarı aynı. ama buttermilk içeriğindeki asit nedeniyle hafif kesilmiş durumda (sütle peynir arası bir şey ama süte daha yakın), o nedenle ağza daha yağlı gelebilir.

    hamur işlerinde başarılı performans vermesinin nedeni de bu asitlik. hamur işini kabartmak için bir asidik bir de bazik içeriğe ihtiyacımız var. eğer kullandığımız malzemelerde asidik ya da bazik bir şey yoksa karışıma hem asidik hem bazik malzemeden oluşan kabartma tozu (=krem tartar+karbonat) ekleriz. ama eğer malzeme olarak buttermilk kullandıysak asidik kısım kendiliğinden hallolur, sadece bazik bir madde (karbonat) eklersek amacımıza ulaşmış oluruz.

    bak adam karşılaştırmak için bir tarafta süt+kabartma tozu ile bir tarafta da buttermilk+karbonat ile pancake yapmış. buttermilkli olan diğerine bayağı fark atmış:
    http://sciencefare.org/…termilk-pancake-vs-pancake/
  • buttermilk, ne ayran ne de yogurttur. yogurt gibi o da bir bakteri* urunu olup aslinda en iyi yazsiz sutle yapilir. sut niyetine alinip tuketilmesi her ne kadar hayal kirikigina neden olsa da hamur islerinde sut ya da yogurt yerine konuldugunda pek leziz tadlara yol acar.
  • almanya'da buttermilch diye gecer. tereyagli sut tanimi aslinda iyidir, hayvan gibi yagli koyu bir sut du$unun. koyulugundan dolayi yogurdu hatirlatir.

    almanlar bunun meyveli versiyonunu da tuketirler.. meyveli ayran.. ek$i boyle meyveli meyveli.

    ek$i olur bu.
  • derin yağda kızartılacak tavukların, baharatlanmış* unla panelemeden önce, marine edilebileceği üründür.* önceki entrylerdeki gibi süte, asidik maddeler (sirke veya limon suyu) eklenmesiyle elde edilir. chef john usta'ya göre içine krema eklenip bir gün hava alacak şekilde ılık ortamda, bir gün de ağzı kapalı buzdolabında bekleterek creme fraiche elde edilebilir, ancak bunu henüz denemedim.
  • tereyagi uretiminin yan urunudur. ulkemizde ineklere icirilir bu sivi.
    batili ulkelerde ise tereyagi uretiminden degil, sutun streptococcus lactis bakterisi ile mayalanmasindan elde edilir.
  • geleneksel anlamda tereyağı yapımı işleminde arda kalan sıvıdır. şimdilerde ise yarı yağlı süte eklenen bakteri kültürüyle elde edilir. hafif ekşi, asidik bir tadı vardır. amerikan pankek yapiminda da kullanılır. ayrica kfc tarzı tavuk yapacaksanız tavuk parcalarını 10-15 dakika bu üründe bekletip daha sonra una bulayip * kızgın yağda kızartmak gerekmektedir.
  • bulunamayınca yerine kefir kullanılabiliyor diyor fıkıh alimleri
  • gavur ayrani.
  • bir çiftlikteki deli cüce keçinin ismi <3

    http://www.youtube.com/watch?v=5iurzjrrrpq
hesabın var mı? giriş yap